Κώδικας Μορς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
1922 Πίνακας του διεθνή Μορσικού κώδικα (Γράμματα και ψηφία)

Ο Κώδικας Μορς είναι μια μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας ή σημάδια -τελείες και παύλες. Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830 από τον Σάμιουελ Μορς.

Αρχικά δημιουργήθηκε για τον ηλεκτρικό τηλέγραφο του Σάμιουελ Μορς στα μέσα της δεκαετίας του 1830. Επίσης χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην πρώιμη ραδιοεπικοινωνία από τις αρχές του 1890. Η χρήση του προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, για το λόγο αυτό η ανάπτυξη πιο σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών επικοινωνίας συνέβαλε στην κατάργησή του στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο σε εξειδικευμένες εφαρμογές όπως οι ραδιοφάροι. Επίσης χρησιμοποιείται συστηματικά από τους ραδιοερασιτέχνες. Ο κώδικας Μορς είναι ο μόνος ψηφιακός κώδικας που μπορεί να ληφθεί ακουστικά από ανθρώπους, πράγμα που τον κάνει κατάλληλο για αυτόματη αποστολή σύντομων ψηφιακών μηνυμάτων σε φωνητικά κανάλια. Το καθιερωμένο ελληνικό μορσικό αλφάβητο έχει ως εξής:

Γράμμα Κωδικοποίηση σε Μορς Μνημονικός Κανόνας
Α ·− ΑΝ
Β −··· ΒΑΟΥ
Γ −−· ΓΡΙ
Δ −·· ΔΙΑ
Ε · ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Ζ −−·· ΤΖΙΑ
Η ···· ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Θ −·−· ΘΕΜΑ
Ι ·· ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Κ −·− ΚΟΚ
Λ ·−·· ΕΛΙΑ
Μ −− ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Ν −· ΝΑ
Ξ −··− ΞΟΥΤ
Ο −−− ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Π ·−−· ΑΡΠΑ
Ρ ·−· ΑΡΑ
Σ ··· ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Τ ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Υ −·−− ΛΥΝΞ
Φ ··−· ΟΥΦΑ
Χ −−−− ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Ψ −−·− ΧΛΕΨ
Ω ·−− ΩΧΡ
Ψηφία Κωδικοποίηση σε Μορς Μνημονικός Κανόνας
1 ·−−−−
2 ··−−−
3 ···−−
4 ····−
5 ·····
6 −····
7 −−···
8 −−−··
9 −−−−·
0 −−−−−

Στην πρώτη στήλη φαινεται το γράμμα, στην δεύτερη η κωδικοποίηση σε Μορς (όπου "·" η τελεία και "-" η παύλα) ενώ στην τρίτη ο μνημονικός κανόνας που χρησιμοποιείται για την εκμάθηση.

Για τα γράμματα των οποίων η κωδικοποίηση αποτελείται μόνο από τελείες ή μόνο από παύλες, χρησιμοποιείται ο μνημονικός κανόνας "ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ". Το Ε κωδικοποιείται με μια τελεία, Ι με δυο, το Σ με τρεις, το Η με τέσσερις. Το Τ κωδικοποιείται με μια παύλα, το Μ με δυο, το Ο με τρεις, το Χ με τέσσερις.

Για την εκμάθηση των υπόλοιπων γραμμάτων του αλφάβητου χρησιμοποιείται το "ποιηματάκι":

ΑΝ ΒΑΟΥ ΓΡΙ ΔΙΑ ΤΖΙΑ ΘΕΜΑ ΚΟΚ ΕΛΙΑ ΝΑ ΞΟΥΤ ΑΡΠΑ ΑΡΑ ΛΥΝΞ ΟΥΦΑ ΧΛΕΨ ΩΧΡ

Αντικαθιστώντας τα φωνήεντα με τελεία και τα σύμφωνα με παύλα, προκύπτει η κωδικοποίηση του αντίστοιχου γράμματος σε Μορς. Το Λ για παράδειγμα, αντιστοιχείται στο "ΕΛΙΑ" του μνημονικού κανόνα και κωδικοποιείται σε Μορς "·-··"