Δισδιάστατος χώρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δισδιάστατο Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων

Δισδιάστατος χώρος είναι ένα γεωμετρικό μοντέλο επίπεδης προβολής του φυσικού Σύμπαντος στο οποίο ζούμε. Οι δύο διαστάσεις κοινώς ονομάζονται μήκος και πλάτος. Αμφότερες οι διευθύνσεις τους βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Στη φυσική και τα μαθηματικά, μια ακολουθία ν πραγματικών αριθμών μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σημείο σε χώρο ν-διαστάσεων. Όταν το ν = 2, το σύνολο όλης αυτής της περιοχής ονομάζεται χώρος 2-διαστάσεων ή δισδιάστατος χώρος, και συνήθως θεωρείται ως Ευκλείδειος χώρος (Δισδιάστατος Ευκλείδειος χώρος).

Στη φυσική, ο δισδιάστατος χώρος μας θεωρείται ως μια επίπεδη απεικόνιση του χώρου στον οποίο κινούμαστε, που περιγράφεται ως δισδιάστατος χώρος ή χώρος δύο διαστάσεων.

Δισδιάστατη γεωμετρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύτοπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Πολύγωνο

Σε δύο διαστάσεις, υπάρχουν απείρως πολλά κανονικά πολύτοπα: τα πολύγωνα. Ένα ν-γώνιο συμβολίζεται με {ν}.

Υπερσφαίρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CIRCLE 1.svg
Κύριο λήμμα: Κύκλος

Η υπερσφαίρα σε δύο διαστάσεις είναι ένας κύκλος. Επίσης, ονομάζεται και 1-σφαίρα (S1) διότι η επιφάνειά της είναι μονοδιάστατη. Το μήκος της σε ένα Ευκλείδειο επίπεδο είναι:

και η περιοχή που καλύπτει εσωτερικά είναι:

όπου είναι η ακτίνα της.

Συστήματα συντεταγμένων σε δισδιάστατους χώρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιο γνωστά συστήματα συντεταγμένων σε δύο διαστάσεις είναι το Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων, το Πολικό σύστημα συντεταγμένων και το Γεωγραφικό σύστημα συντεταγμένων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Two-dimensional space της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).