Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλα πρόσωπα με το όνομα Νίκος Χατζηνικολάου, δείτε: Νίκος Χατζηνικολάου (αποσαφήνιση).
Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος
Nicholas of Mesogea3.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 13  Απριλίου 1954
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Θρησκεία Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Σπουδές Harvard University , Α.Π.Θ. , Παν/μιο Κρήτης , M.I.T. , Ε.Κ.Π.Α. Θεολογική Σχολή Τιμ. Σταυρού Βοστώνης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα χριστιανός ιερέας
ιερέας
Συγγενείς Νίκος Χατζηνικολάου (ξάδελφος)

Ο Νικόλαος (Χατζηνικολάου) (γενν. 13 Απριλίου 1954, Θεσσαλονίκη) είναι Έλληνας κληρικός, Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με άριστα. Μετά την συμπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αστροφυσική (Πανεπιστήμιο Harvard) και βρέθηκε στη ΝΑSA για περισσότερο από έναν χρόνο. Σπούδασε επίσης Μηχανολογία και Βιοϊατρική Τεχνολογία (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ). Ακολούθως και παράλληλα προς την επιστημονική του έρευνα σπούδασε την επιστήμη της Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, από όπου και έλαβε τους τίτλους Master of Theological Studies και Master of Theology. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και του M.I.T., στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών[1][2][3][4][5][6].

Διάκονος και Πρεσβύτερος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκάρη μοναχός στις 18 Μαρτίου 1989 στην Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης και την επομένη χειροτονήθηκε διάκονος και εν συνεχεία πρεσβύτερος στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Αργότερα ανεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Από το 1990 έως και το 2004 διακόνησε ως εφημέριος στο αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στο Βύρωνα.

Επίσκοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εξελέγη στις 26 Απριλίου 2004. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 30 Απριλίου 2004 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Ενθρονίστηκε στις 26 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπάτων. Είναι ο δεύτερος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, μετά τον κ. Αγαθόνικο και εκατοστός δέκατος έβδομος (117ος) από τον απόστολο Παύλο έως σήμερα.

Τον Φεβρουάριο του 2005, μετά την απομάκρυνση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ορίστηκε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής.[7] Στις 11 Μαρτίου 2009, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο, παραιτήθηκε από τοποτηρητής, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της παρατεταμένης χηρείας, πλέον των τεσσάρων ετών, της Μητροπόλεως Αττικής.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης της Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε ο πλήρης εξοπλισμός της Μονάδας Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και προσφέρονται χορηγίες σε νοσοκομειακές μονάδες (Αγγειοχειρουργική, Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθήνας).[8]

Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία αποτελεί το μοναδικό κέντρο ανακούφισης ενήλικων ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα που λειτουργεί. Παρέχει υπηρεσίες εντελώς δωρεάν και ιδρύθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής τον Μάρτιο του 2010 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Νικόλαου. Στις δράσεις του Κέντρου Γαλιλαία περιλαμβάνονται:

  • στήριξη και ανακούφιση ασθενών μέσω υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας.
  • κέντρο ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης όπου συνδυάζεται η ανακουφιστική φροντίδα και υποστήριξη με δημιουργική απασχόληση των περιπατητικών ασθενών. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών και σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα.
  • εκπαιδευτικό έργο και κοινωνική δικτύωση επί θεμάτων Ανακουφιστικής Φροντίδας και συνηγορεί προς την Πολιτεία για την ανάπτυξη του κατάλληλου νομικού πλαισίου.
  • Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας, το πρώτο Hospice στην Ελλάδα για ασθενείς με καρκίνο, που λειτουργεί στα Σπάτα.[9]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]