Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ίδρυση1837
ΚοσμήτορεςΛίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος (2021 - Σήμερα)
Φοιτητές8.371 (2021-2022)
Προπτυχιακοί7.003
Μεταπτυχιακοί1.368
ΤοποθεσίαΑθήνα, Ελλάδα
Ιστότοποςhttps://www.law.uoa.gr/

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια από τις εννέα σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.[1] Κοσμήτορας του τμήματος της Νομικής είναι ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νομική Σχολή Αθηνών (Δικαστική τότε) ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα τον Απρίλιο του 1837 και ήταν μια από τέσσερις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι πρώτοι καθηγητές που διορίστηκαν ήταν ο Γεώργιος Α. Ράλλης, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής, ο Χριστόδουλος Κλωνάρης, ο οποίος δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του, ο Λέων Μελάς, ο οποίος επίσης δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του, ο Περικλής Αργυρόπουλος, ο Γοδεφρείδος Φέδερ, ο Ιωάννης Σούτσος, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος καθηγητής της έδρας της "Πλουτολογίας", δηλαδή των Οικονομικών[2] και ο Γεώργιος Μαυροκορδάτος.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973 4.000 φοιτητές κατέλαβαν το κτήριο της Νομικής διαμαρτυρόμενοι για το νομοθετικό διάταγμα 1347 της Χούντας των Συνταγματαρχών, με το οποίο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορούσε να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν λόγω μαθημάτων. Η κατάληψη έληξε στο τέλος της επόμενης μέρας ύστερα από διαπραγματεύσεις φοιτητών και αστυνομίας. Στις 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε δεύτερη απόπειρα κατάληψης χωρίς όμως επιτυχία. Η κατάληψη της Νομικής αποτελεί την πρώτη οργανωμένη φοιτητική αντίδραση κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Σήμερα στον προαύλιο χώρο της Νομικής Αθηνών υπάρχει αναμνηστική στήλη.

Εγκαταστάσεις και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό κτήριο της Νομικής.

Το κεντρικό κτήριο της Σχολής βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Σόλωνος, Σίνα, Μασσαλίας και Ακαδημίας, ενώ μαθήματα πραγματοποιούνται σε κτήριο στην Ιπποκράτους 7, στο κτήριο της Γραμματείας της Σχολής (Ακαδημίας 45) και στα γραφεία των καθηγητών (Ιπποκράτους 33). Τα γραφεία των καθηγητών της Σχολής βρίσκονται σε τρία μέρη: στην Ακαδημίας 45, το τμήμα διεθνούς και ποινικού δικαίου, στην Ιπποκράτους 33, στην Σίνα 14 και στην Ασκληπιού 9.[3]

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικότερα, λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης, της κοινωνικής θέσης του δικηγόρου, της φήμης που έχουν σχολές όπως οι νομικές, και των υψηλών προσόδων, η Νομική Σχολή αποτελεί μια πολύ δημοφιλή σχολή για τους υποψηφίους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η Νομική Σχολή δέχεται 364 φοιτητές τον χρόνο, με σχεδόν όλους να την έχουν σαν πρώτη επιλογή, κάτι σπάνιο, ενώ αποτελεί την πρώτη προτίμηση για πάνω από 1.000 μαθητές τον χρόνο, αν και η ζήτηση έχει πέσει φανερά τα τελευταία χρόνια.[4] Υπάγεται στο 1ο πεδίο. Άλλες δημοφιλείς σχολές του 1ου πεδίου είναι οι υπόλοιπες σχολές νομικής, οι ψυχολογίες και οι ελληνικές φιλολογίες-ιστορίες.

Γενικά, η πίεση από τις οικογένειες για την απόκτηση ενός πτυχίου κύρους (π.χ. Ιατρική η Νομική) οδηγεί πάρα πολλούς μαθητές να επιλέγουν νομικές σχολές, με αποτέλεσμα να το μετανιώνουν αργότερα. Είναι ενδεικτικό ότι πέρα από τους 2.796 ενεργούς φοιτητές που είναι γραμμένοι σε κανονικά εξάμηνα (στοιχεία 2019) υπάρχουν και άλλοι 7.103 γραμμένοι εκτός κανονικών εξαμήνων, κάτι που οφείλεται στα συχνά λανθασμένα κριτήρια επιλογής σχολών από τους νέους.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ». ΕΚΠΑ. 
  2. ΔΕΡΤΙΛΗΣ, Γ.Β. (2005). ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (1830-1920). ΑΘΗΝΑ: ΕΣΤΙΑ. σελ. 337. 
  3. Οδηγός Σπουδών Ακαδημαϊκού Έτους 2009-2010, σ. 29.
  4. «Νομικής - Αθήνα - Βάσεις». aeitei.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2022. 
  5. «Πόσοι φοιτητές ολοκληρώνουν τις σπουδές τους». www.naftemporiki.gr. 5 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καρακώστας, Ιωάννης (2000). Νομική Σχολή (1837-1982). Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Αθήνα: Αντ. Ν. Σάκκουλας. 
  • Καρακώστας, Ιωάννης (2004). Ο Βασιλεύς Όθων, το Οθώνειο Πανεπιστήμιο και η Νομική του Σχολή. Αθήνα-Κομοτηνή: Αντ. Ν. Σάκκουλας. ISBN 960-15-1304-3. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]