Βιασμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Βιασμός ονομάζεται η συνουσία ή άλλη σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέληση ενός ατόμου. Δεδομένου ότι αποτελεί νομικό αδίκημα, ο ακριβής ορισμός του βιασμού είναι διαφορετικός από χώρα σε χώρα, ενώ έχει σαφέστατα αλλάξει στη διάρκεια των ετών.

Χαρακτηριστικά, ο ορισμός στις ΗΠΑ άλλαξε το 2012 ώστε να περιλαμβάνει ως θύματα και τους άνδρες (ενώ ο προηγούμενος νόμος του 1927 περιελάμβανε μόνο τις γυναίκες).[1] Στην Ελλάδα, ο ποινικός κώδικας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους το 1834, συντάκτης του οποίου ήταν ο Μάουρερ, θεωρούσε βιασμό την εξαναγκασμένη συνουσία ανεξαρτήτως φύλου, ενώ ο προηγούμενος κώδικας, το Απάνθισμα των εγκληματικών, της προσωρινής κυβέρνησης της επαναστατημένης Ελλάδας του 1824, ανέφερε μόνο την περίπτωση «φθοράς» από έγγαμο.[2][3] Στην Κύπρο, στο κεφ. 154 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, ο ορισμός του βιασμού αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες[4].

Ο βιασμός καταγράφεται ως αδίκημα ήδη από τον Κώδικα του Χαμουραμπί του 18ου αιώνα π.Χ.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1927 Αλλάζει ο ορισμός του βιασμού - Καλύπτει πλέον και άνδρες, iefimerida.gr, 7/1/2012
  2. Απάνθισμα των εγκληματικών, 1 Αυγούστου 1824, Β΄ Εθνοσυνέλευση Άστρους
  3. Βιασμός, Θεοδώρα Μανδέλου, Μάρθα Πολύχρου, Πάτρα 2006, πτυχιακή εργασία, ΑΤΕΙ Πάτρας, Σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας, τμήμα κοινωνικής εργασίας [1]
  4. Ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος (ΚΕΦ.154), Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ανακτήθηκε στις 22/10/2017

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]