Γκιουλουστού Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γκιουλουστού Σουλτάν)
Γκιουλουστού Σουλτάν
گولوستن سلطان بود
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος1855 – 1861
ΓέννησηΦατμά Τσατσμπά ή Ενριέττα
1831
Σουχούμι, Αμπχαζία
Θάνατος1861 (30 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤάφος της Γκιουλουστού Μουνιρέ Σουλτάν, Φατίχ Τζαμί, Φατίχ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΕπίγονοιΜωάμεθ ΣΤ΄
Ζεκιγιέ Σουλτάνα
Φεχιμέ Σουλτάνα
Μεντιχά Σουλτάνα
ΟίκοςΣερβασιχντζέ (από την γέννηση)
Οσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΤαχίρ Μπέης Τσατσμπά
ΜητέραΑφισέ Χανίμ Λακέρμπα
ΘρησκείαΧριστιανισμός, μεταστράφηκε στον Ισλαμισμό
ΕθνικότηταΚιρκασιανή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Φατμά Γκιουλουστού Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:گولوستن سلطان بود) (Τούρκικα: Fatma Gülüstü Sultan, 1831 - Μάιος 1861) ήταν η δέκατη ένατη του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και μητέρα του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Dördüncü İkbal Fatma Gülüstü Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1831 στην Αμπχαζία. Ήταν Κιρκασιανής καταγωγής. Γεννήθηκε ως Φατμά Τσατσμπά και ήταν κόρη του πρίγκιπα Ταχίρ Μπέη Τσατσμπά . Το 1828, κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πόλεμο του 1828-1829, η οικογένειά της μετανάστευσε από τον Καύκασο στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παραδόθηκε στο ανάκτορο του Σουλτάνου. Μετονομάστηκε σε Γκιουλουστού ("κήπος με τριαντάφυλλα") και της δόθηκε τουρκική και μουσουλμανική εκπαίδευση στο χαρέμι του παλατιού Τοπ Καπί.

Στην ηλικία περίπου των 14 ετών η Γκιουλουστού παντρεύτηκε τον Σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ τον Αύγουστο του 1854 στο παλάτι Τοπ Καπί. Ο γάμος έγινε χάρη στις προσπάθειες του πατέρα της για να δημιουργήσει πολιτική συμμαχία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Γκιουλουστού ήταν λάτρης των κοσμημάτων και των ρούχων. Έκανε επίσης μια μεγάλη συμβολή στην αποκατάσταση των τζαμιών και των ισλαμικών και θρησκευτικών σχολείων.

Είχε τρεις κόρες, τις δίδυμες Ζεκιγιέ Σουλτάν και Φεχιμέ Σουλτάν και την Μεντιχά Σουλτάν την οποία απέκτησε σε ηλικία 25 ετών και έναν γιο, τον Μωάμεθ ΣΤ΄, ο οποίος έγινε ο τριακοστός έκτος και τελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βασιλεύοντας από το 1918 έως το 1922.

Η Γκιουλουστού Σουλτάν πέθανε μόλις τρεις μήνες μετά την γέννηση του γιου της σε ηλικία 30 ετών. Ο γιος της δόθηκε σε μία άλλη σύζυγο του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ για να τον μεγαλώσει, στην Σαγιεστέ Χανιμεφέντι.

Ο τόπος ταφής της βρίσκεται στο Γκιουλουστού Μουνιρέ Σουλτάν τουρμπέ, μπροστά από το μιχράμπ του Φατίχ Τζαμί στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Επειδή ο Μωάμεθ ΣΤ΄ έγινε Σουλτάνος πολύ μετά το θάνατό της Γκιουλουστού Σουλτάν, δεν ήταν ποτέ μια Βαλιντέ Σουλτάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gülüstü Hanım της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).