Αμπντούλ Αζίζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμπντούλ Αζίζ
Χαλίφης του Ισλάμ
Αμπντούλ Αζίζ
Περίοδος Εξουσίας 1861-1876
Προκάτοχος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Διάδοχος Μουράτ Ε΄
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Μαχμούτ Β΄
Βαλιντέ Σουλτάνα Περτεβνιχάλ Σουλτάν
Γέννηση 8 Φεβρουαρίου 1830
Θάνατος 4 Ιουνίου 1876 (46 ετών)
Τουρά Tughra of Abdülaziz.JPG

O Αμπντούλ Αζίζ (Abdülaziz, Κωνσταντινούπολη, 8 Φεβρουαρίου 1830 - παλάτι Τσιραγκάν, 4 Ιουνίου 1876) ήταν ο 32ος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τους χρόνους 1861 - 1876.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμπντούλ Αζίζ γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1830 στο παλάτι Τοπ Καπί, ήταν γιος του σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ και της Περτεβνιχάλ Σουλτάν. Διαδέχθηκε τον αδερφό του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ όταν πέθανε, το 1861. Μόλις έγινε σουλτάνος διοργάνωσε τη δημόσια εκπαίδευση πάνω στο γαλλικό μοντέλο και το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το 1867 έγινε ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που επισκέφθηκε τη Δυτική Ευρώπη. Ο Αμπντούλ Αζίζ εκσυγχρόνισε το Οθωμανικό ναυτικό κάνοντάς το, το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Επίσης ίδρυσε το αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης και ίδρυσε το πρώτο σιδηροδρομικό δίκτυο της Κωνσταντινούπολης. Είχε σημαντικές σχέσεις με τη Βασίλισσα Βικτωρία και τον Ναπολέωντα Γ΄. Προσπάθησε να συνάψει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά δεν τα κατάφερε.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασπάληση του δημοσίου χρήματος εξαιτίας των πολυτελών δαπανών του στα νέα ανάκτορα και το αυξανόμενο χρέος δημιούργησαν συνολική δυσαρέσκεια με αποτέλεσμα στις 30 Μαΐου του 1876 να τον καθαιρέσουν. Λίγες μέρες μετά στις 4 Ιουνίου πιθανόν αυτοκτόνησε. Τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Μουράτ Ε΄.


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα