Φερδινάνδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φερδινάνδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Hans Bocksberger der Aeltere 001.jpg
Γέννηση
Αλκαλά ντε Ενάρες
Θάνατος
Βιέννη
Σύζυγος Άννα της Βοημίας και Ουγγαρίας
Τέκνα Ιωάννα της Αυστρίας, Κάρολος Β´ της Αυστρίας, Βαρβάρα της Αυστρίας, Μαργαρίτα της Αυστρίας, Ελεωνόρα της Αυστρίας, Αικατερίνη της Αυστρίας, Μαγκνταλένα της Αυστρίας, Μαρία της Αυστρίας, Φερδινάνδος Β´, Άννα της Αυστρίας, Μαξιμιλιανός Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ελισάβετ της Αυστρίας, John of Habsburg και Helena von Österreich
Γονείς Φίλιππος Α΄ της Καστίλης και Ιωάννα Α΄ της Καστίλης
Αδέλφια Κάρολος Κουίντος, Ελεονόρα της Αυστρίας, Μαρία της Αυστρίας, βασίλισσα της Ουγγαρίας, Αικατερίνη της Αυστρίας, βασίλισσα της Πορτογαλίας και Ισαβέλλα της Αυστρίας
Αξίωμα Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ( - )
πρίγκιπας-εκλέκτορας
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Ο Φερδινάνδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Φερδινάνδος Α΄ (Fernando I, 10 Μαρτίου 1503 - 25 Ιουλίου 1564) ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γιος του βασιλιά Φίλιππου Α' της Καστίλης και της Ιωάννας της Τρελής. Από τον παππού του Μαξιμιλιανό της Αυστρίας εξασφάλισε τη διαδοχή της Βοημίας και της Ουγγαρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν παντρεύτηκε την Άννα της Ουγγαρίας (1521) ο αδελφός του Κάρολος Ε΄ αναγνώρισε με τη συνθήκη του Βορμς την κυριότητα του Φερδινάνδου στα πέντε κράτη των Αψβούργων και έπειτα τον τίτλο του διοικητή της Ν. Γερμανίας, του Τιρόλου και της Άνω Αλσατίας.

Μετά το θάνατο του Λουδοβίκου Β΄ της Ουγγαρίας (1526) εκλέχτηκε βασιλιάς της Βοημίας και της Ουγγαρίας. Αναγκάστηκε τότε να αντιμετωπίσει την επίθεση των Τούρκων κατά της Βιέννης. Δεν κατόρθωσε να καταλάβει τη Βούδα και αναγκάστηκε να υπογράψει οκταετή ανακωχή έναντι ετήσιας καταβολής φόρου υποτέλειας στο σουλτάνο και να αναγνωρίσει στην Τρανσυλβανία την αντίπαλη δυναστεία του Ιωάννη Ζαπόλυα.

Αρκετά μετριοπαθής στα θρησκευτικά θέματα, υπήρξε ένας από τους κυριότερους εμπνευστές της ειρήνης του Άουγκσμπουργκ (1555). Στο εσωτερικό εγκαινίασε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που άνοιξαν το δρόμο για τη μετατροπή της Αυστρίας σε σύγχρονο κράτος συγκεντρωτικό και οργανωμένο. Το 1531 εκλέχτηκε βασιλιάς των Ρωμαίων και το 1551, μετά την παραίτηση του Καρόλου Ε', έγινε αυτοκράτορας της Γερμανίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1521 νυμφεύτηκε την Άννα των Γιαγκελλόνων, κόρη του Βλαδίσλου Β΄ της Ουγγαρίας και Β΄ της Βοημίας και είχε τέκνα:

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γενική Ελληνική και Παγκόσμια ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ, τόμος 15, Εκδόσεις Δομική, σελ. 176