Ιωάννα Α΄ της Καστίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννα
Juan de Flandes 003.jpg
Η Ιωάννα της Καστίλης
Περίοδος 26 Νοεμβρίου 1504 - 12 Απριλίου 1555
Προκάτοχος Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης και Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας
Διάδοχος Κάρολος Κουίντος
Περίοδος 23 Ιανουαρίου 151612 Απριλίου 1555
Προκάτοχος Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας
Διάδοχος Κάρολος Κουίντος
Γέννηση 6 Νοεμβρίου 1479
Τολέδο, Στέμμα της Καστίλης, Ισπανία
Θάνατος 12 Απριλίου 1555 (75 ετών)
Τορδεσίγιας, Ισπανία
Τόπος ταφής Καπίγια Ρεάλ, Γρανάδα, Ισπανία
Σύζυγος Φίλιππος Α΄ της Καστίλης
Επίγονοι Ελεονώρα της Αυστρίας
Κάρολος Κουίντος
Ισαβέλλα της Αυστρίας
Φερδινάνδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Μαρία της Ουγγαρίας
Αικατερίνη της Αυστρίας
Οίκος Οίκος της Αραγωνίας - Οίκος Τρασταμάρα
Πατέρας Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας
Μητέρα Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης
Θρησκεία Ρωμαιοκαθολική
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ιωάννα της Καστίλης (Juana I de Castilla, 6 Νοεμβρίου 147912 Απριλίου 1555), γνωστή ως Ιωάννα η Τρελή (Juana la Loca), ήταν βασίλισσα της Καστίλης από το 1504 έως το 1555 και βασίλισσα της Αραγωνίας από το 1516 έως το 1555.

Έμεινε γνωστή για την εμμονή που είχε για το σύζυγό της, την απώλεια του οποίου δεν ξεπέρασε ποτέ. Ήταν η τελευταία μονάρχης του Οίκου Τρασταμάρα και ο γάμος της με το Φίλιππο καθιέρωσε τη δυναστεία των Αψβούργων στην Ισπανία.

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιωάννα ήταν κόρη των Καθολικών Βασιλέων Φερδινάνδου της Αραγωνίας και Ισαβέλας της Καστίλλης. Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1479 στο Τολέδο. Ήταν το τρίτο παιδί του βασιλικού ζεύγους και το 1496 στα πλαίσια της σύναξης συμμαχίας μεταξύ των ισπανικών βασιλείων και των Αψβούργων παντρεύτηκε τον Αρχιδούκα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Δούκα της Βουργουνδίας Φίλιππο τον Ωραίο. Το ζεύγος απέκτησε έξι παιδιά, την Ελεονόρα (1498), τον Κάρολο (1500), την Ισαβέλα (1501), τον Φερδινάνδο (1503), τη Μαρία (1505), και την Αικατερίνη (1507), που όλα έφτασαν στην ώριμη ηλικία, πράγμα πολύ σπάνιο για εκείνη την εποχή.

Μια σειρά θανάτων την άφησαν από το 1502 μοναδική απόγονο του βασιλικού ζεύγους και διάδοχο των στεμμάτων της Καστίλλης και της Αραγωνίας. Μετά το θάνατο της μητέρας της το 1504 αναχώρησε με τον σύζυγό της για την Ισπανία, προκειμένου να διεκδικήσει την κληρονομιά της. Την ίδια περίοδο ο πατέρας της κατήγγειλε τον γαμπρό του ότι κρατούσε την Ιωάννα φυλακισμένη και γι' αυτό αρνείτο να του παραδώσει την εξουσία, ζητώντας από τα Κορτές να τον ανακηρύξουν συμβασιλέα της κόρης του. Αρχικά το ζεύγος Φιλίππου και Ιωάννας κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Κορτές, όμως ενώ οι δύο πλευρές ετοιμάζονταν για εμφύλιο πόλεμο, και οι δυο εν ονόματι των δικαιωμάτων της Ιωάννας ο Φίλιππος πέθανε από τύφο. Ο θάνατος του Φιλίππου το Σεπτέμβριο του 1506 βρήκε την Ιωάννα έγκυο στην Κατερίνα.

Ο θάνατος του πολυαγαπημένου συζύγου της την συντάραξε ψυχολογικά (λέγεται ότι η ήδη ευαίσθητη ψυχολογικά Ιωάννα κατέρρευσε μετά από αυτό). Μετά από την ψυχολογική της κατάρρευση τα Κορτές της Καστίλλης αναγνώρισαν ως συμβασιλέα-αντιβασιλέα τον Φερδινάνδο, ο οποίος περιόρισε την κόρη του στο κάστρο της Τορδεσίγιας, όπου θα περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της. Μετά το θάνατό του Φερδινάνδου η εξουσία θα περάσει στον Κάρολο Α΄, ο οποίος θα επισκεφθεί την μητέρα του, χωρίς όμως να την απελευθερώσει. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Κομουνέρος (Πόλεμος των Κοινοτήτων), το 1520 οι επαναστάτες θα καταλάβουν το κάστρο και θα ανακηρύξουν την Ιωάννα μοναδική βασίλισσα. Μετά την κατάπνιξη της επανάστασης η Ιωάννα θα περιοριστεί και θα τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση μέχρι το θάνατό της. Αν και λέγεται ότι έπασχε από σχιζοφρένεια, δεδομένου ότι υπήρξε πιόνι στα χέρια του πατέρα, του συζύγου και του γιου της δεν μπορεί να είναι σίγουρο σε ποιο βαθμό η ψυχολογική της υγεία ήταν διαταραγμένη.

Πέθανε στις 12 Απριλίου 1555 στο κάστρο της Τορδεσίγιας. Με το θάνατό της χάθηκε και ο τελευταίος γόνος των αυτοχθόνων Ισπανών Βασιλέων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος:
Φερδινάνδος Β΄
Αυτοκράτορας της Ισπανίας
Joint Lesser Royal Coat of Arms of Charles I and Joanna as Spanish Monarchs.svg
1516-1555
Διάδοχος:
Κάρολος Κουίντος
Προκάτοχος:
Ισαβέλλα Α΄
Βασίλισσα της Καστίλης
Kingdom of Castile Arms.svg
1504-1555
Διάδοχος:
Κάρολος Κουίντος
Βασίλειο ως τμήμα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας
Προκάτοχος:
Ισαβέλλα Α΄
Βασίλισσα της Γρανάδας
Arms of the Castilian Realm of Granada.svg
1504-1555
Διάδοχος:
Κάρολος Κουίντος
Βασίλειο ως τμήμα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας