Ισαβέλλα της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισαβέλλα της Αυστρίας
Master of the Legend Isabella of Austria.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Isabella von Österreich (Γερμανικά)
Γέννηση18  Ιουλίου 1501
Βρυξέλλες
Θάνατος19  Ιανουαρίου 1526[1][2][3]
Γάνδη
Τόπος ταφήςSaint Peter's Abbey και καθεδρικός ναός του Αγίου Κνούτου[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧριστιανός Β΄ της Δανίας (από 1515)[5]
ΤέκναΙωάννης της Δανίας[6]
Δωροθέα της Δανίας, εκλέκτορας του Παλατινάτου
Χριστίνα της Δανίας
stillborn son Oldenburg[6]
Maximilian of Denmark[6]
Prince Philip Ferdinand of Denmark[6]
ΓονείςΦίλιππος Α΄ της Καστίλης και Ιωάννα Α΄ της Καστίλης
ΑδέλφιαΕλεονόρα της Αυστρίας
Μαρία της Αυστρίας, βασίλισσα της Ουγγαρίας
Αικατερίνη της Αυστρίας, βασίλισσα της Πορτογαλίας
Κάρολος Κουίντος
Φερδινάνδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Rietje Koane
ΣυγγενείςΦερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας (παππούς από την πλευρά της μητέρας) και Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης (γιαγιά από τη πλευρά της μητέρας)
ΟικογένειαΟίκος των Αψβούργων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλική σύζυγος της Δανίας (1515–1523)
Θυρεός
Kristian II et Isabeau d'Autriche.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ισαβέλλα της Αυστρίας (Isabella van Habsburg, 18 Ιουλίου 1501 - 19 Ιανουαρίου 1526) από τον Οίκο των Αψβούργων ήταν αρχιδούκισσα της Αυστρίας, ινφάντα της Καστίλης και της Αραγωνίας, βασίλισσα της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας σαν σύζυγος του βασιλιά Χριστιανού Β'[7]. Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες. Η Ισαβέλλα ήταν θυγατέρα του Φιλίππου του Ωραίου και της Ιωάννας της τρελής αδελφή των αυτοκρατόρων Καρόλου Κουίντου και Φερδινάνδου Α'.

Γάμος με τον βασιλιά της Δανίας Χριστιανό Β'[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλωσε στην Ολλανδία υπό την κηδεμονία της θείας της αντιβασίλισσας της Ολλανδίας Μαργαρίτας της Αυστρίας, ο βασιλιάς της Δανίας Χριστιανός Β' ζήτησε από την οικογένεια της ως σύζυγο τη μεγαλύτερη αδελφή της Ελεονώρα της Αυστρίας. Οι Αψβούργοι του απάντησαν ότι η θέση της πρωτότοκης θυγατέρας ήταν πολύ βαριά για ένα βασίλειο σαν το δικό του. Στη συνέχεια συμφώνησαν να του δοθεί ως σύζυγος η Ισαβέλλα η οποία ήταν τότε μόλις 13 ετών (1514), η συμφωνία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του παππού της Ισαβέλλας αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού Α'. Η Ισαβέλλα παρέμεινε τον πρώτο χρόνο στην Ολλανδία στη συνέχεια έφτασε στην Κοπεγχάγη όπου τελέστηκε ο γάμος στις 12 Αυγούστου/1515.

Βασίλισσα της Δανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σχέσεις της Ισαβέλλας στην αρχή με τον σύζυγο της και τη νέα της οικογένεια ήταν εξαιρετικά άσχημες, την ψυχρότητα επιβάρυνε η παράνομη σχέση του Χριστιανού με μια αυλική του την Ντβεκ Σιγκμπριτσντάτερ της οποίας η μητέρα ήταν παλιά αυλική ευνοούμενη. Η ψυχρότητα έληξε με τον πρόωρο θάνατο της Ντβεκ (1517), τότε αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις της Ισαβέλλας με τον σύζυγο της και τη μητέρα της Ντβέκ, από τότε οι σχέσεις του βασιλικού ζεύγους ήταν εξαιρετικές. Το 1520 ο Χριστιανός Β' ενσωμάτωσε στο βασίλειο του και τη Νορβηγία, ήταν η τελευταία βασίλισσα της ενωμένης Σουηδίας και Δανίας αλλά δεν πήγε στη Σουηδία ποτέ, δεν ακολούθησε τον σύζυγο της στη Στοκχόλμη λόγω της εγκυμοσύνης της. Η Ισαβέλλα ήταν αντιβασίλισσα της Δανίας την περίοδο που ο σύζυγος της βρισκόταν στη Σουηδία αλλά την επόμενη χρονιά εκθρονίστηκε ύστερα από συνωμοσία σε βάρος του από τον θείο του δούκα Φρειδερίκο ο οποίος έγινε στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς.[8]

Ανατροπή από τον θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την εκθρόνιση του το βασιλικό ζεύγος ταξίδεψε στην Ολλανδία (1523) και στη συνέχεια στη Γερμανία σε μια τελευταία προσπάθεια τους ειδικά με τη βοήθεια της οικογένειας της Ισαβέλλας τους Αψβούργους να επανέλθουν στον θρόνο τους, η Ισαβέλλα ήταν δίπλα στον σύζυγο της σε όλα τα ταξίδια.[9] Στο Βερολίνο προσηλυτίστηκε τον Προτεσταντισμό γοητευμένη από τη διδασκαλία του Λούθηρου (1524), ο σύζυγος της προσπάθησε να το κρύψει από την οικογένεια της, φοβήθηκε την οργή των Αψβούργων επειδή ήταν φανατικοί καθολικοί.[10]

Το τέλος της Ισαβέλλας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 1525 η Ισαβέλλα αρρώστησε βαριά, η κατάσταση της χειροτέρεψε τους επόμενους μήνες μέχρι τον πρόωρο θάνατο της, στο νεκροκρέβατο είπε στον σύζυγο της ότι παραχωρεί τα δικαιώματα της στον θρόνο στη θεία της Μαργαρίτα της Αυστρίας η οποία τη μεγάλωσε.[11]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1515 τον Χριστιανό Β΄ των Όλντενμπουργκ βασιλιά της Δανίας και είχε τέκνα:

  • Δωροθέα 1520-1580, παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο Β΄ των Βίττελσμπαχ ελέκτορα του Παλατινάτου, με τον οποίο δεν απέκτησε παιδιά.
  • Χριστίνα 1522-1590, παντρεύτηκε πρώτα τον Φραγκίσκο Β΄ Σφόρτσα δούκα του Μιλάνου, με τον οποίο δεν απέκτησε παιδιά. Έπειτα έκανε δεύτερο γάμο με τον Φραγκίσκο Α΄ δούκα της Λωρραίνης, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.
  • Ιωάννης 1518-1532, διάδοχος που απεβ. 14 ετών, Φερδινάνδος 1519-1520 απεβ. 1 έτους, Μαξιμιλιανός 1519 (δίδυμος με τον προηγούμενο), ένας γιος 1523 θνησιγενής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10553.htm#i105530. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (Αγγλικά) Find A Grave. 15953490.
  3. «Dansk Biografisk Lexikon». (Δανικά) Dansk Biografisk Leksikon. Elisabeth_-_dronning.
  4. 4,0 4,1 www.nordenskirker.dk/Tidligere/Sanktknud_kirke/Sanktknud_kirke.htm.
  5. p10553.htm#i105530. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  7. Anne J. Duggan: Queens and queenship in medieval Europe
  8. Anne J. Duggan: Queens and queenship in medieval Europe
  9. Dansk Kvindebiografisk Leksikon
  10. Dansk Kvindebiografisk Leksikon
  11. Dansk Kvindebiografisk Leksikon

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anne J. Duggan: Queens and queenship in medieval Europe
  • Dansk Kvindebiografisk Leksikon
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Isabella of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).