Αρχιδουκάτο της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Αρχιδουκάτο το 1477

Το Αρχιδουκάτο της Αυστρίας (γερμανικά: Erzherzogtum Österreich) ήταν ένα κρατίδιο που δημιουργήθηκε το 1453 μετά την αναβάθμιση σε Αρχιδουκάτο του Δουκάτου της Αυστρίας. Πρωτεύουσα του ήταν η Βιέννη και περιελάμβανε τα εδάφη των σημερινών ομόσπονδων κρατιδίων της Αυστρίας Άνω Αυστρία και Κάτω Αυστρία.

Αποτέλεσε τμήμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έως το 1806 και έπειτα του στέμματος των Αψβούργων και της Αυστριακής Αυτοκρατορίας έως το 1849. Τυπικά διαλύθηκε το 1918 με την κατάρρευση της Αυστροουγγαρίας και τη δημιουργία των επιμέρους ομόσπονδων κρατιδίων της Κάτω και της Άνω Αυστρίας στη νέα Δημοκρατία της Αυστρίας.

Διατηρούσε κοινοβούλιο με 116 βουλευτές από το οποίο εκλεγόταν η εθνική επιτροπή με 7 μέλη και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου διορίζονταν από τον αυτοκράτορα που διατηρούσε τον τίτλο του αρχιδούκα[1].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Richard van Dülmen: Weltgeschichte: Entstehung des frühneuzeitlichen Europa 1550–1648, Band 24, Weltbild Verlag, Augsburg 1998
  • Günter Barudio: Weltgeschichte: Das Zeitalter des Absolutismus und der Aufklärung 1648–1779, Band 25, Weltbild Verlag, Augsburg 1998

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Erzherzogtum Österreich της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).