Βασιλική του Σέκεσφεχερβαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καθεδρική Βασιλική του Αγίου Στεφάνου
Ruins Garden SFV.JPG
Ερείπια της βασιλικής.
Βασικές πληροφορίες
Τοποθεσία Σέκεσφεχερβαρ, Ουγγαρία
Γεωγραφικές συντεταγμένες 47°11′30″N 18°24′39″E / 47.1917°N 18.4107°E / 47.1917; 18.4107Συντεταγμένες: 47°11′30″N 18°24′39″E / 47.1917°N 18.4107°E / 47.1917; 18.4107
Υπαγωγή Ρωμαιοκαθολικισμός
Χώρα Ουγγαρία
Καταστατικό Ερειπωμένη

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου είναι βασιλική στο Σέκεσφεχερβαρ (στα λατινικά: Άλμπα Ρέγκια) της Ουγγαρίας.

Πανοραμική άποψη των ερειπίων.

Ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1010 από τον Άγιο Στέφανο Α΄, πρώτο Βασιλέα της Ουγγαρίας. Η βασιλική ήταν επιβλητικό κτίριο, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ουγγαρία. Δεν αποτέλεσε έδρα επισκοπής παρά μόνον μετά το 1777, [εκκρεμεί παραπομπή] ωστόσο χρησιμοποιείτο ως κύρια εκκλησία των μοναρχών της Ουγγαρίας.

Αποτελούσε την πλέον σημαντική τοποθεσία του Βασιλείου της Ουγγαρίας στην διάρκεια του Μεσαίωνα, καθώς περιελάμβανε τα βασιλικά εμβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του θρόνου, του Αγίου Στέμματος της Ουγγαρίας, του θησαυροφυλακίου και των αρχείων. 37 βασιλείες και 39 βασιλικές σύζυγοι στέφτηκαν εντός της βασιλικής και 15 ετάφησαν εντός αυτής. Το 1543, οι Τούρκοι κατέλαβαν το Σέκεσφεχερβαρ. Οι βασιλικοί τάφοι λεηλατήθηκαν και η βασιλική χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση πυρίτιδας, ενώ ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου στο Ποσόνι κατέστη ως ο νέος τόπος στέψης.

Το 1601, το πολύτιμο κτίριο κατεστράφη από πυρκαγιά.[1][2][3] Στην διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, ο οθωμανικός έλεγχος επί της πόλης διεκόπη για διάστημα περίπου εντός έτους. Απεικονίσεις του 17ου αιώνα δείχνουν πως η πυρκαγιά και η πιθανή έκρηξη προκλήθηκαν από το Χριστιανικό πυροβολικό κατά την διάρκεια της Χριστιανικής κατάληψης της πόλης.

Τα ερείπιά της κατεδαφίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση της νέας επισκοπική κατοικίας, καθώς και για την ανακατασκευή άλλης παλαιάς εκκλησίας, η οποία, στην διάρκεια του 18ου αιώνα, κατέστη ως ο καθεδρικός ναός της Επισκοπής του Σέκεσφεχερβαρ, πιο συγκεκριμένα το 1777.

Το Theatrum Europaeum του Μέριαν παρουσιάζει μια σχεδόν ειρηνική έξοδο (Β) της τουρκικής φρουράς εκτός ενός ανέπαφου Σέκεσφεχερβαρ έπειτα από την Χριστιανική προσωρινή ανακατάληψη του 1601.
Γ = "κύρια εκκλησία" - η βασιλική
Η "Πραγματική απεικόνιση της βασιλικής πόλεως του Σ., όπως αυτή κατελήφθη από τους Χριστιανούς" του Γιόχαν Σίμπμαχερ εμφανίζει την βασιλική κατεστραμμένη και φλεγόμενη, καθώς και ορισμένα άλλα κτίρια να φλέγονται.

Τάφοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκατρείς βασιλείς και δύο βασιλικές σύζυγοι ετάφησαν εντός της Βασιλικής του Σέκεσφεχερβαρ.

 1. Στέφανος Α΄
 2. Κολομάν
 3. Μπέλα Β΄
 4. Γκέζα Β΄
 5. Μπέλα Γ΄, τα λείψανα του οποίου αργότερα μεταφέρθηκαν στην Εκκλησία του Ματθαίου στη Βουδαπέστη
 6. Αγνή της Αντιόχειας, τα λείψανα της οποίας αργότερα μεταφέρθηκαν στην Εκκλησία του Ματθαίου στη Βουδαπέστη
 7. Λαδίσλαος Γ΄
 8. Μπέλα Δ΄
 9. Κάρολος Α΄ Ροβέρτος
 10. Μαρία του Μπύτομ
 11. Λουδοβίκος Α΄
 12. Ελισάβετ της Βοσνίας, τα λείψανα της οποίας μεταφέρθηκαν στη Βασιλική του Σέκεσφεχερβαρ από την Εκκλησία του Αγίου Χρυσογόνου στο Ζαντάρ
 13. Αλβέρτος
 14. Ματθαίος
 15. Βλαδίσλαος Β΄
 16. Λουδοβίκος Β΄

Μέλη των οικογενειών των βασιλέων της Ουγγαρίας ήσαν επίσης θαμμένα εντός της βασιλικής, όπως η Αικατερίνη, μεγαλύτερη κόρη και πιθανή κληρονόμος του Βασιλέα Λουδοβίκου Α΄ μέσω της Ελισάβετ της Βοσνίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Historical past
 2. Phillips, Adrian; Scotchmer, Jo: Hungary, Bradt Travel Guides, 2010.
 3. Bedford, Neal; Dunford, Lisa; Fallon, Steve: Hungary, Lonely Planet, 2009.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Székesfehérvár Basilica της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).