Γουλιέλμος της Μάντουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γουλιέλμος
Guglielmo I Gonzaga.jpg
δούκας της Μάντουα, Μονφερά
Περίοδος 1550 - 1587
Προκάτοχος Φραγκίσκος Γ΄
Διάδοχος Βικέντιος Α΄
Γέννηση 24 Απριλίου 1538 (1538-04-24)
Ρέβερε, Μάντοβα
Θάνατος 14 Αυγούστου 1587 (49 ετών)
Σύζυγος Ελεονόρα Αψβούργων-Αυστρίας
Οίκος Γκοντζάγκα
Πατέρας Φρειδερίκος Β΄
Μητέρα Μαργαρίτα Παλαιολογίνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Γουλιέλμος, ιταλ. Guglielmo, (24 Απριλίου 1538 - 14 Αυγούστου 1587) από τον Οίκο των Γκοντζάγκα, ήταν δούκας της Μάντοβας και ως Φραγκίσκος Ι΄ μαρκήσιος (1550-74) και έπειτα δούκας (1574-87) του Μονφεράτου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δεύτερος γιος του Φρειδερίκου Β΄ δούκα της Μάντοβας και της Μαργαρίτας Παλαιολογίνας μαρκησίας του Μονφερά.

Η μητέρα του ήταν έβδομη απόγονος του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Αδέλφια του ήταν ο Φραγκίσκος Γ΄ πρότερος δούκας της Μάντουα, ο Λουδοβίκος δούκας της Νεβέρ και ο Φρειδερίκος που ήταν καρδινάλιος. Το 1540 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο πρώτος αδελφός του Φραγκίσκος Γ΄, που όμως απεβίωσε το 1550 άτεκνος, οπότε τον διαδέχθηκε ο Γουλιέλμος Γ΄.

Ο Γουλιέλμος Γ΄ ενδιαφερόταν για τη θρησκευτική χορωδιακή μουσική. Είναι γνωστή η πυκνή του αλληλογραφία με τον συνθέτη Τζοβάννι Πιερλουίτζι ντα Παλεστρίνα. Έκτισε ένα νέο ναό στη Μάντουα, αφιερωμένο στην Αγ. Βαρβάρα. Ήθελε να δημιουργήσει μία δική του εκκλησιαστική λειτουργία για τη Μάντουα και γι' αυτό ενεπλάκη σε μία άνευ προηγουμένου διαπραγμάτευση με τον πάπα. Ανέπτυξε ένα σύνολο μουσικών έργων για την εκκλησία, αναθέτοντας έργα στον Τζιάχες ντε Βερτ και στον Παλεστρίνα. Στην αλληλογραφία του με τον Παλεστρίνα αναφέρεται στα έργα που του αναθέτει με λεπτομέρεια, έτσι καταλαβαίνουμε τις προτιμήσεις του: του άρεσε η μιμητική αντιστικτική μουσική και ενδιαφερόταν για τη σαφήνεια του κειμένου, κάτι που δείχνει την επιρροή των (αντι)μεταρρυθμίσεων της Συνόδου του Τριδέντου (1545-63). Ήταν λοιπόν συντηρητικός στο μουσικό γούστο του.

Το 1574 η μαρκιωνία του Μονφερά αναβαθμίστηκε σε δουκάτο. Απεβίωσε το 1587 και τον διαδέχθηκε ο μόνος γιος του Βικέντιος Α΄, που προσκάλεσε στην Αυλή του μουσικούς με πιο σύγχρονες τάσεις.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1561 νυμφεύτηκε την Ελεονόρα των Αψβούργων, κόρη του Φερδινάνδου Α΄ αρχιδούκα της Αυστρίας, βασιλιά της Ουγγαρίας, Βοημίας και Γερμανίας και είχαν τέκνα:

  • Βικέντιος Α΄ 1562-1612, δούκας της Μάντουα και του Μονφερά.
  • Μαργαρίτα 1564-1618, παντρεύτηκε τον Αλφόνσο Β΄ των Έστε, δούκα της Φερράρα.
  • Άννα-Αικατερίνη 1566-1621, παντρεύτηκε τον θείο της Φερδινάνδο Β΄ αρχιδούκα της Πέρα Αυστρίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guglielmo Gonzaga, Duke of Mantua της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).