Άννα της Βοημίας και της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άννα της Βοημίας και της Ουγγαρίας
Hans Maler - Queen Anne of Hungary and Bohemia - WGA13895.jpg
Αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Βασίλισσα της Βοημίας και της Ουγγαρίας
Περίοδος1531 - 1547
Γέννηση23 Ιουλίου 1503

Βούδα, Ουγγαρία
Θάνατος27 Ιανουαρίου 1547

Πράγμα, Βοημία
ΣύζυγοςΦερδινάνδος A΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
ΕπίγονοιΕλισάβετ
Μαξιμιλιανός Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Άννα
Φερδινάνδος Β΄ της Αυστρίας
Μαρία
Μαγδαληνή
Αικατερίνη
Ελεονώρα
Βαρβάρα
Κάρολος Β΄ της Αυστρίας
Ελένη
Ιωάννα
ΟίκοςΟίκος των Γιαγκελλόνων
ΠατέραςΒλαδίσλαος Β΄ της Ουγγαρίας
ΜητέραΆννα της Φουά-Καντάλ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Άννα (Jagelló Anna, 23 Ιουλίου 150327 Ιανουαρίου 1547) από τον Οίκο των Γιαγκελλόνων ήταν βασίλισσα της Βοημίας & Ουγγαρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Βλαδίσλαου Β΄ της Βοημίας & Ουγγαρίας (1456-1516) και της Άννας των Φουά, κόρης του Γκαστόν κόμη του Καντάλ. Ήταν επίσης η μεγαλύτερη αδελφή του Λουδοβίκου Β΄ της Βοημίας & Ουγγαρίας και η κληρονόμος του.

Από τη νεανική της ηλικία, ο μελλοντικός της γάμος αποτέλεσε αντικείμενο διαφορών και διαπραγματεύσεων. Το 1515, χωρίς τη συγκατάθεση της ουγγρικής Διατροφής, ο Λαντισλάβ και ο Μαξιμιλιανός ήρθαν σε γρήγορη συμφωνία τα δύο παιδιά του πρώτου να παντρευτούν τα δύο εγγόνια του δεύτερου. Με βάση τις διαπραγματεύσεις αυτές, η Άννα παντρεύτηκε στο ΛΙντς, στις 26 Μαΐου 1521, τον Αρχιδούκα Φερδινάνδο, ενώ ο αδελφός της ο Λουδοβίκος παντρεύτηκε το 1522 μία από τις αδελφές του Φερδινάνδου, τη Μαρία. Μετά το θάνατο του Λουδοβίκου το 1526, ο Φερδινάνδος, χάρη στα δικαιώματα της Άννας, ανέβηκε στο θρόνο της Βοημίας και της Ουγγαρίας. Ωστόσο, οι βαρόνοι της Ουγγαρίας, οι οποίοι δεν είχαν καμία πρόθεση να αποδεχθούν έναν ξένο κυρίαρχο, εξέλεξαν σαν βασιλιά τους τον Ζαπολυάι Γιάνος. Η Άννα έγινε διάσημη για τη θρησκευτικότητά της, το πνεύμα φιλανθρωπίας της και τη σοφία της. Μιλούσε λατινικά, τσέχικα, γερμανικά και ουγγρικά. Αμέσως μετά τον γάμο, ο Φερδινάνδoς την τοποθέτησε μαζί με τον επίσκοπο της Τεργέστης, ως πρόεδρο του Συμβουλίου του Δικαστηρίου. Η Άννα θεωρήθηκε η συγγραφέας του κειμένου Ασπίδα ευσέβειας. Ο Φερδινάνδος δύσκολα αποχωριζόταν τη σύζυγό του, η οποία συνήθως τον συνόδευε στα περισσότερα από τα ταξίδια του. Ο Φερδινάνδος υποστήριξε μπροστά στην έκπληκτη αυτοκρατορική πομπή, ότι κατά τη γνώμη του, θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν λεφτά για τις ανάγκες της γυναίκας του, παρά για τις ανάγκες μιας ερωμένης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον γάμο της με τον Φερδινάνδο απέκτησε δεκαπέντε παιδιά:

Κάτι ασυνήθιστο για εκείνη την εποχή ήταν, ότι το ζευγάρι πήρε τη φροντίδα των παιδιών του και τα μεγάλωσε με απλό και σεμνό τρόπο. Δεν είχε ανατεθεί η μόρφωσή τους σε ιδιωτικούς δασκάλους, αλλά φοίτησαν μαζί με άλλα παιδιά σε δημόσιο σχολείο στο Ίνσμπρουκ. Ιδιαίτερη προσοχή, κατά την εκπαίδευσή τους, δόθηκε στη γνώση των γλωσσών.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χρυσό Τριαντάφυλλο (1561).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tιμπόρ Σιμάνι. Αυτός δημιούργησε το βασίλειο: Φερδινάνδος των Αψβούργων. Αμάλθεια, Βιένη 1987, ISBN 3-85002-224-2.
  • Έβα Όμπερμάγιερ - Μάρναχ. Άννα. Στο: Νέα Γερμανική Βιογραφία (NDB). Τόμος 1, Ντούνκερ & Χούμπλοτ, Βερολίνο, 1953, Σελ. 299.