Βασίλειο της Κροατίας (Αψβούργοι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειο της Κροατίας
15271868

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΔυναστεία των Αψβούργων, Αυστριακή Αυτοκρατορία και Αυστροουγγαρία
ΠρωτεύουσαΖάγκρεμπ
Γλώσσεςλατινική γλώσσα
Χάρτης του Βασιλείου το 1848 (σκούρο κόκκινο)

Το Βασίλειο της Κροατίας (κροατικά: Hrvatska Kraljevina) ήταν κρατίδιο-συστατική χώρα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, διοικητική διαίρεση της μοναρχίας των Αψβούργων. Πρωτεύουσα ήταν η πόλη του Ζάγκρεμπ και περιελάμβανε εδάφη βορειοδυτικά της σημερινής Κροατίας. Το 1868, συγχωνεύθηκε με το Βασίλειο της Σλαβονίας στο νεοσύστατο Βασίλειο της Κροατίας και Σλαβονίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη Μάχη του Μοχάτς το 1527 οι Κροάτες ευγενείς της Ουγγαρίας αποφάσισαν την επικυριαρχία του αυστριακού βασιλιά Φερδινάδου Α΄ των Αψβούργων[1][2]. Τον 16ο και 17ο αιώνα το Βασίλειο της Κροατίας είχε μειωθεί σημαντικά σε εδάφη και είχε περιοριστεί σε μια στενή λωρίδα εδάφους κατά μήκος του τμήματος των συνόρων των Αψβούργων με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά την Συνθήκη του Κάρλοβιτς το 1699 η Αυστρία των Αψβούργων επέκτεινε το έδαφός της στις περιοχές που συνόρευαν με τους Οθωμανούς και δημιούργησαν το Βασίλειο της Σλαβονίας και στρατιωτικές περιοχές. Το Βασίλειο της Σλαβονίας στη συνέχεια ενώνεται με το Βασίλειο της Κροατίας, αλλά διατήρησε το καθεστώς της βασιλείας, ενώ οι στρατιωτικές περιοχές που δημιουργήθηκαν στα εδάφη τους υπάγονταν απευθείας στις αρχές της Βιέννης. Το βασίλειο της Σλαβονίας το 1849 διαχωρίζεται από την Κροατία και ορίζεται ως ένα ξεχωριστό στέμμα έως το 1868 που θα ενωθούν πάλι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μιλάνο Kruhek: Cetin, grad izbornog Sabora Kraljevine Hrvatske 1527, Karlovačka Županija, 1997, Κάρλοβατς
  2. "Povijest saborovanja" Αρχειοθετήθηκε 2010-12-02 στο Wayback Machine.(Ιστορία του κοινοβουλευτισμού), (στα κροατικά) Sabor, Αρχείο από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2012