Μαργαρίτα Παλαιολογίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαργαρίτα Παλαιολογίνα
Portrait believed to depict Margherita Paleologo by Giulio Romano.jpg
πορτρέτο που μάλλον απεικονίζει τη Μαργαρίτα Παλαιολογίνα, του Τζούλιο Ρομάνο. Βασιλική Συλλογή Βρεττανίας.
Περίοδος 1533 - 1536
Προκάτοχος Ιωάννης-Γεώργιος Παλαιολόγος
Διάδοχος Φρειδερίκος Β΄ Γκονζάγκα
Γέννηση 11 Αυγούστου 1510
Καζάλε
Θάνατος 28 Δεκεμβρίου 1566 (ετών 56)
Μάντουα
Σύζυγος Φρειδερίκος Β΄ Γκονζάγκα
Επίγονοι Φραγκίσκος Γ΄ της Μάντουα
Ισαβέλλα Γκονζάγκα
Γουλιέλμος της Μάντουα
Λουδοβίκος της Νεβέρ
Φρειδερίκος καρδινάλιος
Οίκος Παλαιολόγων
Πατέρας Γουλιέλμος Θ΄ Παλαιολόγος
Μητέρα Άννα Βαλουά-Αλανσόν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαργαρίτα Παλαιολογίνα (Margherita Paleologa, 11 Αυγούστου 1510 - 28 Δεκεμβρίου 1566) ήταν μαρκησία του Μομφερράτου από το 1533 ως το 1536. Με το γάμο της με τον Φεντερίκο Β' Γκονζάγκα δούκα της Μάντουα, το μαρκηζάτο του Μομφερράτου κληρονομείται μαζί με το δουκάτο της Μάντουα.

Γεννήθηκε στο Casale Monferrato το 1510 από τον Γουλιέλμο Θ' και την Άννα των Βαλουά-Αλανσόν. Οι γονείς του πατέρα της ήταν ο Βονιφάτιος Γ΄ του Μομφερράτου και η Μαρία Μπράνκοβιτς, ενώ οι γονείς της μητέρας της ήταν ο Ρενέ δούκας του Αλανσόν και η Μαργαρίτα της Λωρραίνης. Η μεγαλύτερη αδελφή της Μαρία απεβίωσε 21 ετών άγαμη, ενώ ο μικρότερος αδελφός της Βονιφάτιος Δ΄ του Μομφερράτου απεβίωσε 18 ετών άτεκνος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το 1518 απεβίωσε ο πατέρας της, τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός της Βονιφάτιος Δ΄ του Μομφερράτου και ο Φρειδερίκος Β΄ Γκοντζάγκα δούκας της Μάντουας ζήτησε τη μεγαλύτερη αδελφή της Μαρία σε γάμο, η οποία όμως απεβίωσε το 1530. Τρεις μήνες πριν είχε αποβιώσει ο Βονιφάτιος Δ' και τον είχε διαδεχθεί ο θείος τους Ιωάννης Γεώργιος του Μομφερράτου. Τότε ο Φρειδερίκος Β΄ ζήτησε σε γάμο τη Μαργαρίτα και η μητέρα της Άννα Βαλουά-Αλανσόν που βρήκε την πρόταση επωφελή, ευδόκησε να γίνει ο γάμος ο οποίος τελέστηκε το 1531. Το 1533 απεβίωσε ο θείος της, τελευταίος άρρην απόγονος των Παλαιολόγων του Μομφερράτου χωρίς νόμιμο υιό[1]. Έτσι η Μαργαρίτα έγινε μαρκησία του Μομφερράτου ιδίω δικαιώματι (suo jure). Ο Κάρολος Ε΄ των Αψβούργων βασιλιάς της Γερμανίας κατά την εκστρατεία του στην Ιταλία κατέλαβε το δουκάτο (1533-1536), αλλά μετά αποσύρθηκε στην Ισπανία.

Το 1540 απεβίωσε ο σύζυγός της και τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος, επταετής υιός τους Φραντσέσκο Γ' Γκοντζάγκα ως δούκας της Μάντουα και μαρκήσιος του Μομφερράτου με αντιβασίλισσα τη Μαργαρίτα. Το 1549 η Μαργαρίτα τον νύμφευσε με την Αικατερίνη των Αψβούργων, κόρη του Φερδινάνδου Α' βασιλιά της Γερμανίας. Το επόμενο έτος ο Φραντσέσκο Γ' απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο δευτερότοκος, δωδεκαετής γιος τους Γουλιέλμος Γκονζάγκα, με αντιβασίλισσα τη Μαργαρίτα ως την ενηλικίωσή του το 1556. Η Μαργαρίτα είδε τη γέννηση των τριών τέκνων του Γουλιέλμου, ενώ μετά τον θάνατό της το 1566 γεννήθηκαν τα πέντε τέκνα του τριτότοκου υιού της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαργαρίτα Παλαιολογίνα και ο Φρειδερίκος Β΄ Γκονζάγκα είχαν τα εξής τέκνα:

Απόγονοι της Μαργαρίτας Παλαιολογίνας είναι πολλοί αυτοκράτορες, βασιλείς, δούκες και άλλοι ευγενείς της Ευρώπης.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Του νόθου υιού του Φλαμίνιο Παλαιολόγο οι απόγονοι υπάρχουν ως σήμερα με το επώνυμο Paleologo-Oriundi
  2. μαρκήσιος της Pescara και του Vasto, αρχιστράτηγος των ισπανικών δυνάμεων στη Β.Ιταλία, κυβερνήτης του Μιλάνου και της Σικελίας

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Margaret Paleologa της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).