Τιριμουτζγκάν Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τιριμουτζγκάν Σουλτάν)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τιριμουτζγκάν Σουλτάνα
Σύζυγος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Επίγονοι Ναϊμέ Σουλτάνα
Αμπντούλ Χαμίτ Β'
Ηγεμόνας Μεχμέτ Άμπιντ Εφέντη
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Μπεκχάν Μπέη
Μητέρα Αλμάς Χανίμ
Γέννηση 16 Αυγούστου 1819
Κιρκασία, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 2 Νοεμβρίου 1853 (34 ετών)
Παλάτι Μπεϊλερμπέη, Σκούταρι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Γενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εθνικότητα Κιρκασική
Θρησκεία Ισλαμισμός

Η Τιριμουτζγκάν Σουλτάνα (Τούρκικα: Tirimujgan Sultan) (16 Αυγούστου 1819 - 2 Νοεμβρίου 1853) ήταν σύζυγος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και η μητέρα του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β'.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1819. Ήταν αρχικά η τέταρτη και στην συνέχεια η τρίτη σύζυγος του Οθωμανού Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και η βιολογική μητέρα του Οθωμανού Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β' τον οποίο απέκτησε σε ηλικία 23 ετών.

Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ Βαλιντέ Σουλτάνα στο γιο της επειδή πέθανε είκοσι τρία χρόνια πριν από την προσχώρηση του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β' στον Οθωμανικό θρόνο.

Στη θέση της Τιριμουτζγκάν Σουλτάνα, ο τίτλος της Βαλιντέ Σουλτάνας αποκτήθηκε αργότερα από την Ραχιμέ Πιριστού Σουλτάνα, ως θετή μητέρα του Αμπντούλ Χαμίτ Β'.

Η Τιριμουτζγκάν Σουλτάνα πέθανε από φυματίωση στις 2 Νοεμβρίου 1853 σε ηλικία 34 ετών, στο Παλάτι Μπεϊλερμπέη, στο Σκούταρι, στην Κωνσταντινούπολη. Ο τόπος ταφής της βρίσκεται στο Γενί Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tirimüjgan Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).