Λέων Γ΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λέων Γ΄ της Αρμενίας
Leo III of Armenia.jpeg
Γέννηση
Θάνατος
Κοζάν
Ιδιότητα μονάρχης
Σύζυγος Keran, Queen of Armenia
Τέκνα Thoros III, King of Armenia, Sempad, King of Armenia, Constantine I, King of Armenia, Χετούμ Β' της Αρμενίας, Οσίν της Αρμενίας, Ισαβέλλα της Αρμενίας, πριγκίπισσα της Τύρου, Rita of Armenia και χωρίς ετικέτα
Γονείς Χετούμ Α' της Αρμενίας και Ισαβέλλα της Αρμενίας
Αδέλφια Θόρος της Αρμενίας, Σιβύλλα της Αρμενίας, Φιμί της Αρμενίας, Μαρία της Αρμενίας, Ρίτα της Αρμενίας και Princess Isabella of Armenia
Commons page Πολυμέσα
O βασιλιάς Λέων Β' της Αρμενικής Κιλικίας η σύζυγος του Γκεράνη και τα παιδιά τους - Αρμενικό χειρόγραφο (1272)

Ο Λέων Β' βασιλιάς της Μικρής Αρμενίας ή Λέων Γ' πρίγκιπας της Μικρής Αρμενίας (1236 - 1289) ήταν βασιλιάς της Μικρής Αρμενίας (Κιλικίας) (1270 - 1289). Μέλος της βασιλικής οικογένειας των Χετουμιδών της Μικρής Αρμενίας, ήταν γιος του Χετούμ Α', τον οποίο διαδέχθηκε μετά την παραίτησή του το 1270, και της βασίλισσας Ισαβέλλας μικρότερης κόρης του πρώτου βασιλιά Λέοντα Α'. Ήταν ευσεβής χριστιανός ως βασιλιάς, αλλά συνέχισε να είναι πιστός σύμμαχος των Μογγόλων, όπως ο πατέρας του. Το 1275 το βασίλειό του δέχθηκε νέα επίθεση από τους Μαμελούκους της Αιγύπτου και συνετρίβη για άλλη μια φορά από αυτούς μαζί με τους συμμάχους του Μογγόλους στην μάχη του Χομς (1281). Τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Χετούμ Β' της Αρμενίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Boase, T. S. R. (1978). The Cilician Kingdom of Armenia. Edinburgh: Scottish Academic Press.
  • Toumanoff, C. (1966). "Armenia and Georgia". Cambridge Medieval History, vol. IV.
  • Stewart, Angus Donal (2001). The Armenian Kingdom and the Mamluks: War and diplomacy during the reigns of Het'um II (1289–1307). BRILL.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leo II, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).