Νικόλαος Ορσίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικόλαος Ορσίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1295
Θάνατος 1323
Συνθήκες θανάτου ανθρωποκτονία
Οικογένεια
Γονείς Ιωάννης Α΄ Ορσίνι
Αδέλφια Ιωάννης Β΄ Ορσίνι
Γκυ Ορσίνι
Μαργαρίτα Ορσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νικόλαος Ορσίνι (Nicola Orsini, 1295 - 1323) ήταν Κόμης Παλατινός της Κεφαλληνίας και της Ζακύνθου 13171323 και Δεσπότης της Ηπείρου 13181323.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Ορσίνι ανέλαβε την Παλατινή Κομητεία της Κεφαλληνίας και Ζακύνθου μετά το θάνατο του πατέρα του Ιωάννη Α’ Ορσίνι το 1317, αναγνωρίζοντας την επικυριαρχία του βασιλιά της Νάπολης, Καρόλου Β’ των Καπέτων-Ανζού. Το 1318 αφού ανέθεσε την διοίκηση της κομητείας του στον αδελφό του Ιωάννη Β’ Ορσίνι, μετέβη στον θείο του Θωμά Α’ Κομνηνό Δούκα, Δεσπότη της Ηπείρου για να λύσει την διαφορά πού προέκυψε μετά την άρνηση του Θωμά Α’ να επιτρέψει στην αδελφή του, και μητέρα του Νικολάου, Μαρία, να μετέχει στην διανομή της πατρικής τους περιουσίας. Μη φθάνοντας όμως σε λύση της διαφοράς, ο Νικόλαος σκοτώνει τον θείο του Θωμά Α’, τελευταίο απόγονο των Αγγέλων δεσποτών της Ηπείρου, που κυβέρνησαν την Ήπειρο για 114 χρόνια.

Το Δεσποτάτο της Ηπείρου διαμελίζεται. Το βόρειο τμήμα γύρω από τα Ιωάννινα κατακτάται από τους Βυζαντινούς ενώ το νότιο και μεγαλύτερο, με πρωτεύουσα την Άρτα περιέρχεται στην κυριότητα του Νικολάου, ο οποίος αφού παντρεύτηκε τη θεία του, χήρα του Θωμά Α’, Άννα Παλαιολογίνα, δήλωσε υποτέλεια στον παππού της Ανδρόνικο Β' και έλαβε τον τίτλο του δεσπότη της Ηπείρου.

Ο νέος βασιλιάς της Νάπολης, υιός του Καρόλου Β', ο Ροβέρτος, ζήτησε αμέσως υποτέλεια και όρκο πίστης από τον Νικόλαο, ο οποίος όμως αρνήθηκε και θέλοντας να κολακέψει τους Ηπειρώτες ασπάζεται το Ορθόδοξο Δόγμα. Μετά όμως το θάνατο της συζύγου του Άννας το 1320, κρίνοντας ότι η φιλία του προς τους Βενετούς θα ήταν προτιμότερη από αυτή των ανίσχυρων Παλαιολόγων, έδωσε όρκο υποτελείας στους Βενετούς, λαμβάνοντας ταυτόχρονα βοήθεια για να καταλάβει και την υπόλοιπη Ήπειρο. Επωφελούμενος από την διαμάχη του Ανδρόνικου Β' με τον εγγονό του Ανδρόνικο Γ' στην Κωνσταντινούπολη, εκστράτευσε και πολιόρκησε τα Ιωάννινα. Ο αδελφός του όμως Ιωάννης Β’ Ορσίνι, θέλοντας να σφετεριστεί την Κομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, και αφού έμαθε ότι οι Ιωαννίτες αντιμετώπιζαν εχθρικά τον Νικόλαο, συνεννοήθηκε με αυτούς και σκότωσε τον αδελφό του με τα ίδια του τα χέρια το 1323.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Ορσίνι ήταν σύζυγος της Άννας Παλαιολογίνας, κόρης του Μιχαήλ Θ' Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και της Ρίτας των Χετουμιδών της Μικράς Αρμενίας. Δεν έκαναν τέκνα.

Προηγούμενος
Ιωάννης Α΄ Ορσίνι
Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας
13171323
Επόμενος
Ιωάννης Β΄ Ορσίνι