Θωμάς Κομνηνός Δούκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θωμάς Κομνηνός Δούκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1285 (περίπου)
Θάνατος 1318
Συνθήκες θανάτου ανθρωποκτονία
Υπηκοότητα Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Γονείς Νικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας και Άννα Παλαιολογίνα Καντακουζηνή
Αδέλφια Θαμάρ της Ηπείρου

Ο Θωμάς Α΄ Κομνηνός Δούκας Άγγελος (1285 - 1318) ήταν Δεσπότης της Ηπείρου από το 1297, ως το θάνατό του το 1318. Το Δεσποτάτο εκείνο το διάστημα βρίσκονταν μεταξύ των επεκτατικών βλέψεων του βασιλιά της Νάπολης και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που προσπαθούσε να ανακτήσει τα εδάφη της από τους Φράγκους.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θωμάς ήταν γιος και διάδοχος του Νικηφόρου Α΄ Κομνηνού Δούκα Αγγέλου και της Άννας Καντακουζηνής, ανιψιάς του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου. Ανέλαβε Δεσπότης με τον θάνατο του πατέρα σε εξαιρετικά μικρή ηλικία. Η διαδοχή κινδύνευε λόγω του γάμου της αδελφής του Θαμάρ με τον πρίγκιπα Φίλιππο του Τάραντα, γιο του βασιλιά Κάρολου Β΄ της Νάπολης. Παρόλο που ο Φίλιππος είχε την υπόσχεση του Νικηφόρου να τον διαδεχθεί στην Ήπειρο, ως προίκα για τον γάμο του με την Θαμάρ, η μητέρα του Θωμά Άννα Καντακουζηνή εξασφάλισε τη διαδοχή στο δεσποτάτο της Ηπείρου στο γιο της και τον υποστήριξε άμεσα ως την ενηλικίωσή του.

Αυτή η κατάληξη τελικά απομόνωσε διπλωματικά το Δεσποτάτο. Ο Κάρολος Β΄ απαίτησε να προσαρτηθεί η Ήπειρος στον Φίλιππο και την Θαμάρ, αλλά η Άννα αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία παύει να ισχύει αφού η Θαμάρ εγκατέλειψε την ορθόδοξη πίστη της. Η Άννα στράφηκε διπλωματικά προς τους Παλαιολόγους, με κατάληξη την σύναψη γάμου του Θωμά με την κόρη του συναυτοκράτορα Μιχαήλ Θ΄: ο γάμος με την Άννα Παλαιολογίνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1307 και 1313. Εν τω μεταξύ ο Κάρολος Β' εκστράτευσε κατά της Ηπείρου και μέσω του Δυρραχίου προωθήθηκε στην περιοχή, καταλαμβάνοντας το Βουθρωτό και την Ναύπακτο το 1304-1305. Επακολούθησε νέα εκστρατεία το 1307 με κατάληξη να περιέλθουν στα χέρια του πρίγκιπα Φιλίππου του Τάραντα ένας μεγάλος αριθμός κάστρων.

Η Ήπειρος είχε αρμονικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη ως το 1315, όταν ξέσπασε κάποια προσωπική έχθρα μεταξύ Ηπειρωτών και Βυζαντινών αξιωματούχων. Ο Βυζαντινός στρατός έφτασε στα πρόθυρα της Άρτας, την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου. Ο Θωμάς φυλάκισε την σύζυγό του Άννα Παλαιολογίνα και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς. Όμως πριν συμφωνηθεί κάποιο είδος συμμαχίας, δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του, γιο της αδελφής του Μαρίας, Νικόλαο Ορσίνι κόμη της Κεφαλληνίας, ο οποίος και τον διαδέχτηκε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θωμάς Α' Άγγελος νυμφεύτηκε τη 2η εξαδέλφη του Άννα Παλαιολογίνα, κόρη του Μιχαήλ Θ' Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και της Ρίτας των Χετουμιδών της Μικρής Αρμενίας. Δεν είχαν παιδιά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του ελληνικού έθνους. Εκδοτική Αθηνών 1980. Τόμος Θ΄. ISBN 960-213-105-5.
  • Φεουδαρχική Ήπειρος και Δεσποτάτο της Ελλάδας. Συμβολή στο Νέο Ελληνισμό. Ν.Γ. Ζιάγκος, Αθήνα 1974.
  • John V.A. Fine Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987 (αγγλικά).