Χετούμ Β΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χετούμ Β' της Αρμενίας
HetoumIIDrawing.JPG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1266
Θάνατος 7  Νοεμβρίου 1307
Anazarbus
Αιτία θανάτου δολοφονία χωρίς πρόθεση
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Γονείς Λέων Γ΄ της Αρμενίας και Keran, Queen of Armenia
Αδέλφια Ισαβέλλα της Αρμενίας, πριγκίπισσα της Τύρου
Rita of Armenia
Οσίν της Αρμενίας
Κωνσταντίνος Γ΄ της Αρμενίας
Σεμπάντ της Αρμενίας
Θόρος Γ΄ της Αρμενίας
d:Q38010360
Alinakh
Οικογένεια Οίκος των Χετουμιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα βασιλιάς της Αρμενίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χετούμ Β΄ της Αρμενίας (Հեթում Բ, 1266 - 17 Νοεμβρίου 1307) ήταν βασιλιάς της Αρμενικής Κιλικίας (1289 - 1293, 1295 - 1296, 1299 - 1303). Παραιτήθηκε δύο φορές για να κλειστεί σε μοναστήρι, την τελευταία φορά παρέμεινε αντιβασιλιάς του ανιψιού του, γιος και διάδοχος του βασιλιά της Αρμενίας Λέοντα Β' μέλος της βασιλικής οικογένειας των Χετουμιδών της Αρμενικής Κιλικίας. Σύμμαχος αρχικά των Μογγόλων όπως ο πατέρας του και ο παππούς του αλλά τελικά εκτελέστηκε από τον Μογγόλο στρατηγό Βιλαγρού.

Η πρώτη βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε αρχικά συμμαχίες με τα υπόλοιπα χριστιανικά κράτη και τη Βυζαντινή αυτοκρατορία για να υπερασπιστεί το βασίλειο του απέναντι στο Τουρκικό σουλτανάτο του Ρουμ. Δέχθηκε νέα σκληρή επίθεση από τον Μαμελούκο σουλτάνο της Αιγύπτου Καλαβάν/Qalawun (1292) και αναγκάστηκε να τους παραδώσει μέρος του βασιλείου του, να παραιτηθεί για πρώτη φορά υπέρ του αδελφού του Τόρου Γ' και να κλειστεί σε μοναστήρι (1293).

Η δεύτερη βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επανήλθε στον θρόνο δύο χρόνια αργότερα (1295) ύστερα από έκκληση του αδελφού του για να κάνει νέα συμμαχία με τους Μογγόλους. Έκανε ταξίδι στην πρωτεύουσα των Μογγόλων, στη συνέχεια άφησε τον μικρότερο αδελφό του Σεμπάντ στον θρόνο της Κιλικίας και μαζί με τον αδελφό του Τόρο έκαναν νέο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη στην αυλή του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου (1259 - 1332) αυτοκράτορα του Βυζαντίου (1272 - 1328) προκειμένου να αρραβωνιάσουν την αδελφή τους Ρίτα (1278 - 1333) με τον διάδοχο Μιχαήλ Θ' Παλαιολόγο (1277 - 1320).

Ο σφετερισμός του θρόνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστρέφοντας στην Κιλικία, ο θρόνος είχε σφετεριστεί από τους αδελφούς τους Κωνσταντίνο και Σεμπάντ οι οποίοι και τους συνέλαβαν. Ο Χετούμ υπέστη μερική τύφλωση και ο Τόρος δολοφονήθηκε (1298). Ωστόσο ο Χετούμ κατάφερε να ανακάμψει να αιχμαλωτίσει τους σφετεριστές και να αναλάβει ξανά τον θρόνο (1299). Κατάφερε να κερδίσει με την βοήθεια των Μογγόλων τα εδάφη που έχασε από τους Μαμελούκους. Την επόμενη χρονιά (1300) πήγε για 15 μέρες στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα. Το 1303 δέχθηκε νέα επίθεση από τους Μαμελούκους της Αιγύπτου αλλά αυτή την φορά στη μάχη του Χομς συνετρίβη. Αναγκάστηκε τότε να παραιτηθεί οριστικά υπέρ του ανήλικου ανιψιού του Λέοντα Γ' γιου του αδελφού του Τόρου και να κλειστεί σε μοναστήρι παρακολουθώντας τον ανιψιό του ως αντιβασιλιάς.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατάσταση στράφηκε δραματικά εναντίον του όταν ο Μογγόλος αρχηγός Ιλκάν ασπάστηκε τον Ισλαμισμό. Τότε οι Μογγόλοι συμμάχησαν με τους ομόθρησκους τους Μαμελούκους με σκοπό την κατάκτηση της χριστιανικής Αρμενίας. Ο Χετούμ προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους αλλά σφαγιάστηκε απο τον Μογγόλο στρατηγό Βιλαγρού/Bilarghu μαζί με τον ανιψιό του Λέων Γ' και ολόκληρη την φρουρά του μετά τον θάνατο του διάδοχος του θρόνου ήταν ο μικρότερος αδελφός του Οσίν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Amitai, Reuven (1987). "Mongol Raids into Palestine (AD 1260 and 1300)". Journal of the Royal Asiatic Society: 236–255.
  • Boase, T. S. R. (1978). The Cilician Kingdom of Armenia. Edinburgh: Scottish Academic Press.
  • Demurger, Alain (2007). Jacques de Molay (in French). Editions Payot&Rivages.
  • Kurkjian, Vahan M. (1958). A History of Armenia. Indo-European Publishing.
  • Mutafian, Claude (2001) [1993]. Le Royaume Armenien de Cilicie (in French). CNRS Editions.
  • Nicolle, David (2004). The Mongol Warlords: Genghis Khan, Kublai Khan, Hulegu, Tamerlane. Brockhampton Press.
  • Stewart, Angus (2005). "The Assassination of King Het'um II: The Conversion of The Ilkhans and the Armenians". Journal of the Royal Asiatic Society 15 (01): 45–61.
  • Stewart, Angus Donal (2001). The Armenian Kingdom and the Mamluks: War and diplomacy during the reigns of Het'um II (1289–1307).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hethum II, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).