Μαχιντεβράν Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαχιντεβράν Σουλτάν)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαχιντεβράν Γκιουλμπαχάρ Σουλτάν
Χασεκί Σουλτάν
Σύζυγος Σουλεϊμάν Α' ο Μεγαλοπρεπής
Επίγονοι Ηγεμόνας Μουσταφά , Ραζιγιέ Σουλτάν , Φατμά Σουλτάν
Γέννηση 1500, Αλβανία
Θάνατος 1581(81 ετών)
Προύσα , Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Συγκρότημα Μουραντιγιέ,Προύσα
Θρησκεία Ισλάμ

Η Χασεκί Μαχιντεβράν Σουλτάν(Haseki Mahidevran Sultan) (1500 - 3 Φεβρουαρίου 1581) ήταν χασεκί σουλτάν του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς και μητέρα του διαδόχου του θρόνου Ηγεμόνα Μουσταφά,της Φατμά Σουλτάν και της Ραζιγιέ Σουλτάν. Ήταν γνωστή ως η πιο όμορφη γυναίκα στην Οθωμανική ιστορία, έχοντας καστανά μαλλιά και πράσινα μάτια. Η Χασεκί Σουλτάνα Γκιουλμπαχάρ θεωρούνταν από πολλούς πως ήταν μία αφελής και όχι τόσο μορφωμένη γυναίκα σε σχέση με την Χιουρρέμ Σουλτάνα.

Ετυμολογία ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Μαχιντεβράν σημαίνει "αυτή που είναι πάντα όμορφη", "εκείνη, η ομορφιά της οποίας δεν εξασθενεί ποτέ" ή "ωραία εποχή". Μία άλλη σημασία του ονόματός της είναι "Σελήνη της Ευτυχίας". Ο Σουλεϊμάν ήταν εκείνος που την ονόμασε Μαχιντεβράν Γκιουλμπαχάρ (τουρκ. Mahidevran Gülbahar), καθώς στα τούρκικα Γκιούλ σημαίνει "ρόδο" και Μπαχάρ σημαίνει "άνοιξη".Γκιουλμπαχάρ συμαίνει ρόδο της Άνοιξης...

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή της Μαχιντεβράν ήταν από την Αλβανία. Ο Σουλεϊμάν ήταν ακόμη πρίγκιπας και κυβερνήτης της Μανίσας όταν εκείνη γέννησε τον γιο τους Μουσταφά, το 1515.

Όταν πέθανε ο πατέρας του Σουλεϊμάν, ο Σουλτάνος Σελίμ Α΄ το 1520, ο Σουλεϊμάν εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, μαζί με την οικογένειά του για να ανέβει στο θρόνο.

Στο χαρέμι της Κωνσταντινούπολης, η Μαχιντεβράν είχε μία πολύ ισχυρή αντίπαλο, την Χιουρρέμ (τουρκ. Hürrem), η οποία σύντομα αποδείχτηκε ότι ήταν η αγαπημένη σύντροφος του Σουλεϊμάν, καθώς ήταν η νόμιμη σύζυγός του. Η Χιουρρέμ γέννησε τον πρώτο της γιο τον Μεχμέτ (τουρκ. Mehmet) το 1521 (ο οποίος πέθανε το 1543) και αργότερα το 1524 τον Σελίμ (τουρκ. Selim), τον μελλοντικό Σουλτάνο Σελίμ Β΄, καταστρέφοντας τη δύναμη της Μαχιντεβράν ως της μητέρας του μοναδικού γιου του Σουλτάνου. Η αντιζηλία μεταξύ των δύο γυναικών υποκινήθηκε εν μέρει από την Βαλιντέ Σουλτάν, Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν (τουρκ. Ayşe Hafsa Sultan), τη μητέρα του Σουλεϊμάν. Ωστόσο, μετά το θάνατό της το 1534, ο ανταγωνισμός ήταν ολοφάνερος. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ξέσπασε μία διαμάχη ανάμεσα στις δύο γυναίκες, κατά τη διάρκεια της οποίας η Μαχιντεβράν τραυμάτισε τη Χουρρέμ. Το περιστατικό αυτό εκνεύρισε τον Σουλεϊμάν, ο οποίος μεταγενέστερα έστειλε την Μαχιντεβράν να μείνει μαζί με τον γιο της.

Σύμφωνα με την τουρκική παράδοση, όλοι οι πρίγκιπες είχαν την υποχρέωση να εργαστούν ως επαρχιακοί κυβερνήτες (τουρκ. Sanjak-bey) ως μέρος της εκπαίδευσής τους. Ο Μουσταφά στάλθηκε στην Μανίσα και η Μαχιντεβράν τον συνόδευσε εκεί.

Προς το τέλος της πολύχρονης βασιλείας του Σουλεϊμάν, η αντιζηλία μεταξύ των γιων του έγινε ιδιαίτερα έντονη. Επιπλέον, τόσο η Χουρρέμ όσο και ο μεγάλος Βεζίρης Ρουστέμ πασάς (τουρκ. Rüstem Pasha) τον έστρεφαν κατά του Μουσταφά, ο οποίος και κατηγορήθηκε για πρόκληση αναταραχών. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον της δυναστείας Σαφάβιδων (τουρκ. Safavid) στην Περσία το 1553, ο Σουλεϊμάν διέταξε την εκτέλεση του Μουσταφά.

Για αρκετά χρόνια μετά την εκτέλεση του γιου της, η Μαχιντεβράν έζησε μία πολυτάραχη ζωή. Μετακινήθηκε στην Προύσα, όπου βρισκόταν και ο τάφος του γιου της. Ζούσε μέσα στη φτώχεια καθώς η ίδια δεν είχε κάποιο εισόδημα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξέφυγε από τη μιζέρια χάρη στον Σελίμ Β΄, τον γιο της Χουρρέμ, ο οποίος αφού έγινε Σουλτάνος το 1566, όρισε ένα μισθό για εκείνη. Πέθανε το 1581 από σοβαρή κατάθλιψη λόγω του θανάτου του μονάκριβου παιδιού της, του Ηγεμόνα Μουσταφά, κάτι που την έκανε να μισήσει τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν Χαν επιδιώκοντας πολλές φορές έμμεσα να δολοφονήσει τους διάδοχους Ηγεμόνες της Χουρρέμ Σουλτάν. Ο μύθος λέει, επίσης, πως η Μαχιντεβράν Σουλτάν έδωσε όλες τις οικονομίες που της είχαν απομείνει μετά από την αποχώρησή της στην Προύσα, σε έναν Πασά του παλατιού, ο οποίος καταλάμβανε υψηλή διοικητική και στρατιωτική θέση στο Παλάτι και στρεφόταν εναντίον της Χιουρρέμ Σουλτάνας, να την δηλητηριάσει προσπαθώντας να επιτύχει τον θάνατό της. Αυτή όμως είναι μόνο μία εκδοχή από τις 3 που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο πέθανε η Χασεκί ιοουρρέμ Σουλτάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγκυλοπαίδιες Οθωμανοί