Καυκασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Διοικητικός χάρτης του Καυκάσου στην ΕΣΣΔ, 1952-1991.

Ο Καύκασος ή Καυκασία είναι περιοχή στην Ευρασία η οποία συνορεύει στα νότια με το Ιράν, στα νοτιοδυτικά με την Τουρκία, στα δυτικά με τη Μαύρη Θάλασσα, στα ανατολικά με την Κασπία Θάλασσα και στα βόρεια με τη Ρωσία. Ο Καύκασος περιλαμβάνει την Οροσειρά του Καυκάσου και τις γύρω πεδιάδες.

Η Οροσειρά του Καυκάσου χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη και οι χώρες της περιοχής θεωρούνται ότι ανήκουν είτε στη μία είτε και στις δύο ηπείρους. Το ψηλότερο σημείο είναι το όρος Ελμπρούς (5,642 μ) στη Ρωσία, το οποίο είναι το ψηλότερο σημείο στην Ευρώπη.

Από γλωσσολογικής και πολιτισμικής απόψεως, ο Καύκασος είναι από τις πιο ποικιλόμορφες περιοχές της γης. Τα έθνη-κράτη ή περιοχές που αποτελούν σήμερα τον Καύκασο είναι το βορειοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, η Γεωργία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τμήματα της Ρωσίας και του Ιράν. Τα ρωσικά εδάφη περιλαμβάνουν το Κράι Κρασνοντάρ, το Κράι Σταυρούπολης και τις αυτόνομες δημοκρατίες της Αντιγκέα, της Καλμίκια, του Καρατσάι-Τσερκεσία, του Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, της Βόρειας Οσετίας, της Ινγκουσετίας, της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν. Τρεις περιοχές στην περιοχή διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, αλλά χωρίς αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα: η Αμπχαζία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Νότια Οσετία.

Ο Καύκασος είναι περιοχή μεγάλης οικολογικής σημασίας. Μεταξύ των ενδημικών ζώων περιλαμβάνονται η λεοπάρδαλη, η καφέ αρκούδα, ο λύκος, ο ευρωπαϊκός βίσονας, το ανατολικοευρωπαϊκό κόκκινο ελάφι και ο χρυσαετός. Το φυσικό τοπίο του Καυκάσου έχει ανάμικτα δάση, με σημαντικές περιοχές πετρώδους εδάφους πιο ψηλά από τα δέντρα.

Σχετικά κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μύθοι και θρύλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλικό όρος Αραράτ, όπου η Κιβωτός του Νώε έφτασε, θεωρείται το ορόσημο του αρχαίου αρμενικού βασιλείου. Η κορυφή του Αραράτ το χειμώνα καλύπτεται από χιόνι. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Καύκασος ήταν ένας από τους πυλώνες που στήριζαν τον κόσμο. Εκεί αλυσοδέθηκε ο Προμηθέας από τον Δία. Ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος τοποθέτησε τον Καύκασο στη Σκυθία και τον περιέγραψε ως ένα κρύο και πετρώδες βουνό όπου έμενε η προσωποποιημένη πείνα.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Caucasus: A Journey to the Land Between Christianity and Islam By Nicholas Griffin
  • Small Nations and Great Powers: A Study of Ethnopolitical Conflict in the Caucasus By Svante E. Cornell
  • The Caucasus By Ivan Golovin

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Caucasus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).