Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς
TetraevangeliaOfIvanAlexanderFol2.jpg
Γέννηση
Σερβική Αυτοκρατορία
Θάνατος
Σύζυγος Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή () και Kera Tamara
Τέκνα Ελένη Δραγάση
Γονείς Ντέγιαν ο δεσπότης και Τεοντόρα Νεμάνια
Αδέλφια Γιόβαν Ντράγκας, Žarko και χωρίς ετικέτα
Commons page Πολυμέσα

Ο Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς (Константин Драгаш Дејановић, ... - 17 Μαΐου 1395) ήταν Δεσπότης των Σέρβων και ηγεμόνας περιοχής της σημερινής Σερβίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος ήταν γιος του σεβαστοκράτορα Ντέγιαν και της Θεοδώρας Νεμάνια, κόρης του Στέφανου Ουρός Γ' βασιλιά της Σερβίας από το δεύτερο γάμο του με τη Μαρία Παλαιολογίνα, δισεγγονή του Μιχαήλ Η'. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Ιωάννη Δραγάση, με τον οποίο μοιραζόταν την εξουσία. Κατά κάποιες πηγές αδέλφια του ήταν και η Θεοδώρα και ο Δημήτριος.

Νυμφεύτηκε σε πρώτο γάμο κάποια αγνώστου ονόματος ευγενή με την οποία είχε πιθανώς δύο παιδιά:

Σε δεύτερο γάμο νυμφεύτηκε την Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά. Ήταν η κόρη του αυτοκράτορα της Τραπεζούντος Αλεξίου Γ΄ Μέγα Κομνηνού και της Θεοδώρας Καντακουζηνής.

Μετά το θάνατο του πατέρα του Ντέγιαν στα μέσα του 14ου αιώνα, τα εδάφη που κυβερνούσε κληρονομήθηκαν από τους γιους του Ιωάννη και Κωνσταντίνο. Αυτοί μαζί με τη Θεοδώρα έκαναν δωρεές και προστάτευσαν πολλά μοναστήρια στο Άγιο Όρος, ειδικά τη Μονή Χιλανδαρίου, τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος και τη Μονή Βατοπεδίου.

Μετά τη Μάχη του ποταμού Μαρίτσα (Έβρου) το 1371, οι αδελφοί Ντράγκας έγιναν υποτελείς του σουλτάνου Μουράτ Α΄. Όταν ο αδελφός του Ιωάννης πέθανε το 1378 ή 1379, ο Κωνσταντίνος συνέχισε μόνος του να κυβερνά την περιοχή τους. Συμμετείχε ως υποτελείς των Οθωμανών στη Μάχη της Ροβίνας το 1395. Σε αυτή την μάχη έχασε τη ζωή του και τον διαδέχτηκε ο γιος του Ιάκωβος στη διακυβέρνηση της περιοχής του, αλλά οι Οθωμανοί κατά τα επόμενα χρόνια κατέκτησαν τα εδάφη του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alexander Kazhdan, The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford, 1991
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Константин Драгаш Дејановић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).