Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς
TetraevangeliaOfIvanAlexanderFol2.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1355 (περίπου)
Σερβική Αυτοκρατορία
Θάνατος 25  Μαΐου 1395
Εθνικότητα Σέρβοι
Υπηκοότητα Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θρησκεία Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή (από 1387)
Μαρία Ταμάρα Χατούν
Τέκνα Ελένη Δραγάση
Γονείς Ντέγιαν ο δεσπότης και Τεοντόρα Νεμάνια
Αδέλφια Γιόβαν Ντράγκας
Žarko
Θεοδώρα Δραγάση
Οικογένεια Dejanović noble family

Ο Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς (Константин Драгаш Дејановић, 1355 - 25 Μαΐου 1395) ήταν Δεσπότης των Σέρβων και ηγεμόνας περιοχής της σημερινής Σερβίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος ήταν γιος του σεβαστοκράτορα Ντέγιαν και της Θεοδώρας Νεμάνια, κόρης του Στέφανου Ούρεση Γ' βασιλιά της Σερβίας από το δεύτερο γάμο του με τη Μαρία Παλαιολογίνα, δισεγγονή του Μιχαήλ Η'. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Ιωάννη Δραγάση, με τον οποίο μοιραζόταν την εξουσία. Κατά κάποιες πηγές αδέλφια του ήταν και η Θεοδώρα και ο Δημήτριος.

Μετά το θάνατο του πατέρα του Ντέγιαν στα μέσα του 14ου αιώνα, τα εδάφη που κυβερνούσε κληρονομήθηκαν από τους γιους του, Ιωάννη και Κωνσταντίνο. Αυτοί μαζί με τη Θεοδώρα έκαναν δωρεές και προστάτευσαν πολλά μοναστήρια στο Άγιο Όρος, ειδικά τη Μονή Χιλανδαρίου, τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος και τη Μονή Βατοπεδίου.

Μετά τη Μάχη του Έβρου το 1371, οι αδελφοί Ντράγκας έγιναν υποτελείς του σουλτάνου Μουράτ Α΄. Όταν ο αδελφός του Ιωάννης πέθανε το 1378 ή 1379, ο Κωνσταντίνος συνέχισε μόνος του να κυβερνά την περιοχή τους. Συμμετείχε ως υποτελής των Οθωμανών στη Μάχη της Ροβίνας το 1395. Σε αυτή τη μάχη έχασε τη ζωή του και τον διαδέχτηκε ο γιος του Ιάκωβος, αλλά οι Οθωμανοί κατά τα επόμενα χρόνια κατέκτησαν τα εδάφη του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε σε πρώτο γάμο κάποια αγνώστου ονόματος ευγενή με την οποία είχε πιθανώς δύο παιδιά:

Σε δεύτερο γάμο νυμφεύτηκε την Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά. Ήταν η κόρη του Αυτοκράτορα της Τραπεζούντος Αλεξίου Γ΄ Μέγα Κομνηνού και της Θεοδώρας Καντακουζηνής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alexander Kazhdan, The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford, 1991
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Константин Драгаш Дејановић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).