Γιόβαν Ντράγκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γιόβαν Ντράγκας
Unknown nobleman, Beluća Monastery.jpg
Γέννηση
Σερβική Αυτοκρατορία
Θάνατος
Γονείς Ντέγιαν ο δεσπότης και Τεοντόρα Νεμάνια
Αδέλφια Žarko, Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς και χωρίς ετικέτα
Commons page Πολυμέσα

Ο Γιοβάν Ντράγκας (σερβικά : Јован Драгаш, ελληνικά : Ιωάννης Δραγάσης), (περίπου 1343 - περίπου 1378) ήταν Σέρβος δεσπότης της οικογένειας Ντεγιάνοβιτς κι ενός Σερβικού κρατιδίου με την ονομασία Δεσποτάτο των Ντεγιάνοβιτς. Μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Θεοδώρα, κατάφερε να εξουσιάζει μία μεγάλη περιοχή που καλύπτει τις νότιες περιοχές της σημερινής Σερβίας, τις ανατολικές περιοχές της σημερινής ΠΓΔΜ και το νότιο-δυτικό τμήμα της σημερινής Βουλγαρίας.

Ήταν ο γιος του δεσπότη Ντέγιαν και της Θεοδώρας Νεμάνια. Ο πατέρας του κυβέρνησε μια μεγάλη περιοχή που καλύπτει την περιοχή μεταξύ του Πρέσεβο του Κουμάνοβο και του Velbuzd. Μετά το θάνατο του ή την απόσυρση του σε μοναστήρι ο Ιωάννης τον διαδέχτηκε[1] και το 1373 του απονεμήθηκε ο τίτλος του δεσπότη[2][3].

Η επέκταση του δεσποτάτου του της οικογένειας Ντεγιάνοβιτς ξεκινά μετά τη Μάχη της Μαρίτσα το 1371. Εκμεταλλευόμενος μαζί με τον αδελφό του τις τότε συνθήκες μεγάλωσαν τη χώρα του πατέρα τους και τη διπλασιάσαν[2]. Σταδιακά κατέκτησαν το Βλάτοκόβογκ το Πρέσεβο, την Σουρντουλίτσα, το Σλαβίστι, το Βράνιε, και κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της σημερινής ΠΓΔΜ[2].

Ήταν υποτελής του σουλτάνου Μουράτ Α΄ , αλλά πιστεύεται ότι στην επέκταση αυτή δεν έλαβε οθωμανικής στρατιωτικής βοήθειας[2]] και στην περιοχή του διατήρησε ένα βαθμό ανεξαρτησίας[2][3].

Πέθανε περίπου το 1378[3], και τον διαδέχτηκε ο νεώτερος αδελφός του Κωνσταντίνος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Група аутора, Историја српског народа I , Београд 1981
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Група аутора, Историја српског народа II , Београд 1982
  3. 3,0 3,1 3,2 Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле, Београд 1991. ISBN 86-7685-007-0

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Група аутора, Историја српског народа I , Београд 1981.
  • Група аутора, Историја српског народа II , Београд 1982.
  • Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (према таблицама Алексе Ивића) (друго знатно допуњено и проширено издање), Београд 1991. ISBN 86-7685-007-0
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Јован Драгаш της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).