Κατάλογος κωδικών κλήσεων χωρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Εδώ ένας κατάλογος των κωδικών κλήσεων των χωρών που απαιτούνται για να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς τηλεφωνικές υπηρεσίες. Οι αριθμοί τίθενται από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών στα πρότυπα E.164.

CallingCodesWorld-Labeled.svg

Σε μια ματιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
1

+1: North American Numbering Plan countries and territories
CA, US, AG, AI, AS, BB, BM, BS, DM, DO, GD, GU, JM, KN, KY, LC, MP, MS, PR, SX, TC, TT, VC, VG, VI

+1 242: BS
+1 246: BB
+1 264: AI
+1 268: AG
+1 284: VG

+1 340: VI
+1 345: KY

+1 441: BM
+1 473: GD

+1 649: TC
+1 664: MS
+1 670: MP
+1 671: GU
+1 684: AS

+1 721: SX
+1 758: LC
+1 767: DM
+1 784: VC
+1 787: PR

+1 809: DO
+1 829: DO
+1 849: DO
+1 868: TT
+1 869: KN
+1 876: JM

+1 939: PR

2 +20: Flag of Egypt.svg Αίγυπτος

+210: --
+211: SS
+212: MA, EH
+213: DZ
+214: --
+215: --
+216: TN
+217: --
+218: LY
+219: --

+220: GM
+221: SN
+222: MR
+223: ML
+224: GN
+225: CI
+226: BF
+227: NE
+228: TG
+229: BJ

+230: MU
+231: LR
+232: SL
+233: GH
+234: NG
+235: TD
+236: CF
+237: CM
+238: CV
+239: ST

+240: GQ
+241: GA
+242: CG
+243: CD
+244: AO
+245: GW
+246: IO
+247: AC
+248: SC
+249: SD

+250: RW
+251: ET
+252: SO, QS
+253: DJ
+254: KE
+255: TZ
+256: UG
+257: BI
+258: MZ
+259: --

+260: ZM
+261: MG
+262: RE, YT, TF
+263: ZW
+264: NA
+265: MW
+266: LS
+267: BW
+268: SZ
+269: KM

+27: Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική +28: --

+290: SH, TA
+291: ER
+292: --
+293: --
+294: --
+295: --
+296: --
+297: AW
+298: FO
+299: GL

3 +30: Flag of Greece.svg Ελλάδα +31: Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία +32: Flag of Belgium.svg Βέλγιο +33: Flag of France.svg Γαλλία +34: Flag of Spain.svg Ισπανία

+350: GI
+351: PT
+352: LU
+353: IE
+354: IS
+355: AL
+356: MT
+357: CY
+358: FI, AX
+359: BG

+36: Flag of Hungary.svg Ουγγαρία

+370: LT
+371: LV
+372: EE
+373: MD
+374: AM, QN
+375: BY
+376: AD
+377: MC
+378: SM
+379: VA

+380: UA
+381: RS
+382: ME
+383: XK
+384: --
+385: HR
+386: SI
+387: BA
+388: EU
+389: MK

+39: IT, VA
4 +40: Flag of Romania.svg Ρουμανία +41: Flag of Switzerland.svg Ελβετία

+420: CZ
+421: SK
+422: --
+423: LI
+424: --
+425: --
+426: --
+427: --
+428: --
+429: --

+43: Flag of Austria.svg Αυστρία +44: Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο +45: Flag of Denmark.svg Δανία +46: Flag of Sweden.svg Σουηδία +47: Flag of Norway.svg Νορβηγία +48: Flag of Poland.svg Πολωνία +49: Flag of Germany.svg Γερμανία
5

+500: FK, GS
+501: BZ
+502: GT
+503: SV
+504: HN
+505: NI
+506: CR
+507: PA
+508: PM
+509: HT

+51: Flag of Peru (state).svg Περού +52: Flag of Mexico.svg Μεξικό +53: Flag of Cuba.svg Κούβα +54: Flag of Argentina.svg Αργεντινή +55: Flag of Brazil.svg Βραζιλία +56: Flag of Chile.svg Χιλή +57: Flag of Colombia.svg Κολομβία +58: Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα

+590: GP, BL, MF
+591: BO
+592: GY
+593: EC
+594: GF
+595: PY
+596: MQ
+597: SR
+598: UY
+599: BQ, CW

6 +60: Flag of Malaysia.svg Μαλαισία +61: Flag of Australia.svg Αυστραλία +62: Flag of Indonesia.svg Ινδονησία +63: Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες +64: Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία +65: Flag of Singapore.svg Σινγκαπούρη +66: Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη

+670: TL
+671: --
+672: NF, AQ
+673: BN
+674: NR
+675: PG
+676: TO
+677: SB
+678: VU
+679: FJ

+680: PW
+681: WF
+682: CK
+683: NU
+684: --
+685: WS
+686: KI
+687: NC
+688: TV
+689: PF

+690: TK
+691: FM
+692: MH
+693: --
+694: --
+695: --
+696: --
+697: --
+698: --
+699: --

7
+7 3: RU +7 4: RU +7 6: KZ +7 7: KZ +7 8: RU
+7 840: Abkhazia
+7 9: RU
+7 940: Abkhazia
8

+800: XT
+801: --
+802: --
+803: --
+804: --
+805: --
+806: --
+807: --
+808: XS
+809: --

+81: Flag of Japan.svg Ιαπωνία +82: Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα +83: -- +84: Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ

+850: KP
+851: --
+852: HK
+853: MO
+854: --
+855: KH
+856: LA
+857: --
+858: --
+859: --

+86: Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα

+870: Inmarsat
+871: --
+872: --
+873: --
+874: --
+875: --
+876: --
+877: --
+878: XP
+879: --

+880: BD
+881: XG
+882: XV
+883: XV
+884: --
+885: --
+886: TW
+887: --
+888: XD
+889: --

+89: --
9 +90: Flag of Turkey.svg Τουρκία +91: Flag of India.svg Ινδία +92: Flag of Pakistan.svg Πακιστάν +93: Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν +94: Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα +95: Flag of Myanmar.svg Βιρμανία (Μιανμάρ)

+960: MV
+961: LB
+962: JO
+963: SY
+964: IQ
+965: KW
+966: SA
+967: YE
+968: OM
+969: --

+970: PS
+971: AE
+972: IL
+973: BH
+974: QA
+975: BT
+976: MN
+977: NP
+978: --
+979: XR

+98: Flag of Iran.svg Ιράν

+990: --
+991: Δοκιμές
+992: TJ
+993: TM
+994: AZ
+995: GE
+996: KG
+997: --
+998: UZ
+999: --

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Σε βάθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζώνη 1 – Περιοχή Σχεδίου Αριθμοδότησης Βορείου Αμερικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

www.nanpa.com

Περιοχές μέσα στην Περιοχή Σχεδίου Αριθμοδότησης Βορείου Αμερικής (NANPA) έχουν οριστεί με κωδικούς περιοχής σαν να βρίσκονταν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παρακάτω κωδικοί με μορφή +1-XXX αντιπροσωπεύουν κωδικό περιοχής εντός του NANPA (+1) - Όχι ξεχωριστό κωδικό χώρας. Για παράδειγμα ο κωδικός χώρας του Γκουάμ είναι +1 ακολουθούμενος από τον κωδικό περιοχής 671 - όχι +671.

Ζώνη 2 – Αφρική, Αρούμπα, Γροιλανδία, Φερόες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζώνες 3 - 4 – Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζώνη 5 – Λατινική Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζώνη 6 – Νότιος Ειρηνικός και Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζώνη 7 – Ρωσική Ομοσπονδία & Δημοκρατία του Καζακστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζώνη 8 – Ανατολική Ασία και ειδικές υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • + 800 Διεθνείς δωρεάν κλήσεις (UIFN)
  • + 801
  • + 802
  • + 803
  • + 804
  • + 805
  • + 806
  • + 807
  • + 808 διατηρημένος για τις υπηρεσίες καταμερισμένου κόστους
  • + 809
  • + 81 Flag of Japan.svg Ιαπωνία
  • + 82 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα
  • 83x –
  • + 84 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ
  • + 850 Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα
  • + 851
  • + 852 Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ[8]
  • + 853 Flag of Macau.svg Μακάο[9]
  • + 854
  • + 855 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη
  • + 856 Flag of Laos.svg Λάος
  • + 857
  • + 858
  • + 859
  • + 86 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα[10]
  • + 870 Inmarsat "SNAC"
  • + 871 Inmarsat (ανατολικός Ατλαντικός)
  • + 872 Inmarsat (Ειρηνικός Ωκεανός)
  • + 873 Inmarsat (Ινδικός Ωκεανός)
  • + 874 Inmarsat (δυτικός Ατλαντικός)
  • + 875 διατηρημένος για τη θαλάσσια κινητή υπηρεσία
  • + 876 διατηρημένος για τη θαλάσσια κινητή υπηρεσία
  • + 877 διατηρημένος για τη θαλάσσια κινητή υπηρεσία
  • + 878 Ενιαίες προσωπικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών
  • + 879 διατηρημένος για εθνικές κινητές/θαλάσσιες χρήσεις
  • + 880 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές
  • + 881 Κινητό δορυφορικό σύστημα
  • + 882 Διεθνή δίκτυα
  • + 883
  • + 884
  • + 885
  • + 886 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν[11]
  • + 887
  • + 888 Flag of the United Nations.svg Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ
  • + 889
  • 89x –

Ζώνη 9 – Δυτική, Νότια και κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μηδέν (0) δεν έχει οριστεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το επίσημο όνομα του κράτους είναι Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας, που διεκδικεί την περιοχή της Δυτική Σαχάρας την οποία επίσης διεκδικεί και το Μαρόκο. Κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1976 και έχει αναγνωριστεί από 84 κράτη μέλη του ΟΗΕ, και είναι μέλος της Αφρικανικής Ένωσης. Από τότε 39 κράτη ανακάλεσαν την αναγνώριση σε αναμονή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση. Η Δυτική Σαχάρα δεν αναγνωρίζεται ως μέρος του Μαρόκου από κανένα κράτος, αλλά κάποια κράτη στηρίζουν το Πλάνο για την Αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας του Μαρόκου. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει ταχθεί υπέρ της "εδαφικής συνοχής" του Μαρόκου. Η Απόφαση 34/37 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναγνώρισε το δικαίωμα του λαού της Δυτικής Σαχάρας για αυτό-προσδιορισμό, και επίσης αναγνώρισε το Μέτωπο Πολισάριο ως τον αντιπρόσωπο του λαού της Δυτικής Σαχάρας. Η Δυτική Σαχάρα βρίσκεται στον κατάλογο των μη αυτοδιοικούμενων περιοχών του ΟΗΕ.
  2. Το καθεστώς αυτονομίας των νησιών έχει καθορισθεί με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών το 1921 μετά την Κρίση των Ώλαντ. Έχει ξανακαθορισθεί κατά τη συνθήκη εισόδου της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με νόμο, τα Ώλαντ είναι πολιτικά ουδέτερα και εντελώς αποστρατιωτικοποιημένα, και οι κάτοικοι εξαιρούνται σε περίπτωση επιστράτευσης από τις Φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα νησιά έχουν ευρύτατη αυτονομία από το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας με την Πράξη Αυτονομίας των Ώλαντ του 1920, που αργότερα αντικαταστάθηκε από ομώνυμες τροποποιήσεις το 1951 και το 1991. Τα Ώλαντ παραμένουν αποκλειστικά σουηδόφωνα διά νόμου. Με την ένταξη της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα πρωτόκολλο υπογράφηκε που αφορά τα νησιά ΄Ωλαντ και επισημαίνει (μεταξύ άλλων) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβάλλει άρση στους υπάρχοντες αποκλεισμούς σε «ξένους» (δηλαδή πρόσωπα που δεν έχουν «δικαιώματα κατοίκησης» στα ΄Ωλαντ) να αποκτήσουν και να κατέχουν ακίνητη περιουσία ή να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, που να οδηγούν σε αναγνώριση μιας ξεχωριστής εθνικότητας.
  3. Με την ένταξη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Οκτωβρίου 1990, τα εδάφη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας έγιναν τμήμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που σήμερα είναι γνωστή απλώς ως Γερμανία. Κατά συνέπεια η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εξακολούθησε να υπάρχει ενώ η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας έπαψε να υπάρχει.
  4. Η Υπερδνειστεριακή Μολδαβική Δημοκρατία (επίσης γνωστή ως Υπερδνειστερία) ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990. Αναγνωρίζεται από τρία κράτη μη μέλη του ΟΗΕ, την Αμπχαζία, την Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και την Νότια Οσσετία.
  5. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 1992. Είναι αναγνωρισμένο από τρία μη μέλη του ΟΗΕ, την Αμπχαζία, την Νότια Οσσετία, και την Υπερδνειστερία.
  6. Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Έχει αναγνωριστεί από 110 μέλη του ΟΗΕ, και ένα μη μέλος, τη Ταϊβάν. Ο Ο.Η.Ε. διοικεί την περιοχή σύμφωνα με την Απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1999, και με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2008. Είναι μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όμως η Σερβία διεκδικεί το Κόσοβο ως μέρος της επικράτειάς της.
  7. Με επικείμενη τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, στις 10 Δεκεμβρίου 1992, ο μόνιμος αντιπρόσωπός της ενημέρωσε των Γενικό Γραμματέα ότι η Τσεχική και Σλοβάκικη Ομόσπονδη Δημοκρατία θα πάψει να υπάρχει στις 31 Δεκεμβρίου 1992 και ότι η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, ως διάδοχα κράτη, θα αιτηθούν την ένταξή τους στον ΟΗΕ. Κανένα από τα δύο κράτη δεν διεκδίκησε το στάτους του μοναδικού διαδόχου κράτους.
  8. Ειδική Διοικητική Περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
  9. Ειδική Διοικητική Περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
  10. Η Κίνα, ή όπως είναι το επίσημο όνομα Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, εγκαθιδρυμένη το 1949, είναι ο πιο ευρέως αναγνωρισμένος διεκδικητής της "Κίνας", με τον άλλον να είναι η Δημοκρατία της Κίνας, δηλαδή η Ταϊβάν. Η Κίνα δεν δέχεται διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν (21 τον αριθμό συν την Αγία Έδρα από το 2013). Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Κίνα ως κράτος, αν και κάποια κράτη έχουν σχέσεις με την Ταϊβάν ενώ δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν σκοπεύουν να σταματήσουν να αναγνωρίζουν την Κίνα (το Κιριμπάτι και το Ναουρού). Κάποια κράτη τα οποία αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν μόνο την Κίνα έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν ταυτόχρονη αναγνώριση και σχέσεις και με την Κίνα και με τη Ταϊβάν (Λιβερία και Βανουατού). Σύμφωνα με την Απόφαση 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Κίνα) είναι η μόνη νόμιμη αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ.
  11. Η Δημοκρατία της Κίνας (ευρέως γνωστή ως Ταϊβάν), η οποία συνταγματικά δημιουργήθηκε το 1912, αναγνωρίζεται ως η κυβέρνηση του κράτους της Κίνας από 21 κράτη μέλη του ΟΗΕ και από το 2013 και από την Αγία Έδρα. Όλα τα άλλα κράτη του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κράτος. Κάποια από αυτά θεωρούνε τα ελεγχόμενα από αυτήν εδάφη ως de jure μέρος της Κίνας, ενώ άλλα έχουν χρησιμοποιήσει προσεκτική διπλωματική γλώσσα για το αν τα εδάφη της Ταϊβάν ανήκουν στην Κίνα. Ανά τα χρόνια η Ταϊβάν έχει υιοθετήσει διαφορετικές θέσεις για την ταυτόχρονη αναγνώριση της Ταϊβάν και Κίνας από τις άλλες χώρες.
  12. Η Βόρεια Κύπρος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1983. Αναγνωρίζεται μόνο από ένα μέλος του ΟΗΕ, την Τουρκία. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας έχουν παραχωρήσει στη Βόρεια Κύπρο θέση μέλους παρατηρητή με το όνομα "Τουρκοκυπριακό Κράτος". Η Απόφαση 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτηρίζει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ως νομικώς άκυρη. Παρόλο που σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2010 ότι "οι διεθνείς νόμοι δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένη απαγόρευση για ανακηρύξεις ανεξαρτησίας", το Δικαστήριο επίσης είπε ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτήρισε ως παράνομη την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Βορείου Κύπρου λόγω της μη νόμιμης χρήσης βίας". Η Βόρεια Κύπρος διεκδικεί μέρος του νησιού της Κύπρου (Οι Τούρκοι είχαν επεκτείνει τη στρατιωτική κατοχή τους σε μια συνολική έκταση που αντιστοιχούσε στο 36,3 % της επιφάνειας της Κύπρου, περιλαμβανομένων ολόκληρης της Επαρχίας Κερύνειας, το μισό σχεδόν της Επαρχίας Λευκωσίας αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της Επαρχίας Αμμοχώστου, με επέκταση σε όλη τη χερσόνησο της Καρπασίας).
  13. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ανακήρυξε την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης στο Αλγέρι το 1988. Εκείνη την στιγμή η ΟΑΠ δεν κατείχε κανένα από τα εδάφη που περιλαμβάνονταν στο ανακηρυχθέν κράτος. Είναι αναγνωρισμένη ως κράτος από 136 κράτη μέλη του ΟΗΕ, και από ένα μη μέλος του ΟΗΕ, τη Δυτική Σαχάρα. Σήμερα η ΟΑΠ ασκεί κάποιες εξουσίες στα Παλαιστινιακά εδάφη, ανάλογα με την περιοχή, μέσω της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής που εγκαθιδρύθηκε το 1994 μετά τη Συμφωνία του Όσλο και την Ενδιάμεση Ισραηλινό-Παλαιστινιακή Συμφωνία. Η Παλαιστίνη συμμετέχει στον ΟΗΕ ως μέλος παρατηρητής, και είναι μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, και της Ουνέσκο.
  14. Η Νότια Οσσετία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991. Έχει αναγνωριστεί από 5 μέλη του ΟΗΕ, Ρωσία, Νικαράγουα, Βενεζουέλα, και τις Ναουρού, και Τουβαλού, οι οποίες απέσυραν κατόπιν την αναγνώριση, και 3 μη μέλη του ΟΗΕ, Αμπχαζία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Υπερδνειστερία.
  15. Η Αμπχαζία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1999. Έχει αναγνωριστεί από 6 μέλη κράτη του ΟΗΕ (Ρωσία, Νικαράγουα, Βενεζουέλα, Ναουρού, Τουβαλού και Βανουατού, με τα τρία τελευταία να την αναγνωρίζουν, αλλά μετά αποσύροντας την αναγνώρισή τους), και 3 μη μέλη του ΟΗΕ (Νότια Οσσετία, Υπερδνειστερία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]