Όμπλαστ της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των όμπλαστ της Ρωσίας.

Το όμπλαστ (ρωσικά: область‎‎) είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι συστατική πολιτική οντότητα σε μια ομοσπονδιακή ένωση υπό την Κυβέρνηση της Ρωσίας με εκπροσώπηση στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, και χρησιμεύει διοικητική διαίρεση πρώτου επιπέδου. Κάθε όμπλαστ διαθέτει μία εξουσία εκμετάλλευσης της κρατικής κυβέρνησης πάνω σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, και επίσης διαθέτει ένα νομοθετικό συμβούλιο, τη Δούμα του Όμπλαστ, που εκλέγεται δημοκρατικά. Ο κυβερνήτης είναι η ανώτατη εκτελεστική θέση της κρατικής κυβέρνησης σε ένα όμπλαστ, και διορίζεται άμεσα από τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Τα όμπλαστ χωρίζονται σε ραγιόν (επαρχίες), πόλεις περιφερειακής σημασίας (ανεξάρτητες πόλεις με καθεστώς ισοδύναμο με αυτό της επαρχίας), και αυτόνομους θύλακες, τα οποία είναι νομικά ομοσπονδιακά θέματα με ίσο καθεστώς με αυτό της περιφέρειας, αλλά είναι κατώτερα διοικητικά. Επί του παρόντος, μόνο 2 όμπλαστ εξακολουθούν να έχουν αυτόνομους θύλακες: το Όμπλαστ του Αρχάγγελσκ (Αυτόνομος θύλακας της Νενετσίας) και το Όμπλαστ του Τιουμέν (Αυτόνομος θύλακας της Χαντίας - Μανσίας και Αυτόνομος θύλακας των Γιαμάλων Νένετς).

Ο όρος όμπλαστ μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «περιφέρεια» ή «περιοχή», ενώ, σήμερα, υπάρχουν 46 όμπλαστ, με αποτέλεσμα να είναι ο πιο κοινός τύπος των 85 ομοσπονδιακών υποκειμένων στη Ρωσία. Τα κράι, ένας άλλος τύπος ομοσπονδιακών υποκειμένων, είναι νομικά πανομοιότυπος με τα όμπλαστ και η διαφορά ανάμεσα σε μια πολιτική οντότητα με το όνομα «όμπλαστ» ή «κράι» είναι καθαρά παραδοσιακή, παρόμοια με τις κοινοπολιτείες στο Ηνωμένες Πολιτείες. Η πλειοψηφία των όμπλαστ λαμβάνουν το όνομά τους από το διοικητικό κέντρο τους, ο επίσημος όρος για την πρωτεύουσα σε ένα όμπλαστ, η οποία γενικά είναι η μεγαλύτερη πόλη. Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν το Όμπλαστ του Λένινγκραντ και το Όμπλαστ της Μόσχας, που δεν έχουν καμία επίσημη πρωτεύουσα, και το Όμπλαστ της Σαχαλίνης, το οποίο έλαβε την ονομασία του από μία γεωγραφική τοποθεσία. Το Όμπλαστ του Λένινγκραντ και το Όμπλαστ του Σβερντλόφσκ διατηρούν τα προηγούμενα σοβιετικά ονόματα για την Αγία Πετρούπολη και το Γεκατερίνμπουργκ, αντίστοιχα. Τα όμπλαστ είναι συνήθως περιοχές που κατά κύριο λόγο κατοικούνται από εθνοτικούς Ρώσους και μιλούν ως μητρική γλώσσα τη ρωσική γλώσσα, και βρίσκονται ως επί το πλείστον βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ρωσία. Το μεγαλύτερο εκ των όμπλαστ, βάσει γεωγραφικού μεγέθους, είναι το όμπλαστ του Τιουμέν με 1.435.200 χλμ2 (εάν δεν συμπεριληφθούν οι αυτόνομοι θύλακες, το μεγαλύτερο όμπλαστ είναι το Όμπλαστ του Ιρκούτσκ με έκταση 767.900 χλμ.2) και το μικρότερο είναι το Όμπλαστ του Καλίνινγκραντ με 15.100 χλμ2. Το πλέον πυκνοκατοικημένο όμπλαστ είναι το Όμπλαστ της Μόσχας με 7.095.120 κατοίκους, ενώ το λιγότερο πυκνοκατοικημένο είναι το Όμπλαστ του Μαγκαντάν με 156.996 κατοίκους.

Ιστορικά, τα όμπλαστ μια μεγάλη διοικητική διαίρεση τρίτου επιπέδου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, που διοργανώθηκαν στο 1849 και ήταν λίγα σε αριθμό, διαιρώντας τα μεγαλύτερα κυβερνεία, με τα μαζικά κράι πρώτου επιπέδου. Μετά τις πολυάριθμες διοικητικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εποχής, ο αριθμός των όμπλαστ αυξήθηκε σταδιακά, καθώς έγιναν η κύρια διοικητική διαίρεση πρώτου επιπέδου των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΣΣΔ), οι συνιστώσες πολιτικές οντότητες της Σοβιετικής Ένωσης. Τα συγκεκριμένα όμπλαστ είχαν πολύ μικρή αυτονομία ή εξουσία, αλλά όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε σε κυρίαρχα κράτη κατά μήκος των γραμμών των ΣΣΔ, έγιναν οι διοικητικές διαιρέσεις πρώτου επιπέδου. Τα όμπλαστ από την Ρωσική ΣΟΣΔ, που ενσωματώθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, έγιναν οι διοικητικές διαιρέσεις πρώτου επιπέδου της νέας χώρας και να έλαβαν πολύ μεγαλύτερη εξουσία.

Κατάλογος όμπλαστ της Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]