Μητροπολίτης Θαυμακού Ιάκωβος Μπιζαούρτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιάκωβος Μπιζαούρτης)
Πανιερώτατος
Ιάκωβος
Τιτουλάριος Μητροπολίτης Θαυμακού
Από3 Νοεμβρίου 2021
ΠροκάτοχοςΧρυσόστομος Θέμελης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1948
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Θαυμακού (2012-2021)

Ο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Θαυμακού Ιάκωβος Μπιζαούρτης (Αθήνα, 1948) είναι Έλληνας Θεολόγος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γεννημένος στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στο τμήμα θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1972 χειροτονήθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρα, σε διάκονο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Έδωσε την υπηρεσία του σε διάφορες κοινότητες της πρωτεύουσας της Μεγάλης Βρετανίας, διατελώντας ως προϊστάμενος των τοπικών ναών και ως διευθυντής στα ελληνικά σχολεία.

Εργάσθηκε για 5 χρόνια ως Εκπαιδευτικός στο Λύκειο Ζακύνθο, υπηρετώντας παράλληλα ως Ιεροκήρυκας και Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Ζακύνθου. Ακολούθως, ανέλαβε Εφημέριος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός». Το 1988 ανέλαβε Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών. Από το 1996 διετέλεσε Διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 του ανατέθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β' η εποπτεία των Ιερών Μονών και Ησυχαστηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Διατέλεσε επί χρόνια ως πρώτος σύμβουλος στο Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ασωμάτων Ταξιαρχών Πετράκη. Στις 3 Δεκεμβρίου 2003, εκλέχθηκε Ηγούμενος της Μονής Πετράκη.

Στις 8 Μαρτίου 2012, εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, Επίσκοπος Θαυμακού, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 11 Μαρτίου 2012, χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β´, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών.[2]

Στις 3 Νοεμβρίου του 2021 ανυψώθηκε σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'. [3]

Τιμητικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]