Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίσκοπος Ελευσίνος Δωρόθεος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοφιλέστατος
Δωρόθεος
Επίσκοπος Ελευσίνος
ΕκκλησίαΕκκλησία της Ελλάδος
ΜητρόποληΙερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος
Από14 Οκτωβρίου 2009
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση30 Οκτωβρίου 1947 (1947-10-30) (77 ετών)
Μέγαρα Αττικής, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ελευσίνος Δωρόθεος (Μέγαρα, 30 Οκτωβρίου 1947) είναι Έλληνας θεολόγος, βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος.

Βιογραφικά Στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Επίσκοπος Ελευσίνος Δωρόθεος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μουρτζούκος) γεννήθηκε το 1947 στα Μέγαρα Αττικής. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1972 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Μητροπολίτου Νικαίας Γεωργίου και διορίστηκε Διάκονος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Νικαίας. Το 1973 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του Μητροπολίτου Νικαίας Γεωργίου. Το 1974 διορίστηκε Ιεροκύρηκας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έως το 1976. Το Μάρτιο του 1976 μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος και διορίστηκε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μητροπολιτικού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάρων.[1]

Υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος ως Γραμματέας του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, Αρχιερατικός Επίτροπος Μεγάρων, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και τέλος από το έτος 2000 ως Πρωτοσύγγελος. Διετέλεσε υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικης εκδόσεως της Μητροπόλεως «Ο λόγος του Σταυρού». Κατά τα έτη 1977 - 1986 υπηρέτησε παράλληλα ως Καθηγητής μέσης εκπαιδεύσεως.

Στις 14 Οκτωβρίου 2009, εξελέγη από την σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ελευσίνος, ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος. Η χειροτονία του τελέσθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάρων.[1]

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, το κήρυγμα και την κατήχηση των νέων. Ιδιαίτερη μέριμνα του Επισκόπου είναι η καλλιέργεια των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων.

Ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα με συγγραφη άρθρων, διαλέξεων, συμμετοχών σε συνέδρια και πολλών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών θεολογικού, κοινωνικού και εθνικού περιεχομένου.

  1. 1,0 1,1 «Χειροτονηθέντες Αρχιερείς κατά το 2009». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2016.