Δήμος Σαλαμίνας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 418: Γραμμή 418:
*''Ενότητα''
*''Ενότητα''
*''Άποψη''
*''Άποψη''
*''Η Φωνή της Σαλαμίνας''
*''Η Φωνή της Σαλαμίνος''
*''Παλμός της Σαλαμίνας''
*''Παλμός της Σαλαμίνος''
*''Αθλητικοί Παλμοί''
*''Αθλητικοί Παλμοί''
*''Πολίτης με Δικαίωμα''
*''Πολίτης με Δικαίωμα''
Γραμμή 427: Γραμμή 427:


<br />
<br />

== Αδελφοποιημένες Πόλεις ==
== Αδελφοποιημένες Πόλεις ==



Έκδοση από την 23:31, 27 Δεκεμβρίου 2019

Δήμος Σαλαμίνος
Δήμος
Αρχείο:Dimos salaminas.png
Official logo of {{{official_name}}}

Έμβλημα

Η θέση του δήμου στον χάρτη

Χώρα Ελλάδα
Έδρα Σαλαμίνα
Τοπικές έδρες Σαλαμίνα, Αμπελάκια
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Γεώργιος Θ. Παναγόπουλος (2019-σήμερα)
 • Αντιδήμαρχοι Βακάλης Αντώνιος

Γαλέος Συμεών

Διολέτης Παντελεήμων

Κόγιας Νικόλαος

Λένης Κωνσταντίνος

Διοικητική υπαγωγή  
 • Αποκ. διοίκηση Αττικής
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Νήσων
Έκταση 96,09 km2
Πληθυσμός 39.283 (απογραφή 2011)
Ταχ. Κωδ. 18900-18904
Ιστότοπος http://www.salamina.gr/

Ο Δήμος Σαλαμίνος είναι δήμος της περιφέρειας Αττικής που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Σαλαμίνος και Αμπελακίων. Ο δήμος περιλαμβάνει τη Σαλαμίνα και τις γειτονικές της νησίδες. Η έκταση του δήμου είναι 96,09 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 39.283 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου είναι η Σαλαμίνα. Ο δήμος πλέον χωρίζεται σε τέσσερις κοινότητες, οι οποίες είναι: Δημοτική Κοινότητα Αιαντείου, Δημοτική Κοινότητα Αμπελακίων, Δημοτική Κοινότητα Σαλαμίνος και Δημοτική Κοινότητα Σεληνίων.

Ονομασία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί πήρε την ονομασία του από τη νεράιδα Σαλαμίνα που είχε πατέρα τον θεό Ασωπό, μητέρα την Μετώπη, αδελφή τη νεράιδα Αίγινακαι σύζυγό της το θεό της θαλάσσης Ποσειδώνα. Το όνομα Σαλαμίς μαρτυρείται ήδη στο ομηρικό έπος (Ιλιάς Β, 557-558).[4] Κατά την αρχαιότητα και σύμφωνα με το ιστορικό γεωγράφο Στράβωνα, η Σαλαμίνα ήταν γνωστή με τις ονομασίες Σκιράς (από τον ήρωα Σκίρο), Πιτυούσα (πίτυς = πεύκο) από τα πολλά πεύκα που υπήρχαν και Κυχρεία από τον Κυχρέα, ο οποίος ήταν γιος της νεράιδας Σαλαμίνος. Ο Κυχρέας έγινε ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Σαλαμίνος, όταν την απάλλαξε από έναν φοβερό δράκοντα, που την καταδυνάστευε και λεηλατούσε. Άλλες παραδόσεις συνδέουν το Κυχρέα με ένα ιερό φίδι, που βοήθησε τον ελληνικό στόλο κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος, προκαλώντας σύγχυση στα περσικά πλοία. Το νησί είναι επίσης γνωστό ήδη από την αρχαιότητα και με την ονομασία Κούλουρη, που προέρχεται από το ακρωτήριο "Κόλουρις άκρα" (σήμερα Πούντα), στο οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη και το λιμάνι του 4ου αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Λάμπρο, το όνομα Σαλαμίνα δεν είναι ελληνικό. Το συναντάμε και στην Κύπρο (στην ομώνυμη πόλη-κράτος Σαλαμίνα Κύπρου) την οποία ίδρυσαν άποικοι με αρχηγό τον Τεύκρο.[5] Επίσης, το γεγονός ότι στο νησί συναντάμε τη λατρεία του «Δία Επικοίνιου» (Ba-al Shalam), όπως και η θέση του νησιού απέναντι σε κόλπο ξηράς, γίνεται φανερό ότι έχει σημιτική ρίζα και σημαίνει «ειρήνη» και «τόπος ειρήνης».[6]

Η σύγχρονη Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα σήμερα έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού απ' όλα τα νησιά της Ελλάδος. Αυτό οφείλεται στην μικρή απόσταση που έχει από την Αθήνα. Στο κεντρικό Λιμάνι-Πορθμείο των Παλουκίων Σαλαμίνος λειτουργεί εικοσιτετράωρη ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Πέραμα. Τις ώρες αιχμής, τα πλοία φεύγουν ανά τέταρτο (15 λεπτά). Επιπλέον από τα Παλούκια υπάρχει απευθείας σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την επιβατική κίνηση σταλιμάνια της Ευρώπης,[13] τo 2008 και το 2009, τα Παλούκια της Σαλαμίνος βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας και το Πέραμα στην τρίτη θέση, καθώς τηνακτοπλοϊκή γραμμή χρησιμοποίησαν 13 εκατομμύρια επιβάτες, τόσο το 2008, όσο και το 2009. Ακτοπλοϊκώς συνδέεται επίσης και με την Νέα Πέραμο από το λιμάνι που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης. Το κέντρο του νησιού διαθέτει για τον επισκέπτη όλα όσα χρειάζεται μια σύγχρονη πόλη. Την θερινή περίοδο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κυρίως από τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές για μονοήμερες εκδρομές ως και πολυήμερες διακοπές. Για μπάνιο προσφέρονται οι περιοχές Ψιλή Άμμος, Περιστέρια, Αιάντειο, Κανάκια, Σελήνια, Σατερλί, Ρέστη, Ηλιακτή, Βασιλικά, Αγ. Γιώργης κ.α.


Αξιοθέατα της Σαλαμίνος

Κύριο λήμμα: Αξιοθέατα Σαλαμίνος

Τα αξιοθέατα του νησιού περιλαμβάνουν κυρίως θρησκευτικά μνημεία, όπως το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης, μερικά ανοιχτά θέατρα όπως το Ευριπίδειο θέατρο, αλλά και τα ερείπια ενός Φράγκικου μάλλον πύργου στα Αμπελάκια.

Κτήριο Έτος κατασκευής Τοποθεσία
Σπήλαιο Ευριπίδου 450 π.Χ. Περιστέρια
Αρχαια πόλη Σαλαμίνος 5ος-2ος π.Χ αιώνας Αμπελάκια (αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις, οικίες, τμήμα τείχους)
Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη 10ος αιώνας στη νότια Σαλαμίνα, εντός πευκόφυτου δάσους κοντά στην περιοχή των Κανακίων. Το πρώτο εκκλησάκι που φτιάχτηκε πάνω στο νησί.
Παρεκκλήσι Αγίου Γρηγορίου 12ος αιώνας Ψιλή Άμμος
Μεσαιωνικός πύργος (μάλλον Φράγκικος) 13ος αιώνας Αμπελάκια, στο κέντρο του χωριού, πλησίον της εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου
Εκκλησία Αγίου Γεωργίου 1450 Άγιος Γεώργιος
Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Λεμονίων 17ος αιώνας στη νότια Σαλαμίνα (κοντά στα Κανάκια)
Μοναστήρι Φανερωμένης 17ος αιώνας Φανερωμένη (είναι αγιογραφημένη από τον Γεώργιο Μάρκου, από το Άργος και περιλαμβάνει 3.500 μορφές. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα).
Οι Ανεμόμυλοι 18ος αιώνας στα προάστια της πόλεως (στο λόφο Αγίου Νικολάου απέναντι από το λόφο Πατρίς)
Το μικρό πέτρινο θεατράκι 1990 Σελήνια
Το Αρχοντικό της Οικογενείας Γαλέου 19ος αιώνας πόλη Σαλαμίνος
Εκκλησία Αγίου Δημητρίου 1806 πόλη Σαλαμίνος (περιλαμβάνοντας αγιογραφίες του Π. Λεμπέση και τον τάφο του Καραϊσκάκη, άμβωνα και δεσποτικό του Γιαννούλη Χαλεπά)
Αρχαιολογικό μουσείο 1826 πόλη Σαλαμίνος. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως και στέγαζε το 1ο δημοτικό σχολείο Σαλαμίνος μέχρι το 1981 που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό μουσείο.
Εκκλησία Αγίου Μηνά (Μητρόπολη Σαλαμίνος) 1869 πόλη Σαλαμίνος (περιλαμβάνει αγιογραφίες του Αθανασίου Σούτσου, ο άμβωνας και το δεσποτικό είναι του Γιαννούλη Χαλεπά)
Οικία Άγγελου Σικελιανού 1878 Φανερωμένη. Ο Άγγελος Σικελιανός έζησε εκεί (σταδιακά) από τον Αύγουστο του 1933 έως το Μάρτιο του 1950.
Ξωκκλήσι του προφήτη Ηλία 20ος αιώνας πόλη Σαλαμίνας (στον πέτρινο λόφο του προφήτη Ηλία, απέναντι από το λόφο Πατρίς)
O Πέτρινος Φάρος 1901 στο ακρωτήρι Κόγχη, πλησίον του οικισμού "Περιστέρια"
Η προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη 1927 στο κέντρο της πόλεως, στην περιοχή Βουρκάρι
Πέτρινο θεατράκι 1990 Σελήνια
Ευριπίδειο θέατρο 1993 στα προάστια της πόλης της Σαλαμίνος (στο λόφο Πατρίς)
Εκκλησία Παναγίας Ελευθερώτριας 1998 Λόφος Πατρίς
Δημαρχείο Αμπελακίων 1999 Αμπελάκια
Το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Σαλαμίνος 2000 πόλη Σαλαμίνος
Tο Μουσείο Λαογραφίας και Τέχνης της Σαλαμίνος 2000 στεγάζεται στο Δημαρχείο Σαλαμίνος


Αθλητισμός

Στο ποδόσφαιρο η Σαλαμίνα εκπροσωπείται από τέσσερις ποδοσφαιρικούς συλλόγους:

O Αίας Σαλαμίνος έχει εκπροσωπήσει την Σαλαμίνα στα πρωταθλήματα των εθνικών κατηγοριών, με υψηλότερη διάκριση τη συμμετοχή στην Β΄ Εθνική Κατηγορία τηδεκαετία του '60 και του '70. Σήμερα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές διοργανώσεις της ΕΠΣΠ.

Οι σύλλογοι Α.Ε Σαλαμίνος και Σαλαμινομάχοι είναι ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου και αγωνίζονται στις ερασιτεχνικές διοργανώσεις της ΕΠΣΠ.

Η Σαλαμίνα έχει πολυετή δραατηριότητα στα ναυτικά αθλήματα και διαθέτει τους εξείς συλλόγους:

  • Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Σαλαμίνος
  • Γυμναστικός Ναυτικός Όμιλος "Σαλαμίνα"
  • Ναυτικός Όμιλος Γιάλας Σαλαμίνος "ο Αγ. Νικόλαος"

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Σαλαμίνος έχει διακρίσεις και στην Κωπηλασία. Ο Γυμναστικός Ναυτικός Όμιλος "Σαλαμίνα" και ο Ναυτικός Όμιλος Γιάλας Σαλαμίνος "ο Αγ. Νικόλαος" δραστηριοποιούνται με επιτυχία και διακρίσεις στο Κανόε καγιάκ. Η Ολυμπία Βιέννη με την Γεωργία Παπαδημητρίου το 1990 κατέκτησαν το Ασημένιο Μετάλλιο στο Διπλό Νεανίδων του 56ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος στον Λαγκαδά. Ο Λευτέρης με τον Γιώργο Κόνσολα κατέκτησαν την 4η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 του 2009, το οποίο διεξήχθη στο Racice της Τσεχίας. Ενώ το 2011 ο Λευτέρης Κόνσολας με τον Παναγιώτη Μαγδανή κατέκτησαν το Ασημένιο Μετάλλιο στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα στην Φιλιπούπολη της Βουλγαρίας.[14] Ο Ναυτικός Όμιλος Βουρκαρίου Σαλαμίνας (ΝΟΒΣ) www.nobs.gr δραστηριοποείται στην Ιστιοπλοΐα και διοργανώνει κάθε χρόνο τον αγώνα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης "Κύπελλο Ναυμαχίας Σαλαμίνος" προς τιμή των Σαλαμινομάχων. Το 2013 διοργάνωσε στην Σαλαμίνα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας LASER RDL ανδρών - εφήβων με μεγάλη επιτυχία.

Η Σαλαμίνα διαθέτει επίσης ομάδες Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ και Πινγκ πονγκ από τον Αθλητικό Όμιλο Σαλαμίνος Τελαμών[15] .Άλλες ομάδες Βόλεϊ, του νησιόυ, έιναι ο Αθλητικός Όμιλος Ευριπίδης Σαλαμίνος και ο Όμιλος Πετοσφαιρίσεως Πανορμίτης Σαλαμίνις. Επίσης διαθέτει ομάδα Στίβου από τον Γυμναστικό Σύλλογο Σαλαμίνος και ομάδα Τέννις από τον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Σαλαμίνος.[16]


Πληθυσμός

Χρονολογία Πληθυσμός Σαλαμίνος Πληθυσμός Πρωτεύουσας
1981
25.215
5.143
1991
27.582
6.316
2001[17]
37.091
24.446
2011[18]
39.220
25.370


Περιοχές και Οικισμοί

  • Ψιλή Άμμος
  • Ηλιακτή
  • Ζορμπαλά
  • Κανάκια
  • Περιστέρια
  • Σατερλί
  • Κολόνες
  • Κυνοσούρα
  • Πέρανι
  • Ρέστη
  • Μπλε Λιμάνι
  • Άγιος Ιωάννης
  • Μικρό Ντοροτό
  • Μεγάλο Ντοροτό
  • Αγία Παρασκευή
  • Άγιος Αθανάσιος
  • Νάτο
  • Κανάκια (Οικισμός)
  • Νήσος Κανάκια
  • Κακή Βίγλα
  • Ρεβυθούσα (νησί)


Προσωπικότητες

Μυθικά και ιστορικά πρόσωπα

Σύγχρονες προσωπικότητες


Δημοτικό Συμβόυλιο Σαλαμίνος (Δημοτικές Ενότητες Αμπελακίων και Σαλαμίνος)

Μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, και της 2 Ιουνίου 2019, όπου ανεδείχθη δήμαρχος ο κ.Παναγόπουλος Γεώργιος του Θεοδώρου, με ποσοστό 67,46%, έναντι του κ.Τσαβαρή Ιωάννου του Μιχαήλ, το 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνος, διαμορφώθηκε ως εξής:

Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων (6 έδρες)

  • Μπίλλια Ελένη του Παντελεήμωνος (πλειοψηφία), Πρόεδρος ΝΠΔΔ Βιβλιοθήκης-Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας
  • Λένης Κωνσταντίνος του Προκοπίου (πλειοψηφία), Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητος Αμπελακίων
  • Γκίνης Στυλιανός του Παναγιώτου (μειοψηφία, τέως δήμαρχος Αμπελακίων 2006-2010)
  • Μίχα Μαρία του Νικολάου (μειοψηφία), Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Γεροντιώτου-Μιχάλαρου Σταυρούλα του Σταύρου (μειοψηφία, τέως αντιδήμαρχος Αμπελακίων 2014-2019), Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου
  • Δουμένης Αθανάσιος του Δημητρίου (μειοψηφία), Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως

Δημοτική Ενότητα Σαλαμίνος (27 έδρες)

  • Αλαΐσκας Αθανάσιος του Αργυρίου (πλειοψηφία), Πρόεδρος ΝΠΔΔ Αθλήσεως, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας
  • Κόγιας Νικόλαος του Φιλίππου (πλειοψηφία, τέως πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Σαλαμίνος 2010-2014), Αντιδήμαρχος Δημοσίων Έργων
  • Βακάλης Αντώνιος του Βασιλείου (πλειοψηφία), Αντιδήμαρχος Καθαριότητος & Περιβάλλοντος
  • Διολέτης Παντελεήμων του Γεωργίου (πλειοψηφία), Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας & Πολιτισμού
  • Καπαραλιώτης Χαράλαμπος του Δημητρίου (πλειοψηφία), Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Γαλέος Συμεών του Βασιλείου (πλειοψηφία), Αντιδήμαρχος Καθημερινότητος & Οικονομικών Υπηρεσιών
  • Ευσταθίου Σπυριδων του Αθανασίου (πλειοψηφία), Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνος
  • Νάννος Σωτήριος του Μιχαήλ (πλειοψηφία), Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ Αθλήσεως, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας
  • Τσαβαρής Ιωάννης του Μιχαήλ (επικεφαλής συνδυασμού και τέως δήμαρχος Σαλαμίνος 2010-2014)
  • Δερτούζος Εμμανουήλ του Θεοφίλου (μειοψηφία, τέως αντιπρόεδρος δημοτικόυ συμβουλίου Σαλαμίνος 2014-2019)
  • Καραγιάννη-Αντωνίου Ευαγγελία του Κωνσταντίνου (μειοψηφία)
  • Καρνέση Σοφία του Θεοχάρους (μειοψηφία), Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ Βιβλιοθήκης-Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας
  • Ελευθεριάνος Βασίλειος του Χρήστου (μειοψηφία)
  • Παυλίδου-Μπούταλη Αικατερίνη του Μιχαήλ (μειοψηφία, τέως πρόεδρος δημοτικής κοινότητος Αιαντείου, Σαλαμίνος 2014-2019)
  • Νάννου-Παπαθανασίου Ισιδώρα του Ευαγγέλου (επικεφαλής συνδυασμού και τέως δήμαρχος Σαλαμίνος 2014-2019)
  • Σκιαθίτης Ιωάννης του Μιχαήλ (μειοψηφία, τέως αντιδήμαρχος καθαριότητος 2014-2019)
  • Αγαπίου Νικόλαος του Ιωάννου (μειοψηφία, τέως αντιδήμαρχος 2014-2019)
  • Αλαΐσκας Βασίλειος του Αθανασίου (μειοψηφία, τέως πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου 1983-1984, τέως αντιδήμαρχος καθαριότητος 2006-2008)
  • Ελευσινιώτης Δημήτριος του Αλεξάνδρου (επικεφαλής συνδυασμού, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμύνης), Πρόεδρος ΝΠΔΔ Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνος
  • Παπαμιχαήλ-Διγενάκη Καλομοίρα του Δημητρίου (μειοψηφία)
  • Φουρίκης Δημήτριος του Αθανασίου (μειοψηφία)
  • Μακρής Αθανάσιος του Παναγιώτου (επικεφαλής συνδυασμού, τέως δήμαρχος Σαλαμίνος 1989-2002)
  • Σοφράς Σπυρίδων του Κωνσταντίνου (μειοψηφία, τέως δήμαρχος Σαλαμίνος 2006-2010)
  • Μπάγιος Θρασύβουλος του Αστεριάδου (επικεφαλής συνδυασμού)
  • Παπαελευθερίου Μαρία του Παναγιώτου (επικεφαλής συνδυασμού)
  • Κορρός Μιχαήλ του Παναγιώτου (μειοψηφία, τέως πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνος) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
  • Ράπτης Σωτήριος του Φωτίου (μειοψηφία) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ


*ΝΠΔΔ: Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων Δήμου Σαλαμίνας

Κοινότητα Σαλαμίνας (11μελές) Κοινότητα Αμπελακίων (7μελές) Κοινότητα Αιαντείου (7μελές) Κοινότητα Σεληνίων (7μελές)
Πρόεδρος Αρσένης Νικόλαος Μαγιάτη Σταυρούλα Γαβριήλ Χαράλαμπος Τραυλός Μάριος
Μέλος Περδικούρης Ευάγγελος Ζούγρης Σπυρίδων Γαλανάκης Μαρίνος Πάνου Γεώργιος
Μέλος Αλαμάγκου Μαρία Κανάκη Ιωάννα Μπούνταλη-Βιλλιώτη Σημερούδα Δέδες Παναγίωτης
Μέλος Δημητρίου Ευάγγελος Νάννου Μαρούσα Σταυριανουδάκη Ελένη Βλάχου Ελένη
Μέλος Φαρμακόρη Σοφία Παπαθεοχάρη Ευαγγελία Πατηράκη-Τσενόγλου Δέσποινα Στιβακτάκη Μαρία
Μέλος Κουλουριώτη Δικαία Γεροντιώτου Μαρία Κοντέλη Κυριακή Φουρίκη Άννα
Μέλος Περδικούρης Ιωάννης Πουλής Ιωάννης Μποφίλιου-Ξυλαρδιστού Σταματίνα Παρτσαλάκη-Καλατούδη Γεωργία
Μέλος Λαϊβερά-Μπούτση Νεκταρία
Μέλος Κιαμίλη-Καλόβολου Αικατερίνη
Μέλος Κοτσέλη Αικατερίνη
Μέλος Βαρνάβα Αικατερίνη


Διατελέσαντες δήμαρχοι

Δήμαρχοι Σαλαμίνας
Περίοδος Δήμαρχος
1975-1982 Σωτήριος Μπεγνής
1983-1986 Ευάγγελος Αστράκος
1987-1990 Σωτήριος Μπεγνής
1991-1994 Αθανάσιος Μακρής
1995-1998 Αθανάσιος Μακρής
1999-2002 Αθανάσιος Μακρής
2003-2006 Ευάγγελος Αγαπίου
2007-2010 Σπύρος Σοφράς
2010-2014 Γιάννης Τσαβαρής
2014-2019 Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου
2019-σήμερα Γεώργιος Παναγόπουλος


Τοπικές εφημερίδες

  • SALAMINA-PRESS (διαδικτυακή)
  • Ανατροπές
  • Η Νέα Σαλαμίνα
  • Νέο Ήθος
  • Ενότητα
  • Άποψη
  • Η Φωνή της Σαλαμίνος
  • Παλμός της Σαλαμίνος
  • Αθλητικοί Παλμοί
  • Πολίτης με Δικαίωμα
  • Σαλαμινία
  • Σαλαμινιακή Πρωτοπορία
  • Τα Νέα του Πειραιά και του Σαρωνικού


Αδελφοποιημένες Πόλεις

Δείτε επίσης


Πηγές