Δήμος Κρωπίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δήμος Κρωπίας
Δήμος

2011 Dimos Kropias.png

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Έδρα Κορωπί
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Δημήτριος Κιούσης (2014/επανεκλ. 2019)
Διοικητική υπαγωγή  
 • Αποκ. διοίκηση Αττικής
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Ανατολική Αττική
Έκταση 103,1 km2
Πληθυσμός 30.307 (απογραφή 2011)

O Δήμος Κρωπίας είναι δήμος της ανατολικής Αττικής. Βρίσκεται στην περιοχή των Μεσογείων και συνορεύει με τους δήμους Παιανίας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σαρωνικού και Βάρης. Αποτελείται από ένα κοινοτικό διαμέρισμα, καταλαμβάνει έκταση 103,1 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2011 είναι 30.307 κάτοικοι[1]. Έδρα του δήμου είναι το Κορωπί.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος περιλαμβάνει τους παρακάτω αυτοτελείς οικισμούς[2]:

Ιστορική εξέλιξη του δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Κρωπίας συστάθηκε για πρώτη φορά το 1840 και προέκυψε από την συνένωση των παλαιότερων δήμων Αραφήνος και Μυρρινούντος. Αρχικά ονομάστηκε δήμος Κεκροπίας αλλά το 1842, με βασιλικό διάταγμα (ΒΔ), μετονομάστηκε σε δήμο Κρωπίας. Έδρα του δήμου ορίστηκε αρχικά το Κορωπί (τότε Κουρσαλάς), ενώ από το 1847 το Μαρκόπουλο. Ο δήμος συνόρευε με τους δήμους Μαραθώνος στα βόρεια, Αθηνών στα δυτικά και βόρεια και Λαυρίου στα νότια. Παρέμεινε αμετάβλητος μέχρι το 1912 οπότε διασπάστηκε στις κοινότητες Σπάτων, Παιανίας (τότε Λιόπεσι), Μαρκόπουλου και Κορωπίου[3][4].

Η κοινότητα Κορωπίου αποτέλεσε την πρόδρομη μορφή του σημερινού Δήμου Κρωπίας. Η τότε κοινότητα περιλάμβανε επιπλέον τους οικισμού Βάρη, Κίτσι και Άγιος Νικόλαος. Το 1929 η Βάρη αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα και συμπεριέλαβε στα όριά της και τους οικισμού Βούλα και Βουλιαγμένη. Το 1946 η κοινότητα Κορωπίου αναγνωρίστηκε σε δήμο ο οποίος ονομάστηκε δήμος Κρωπίας. Τα επόμενα χρόνια μέσα στα όρια του δήμου αναγνωρίστηκαν οι οικισμοί Καρελλάς, Άγιος Δημήτριος και Αγία Μαρίνα[5]. Ο δήμος διατηρήθηκε αμετάβλητος με την μεταρρύθμιση της διοικητικής διαίρεσης της χώρας το 1997 σύμφωνα με το Σχέδιο «Καποδίστριας», ενώ θα διατηρηθεί αμετάβλητος και μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης» που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Παραπομπές & Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο εσωτερικών, Δήμοι και κοινότητες του σχεδίου Καποδίστριας». Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2010. 
  2. Σε αγκύλες αναγράφεται ο πληθυσμός των οικισμών βάσει της Απογραφής του 2011.
  3. Πέτρος Φιλίππου-Αγγέλου, Σχηματισμός – σύσταση και εξέλιξη των δήμων και των κοινοτήτων των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής
  4. «Κοινότητα Πικερμίου, ιστορία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2010. 
  5. «Διοικητικές μεταβολές ΟΤΑ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]