Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2019

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εκλογικές περιφέρειες μετά τις μεταρρυθμίσεις του 2018.

Οι επόμενες ελληνικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο ως τις 20 Οκτωβρίου 2019. Οι υποψήφιοι θα λάβουν μια από τις 300 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο εκλογικό νόμο, δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα άτομα 17 ετών και άνω.

Εκλογικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν, με την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους να είναι αυτόματη. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.[1] Ωστόσο, δεν έχει επιβληθεί ποτέ[2] κάποια από τις υφιστάμενες ποινές ή/και κυρώσεις.[3]

Από τις έδρες 250 κατανέμονται με βάση το αναλογικό σύστημα. Κάθε κόμμα να χρειάζεται ποσοστό 3% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Οι λευκές και μη έγκυρες ψήφοι, καθώς και οι ψήφοι κομμάτων με ποσοστό μικρότερο του 3%, δεν λαμβάνονται υπόψη για τη κατανομή των εδρών. Άλλες 50 έδρες απονέμονται ως μπόνους για το κόμμα που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους. Οι συμμαχίες δεν υπολογίζονται ως ενιαίο κόμμα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά οι ψήφοι για κάθε κόμμα στον συνασπισμό υπολογίζονται ξεχωριστά, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιτυγχάνεται με ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που κερδίζουν τουλάχιστον τις μισές συν μία έδρα (151 από τα 300) από το σύνολο των εδρών.

Τελευταία δυνατή ημερομηνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αργότερα από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, τα μέλη του Κοινοβουλίου εκλέγονται για περίοδο τεσσάρων ετών, με εκλογές να απαιτούνται μέσα σε τριάντα ημέρες μετά την λήξη της θητείας τους.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σύνταγμα της Ελλάδας». Βουλή των Ελλήνων. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2019. Άρθρο 51, Παράγραφος 5: Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. 
  2. Υποχρεωτική η ψήφος αλλά "παγωμένες" οι κυρώσεις. Ελευθεροτυπία. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-17. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2019. 
  3. Προεδρικό Διάταγμα 96/2007. Άρθρο 117, Παράγραφος 1: Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο Αρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια. 
  4. «Greek Constitution; Part III. Organization and Functions of the State». hri.org. Ανακτήθηκε στις 2015-01-26.