Γαλάτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δήμος Γαλατσίου)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°00′45″N 23°45′05″E / 38.01239°N 23.7514°E / 38.01239; 23.7514

Γαλάτσι
Γαλάτσι και Άλσος Βεΐκου
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Γαλάτσι
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Δήμος Γαλατσίου
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος (2014)
Υψόμετρο 150 m
Πληθυσμός 59 345[1]
Ταχ. κωδ. 111 46, 111 47
Τηλ. κωδ. 210
Ιστοσελίδα Επίσημος ιστότοπος

Το Γαλάτσι είναι αστική περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών και έδρα του ομώνυμου δήμου, ο οποίος διοικητικά υπάγεται στον κεντρικό τομέα Αθηνών. Το Γαλάτσι ανήκει στα βόρεια προάστια Αθηνών, καθώς εκτείνεται βόρεια του δήμου Αθηναίων στους πρόποδες του λόφου Τουρκοβούνια, που είναι ο υψηλότερος της Αθήνας. Είναι από τις περιοχές της πρωτεύουσας με το μεγαλύτερο ποσοστό πρασίνου, αλλά ταυτόχρονα και μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες.

Καταλαμβάνει έκταση 4 τ.χλμ. και βρίσκεται περίπου 4 χλμ. βόρεια από το κέντρο της Αθήνας. Συνορεύει στα βόρεια με τη Νέα Ιωνία, ανατολικά με τη Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό, ενώ στα νότια και δυτικά με τον Δήμο Αθηναίων. Έχει μέσο υψόμετρο 200 μ. και πληθυσμό 59.345 κατοίκους.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για την προέλευση του ονόματος Γαλάτσι αλλά σύμφωνα με την επικρατέστερη, το 1851 ο Συμεών Γαλάκης αγόρασε με συμβολαιογραφική πράξη στρέμματα γύρω από τον ναό της Αγίας Γλυκερίας. Κατά τον τσιτακισμό της προφοράς των Αθηναίων που πρόφεραν το κ και το τ ως τσ, το επώνυμο "Γαλάκης" προφερόταν ως "Γαλάτσης", με αποτέλεσμα η περιοχή της Αγίας Γλυκερίας να αναφέρεται ως "η περιοχή του Γαλάτση" και τελικά ολόκληρη η περιοχή να πάρει το όνομα "Γαλάτσι". Μια λιγότερο λογικοφανής θεωρία είναι αυτή που αναφέρει ο Θεόδωρος Γκούντερα, φιλόλογος, που γράφει ότι τσοπάνηδες της περιοχής γύριζαν και φώναζαν: "Γάλα - γάλα - φρέσκο γαλατάκι", οπότε η ονομασία του Γαλατσίου προέρχεται από τη λέξη "γάλα". Μια τρίτη αναφέρει πως το Γαλάτσι πήρε το όνομά του από το φυτό γαλατσίδα το οποίο αφθονούσε στην περιοχή. Ιστορικά δεν αποδεικνύεται καμία σχέση του Γαλατσίου με την πόλη Γκαλάτσι της Ρουμανίας, όπου πρόκειται για απλή ομοηχία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημείο

Το Γαλάτσι μέχρι το 1850 ήταν μια ακατοίκητη περιοχή με το όνομα Εύμορφη Εκκλησιά (Ομορφοκκλησιά) από τον ομώνυμο ναό της περιοχής. Τότε άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι κάτοικοι από την περιοχή της Φωκίδας, οι οποίοι φτιάχνουν προσωρινές κατοικίες, για να ξεκαλοκαιριάζουν τα κοπάδια τους, που αργότερα με την ανάπτυξη της Αθήνας πολλαπλασιάζονται ενώ δημιουργούνται τα πρώτα ασβεστοκάμινα.

Οι πρώτοι όμως μόνιμοι κάτοικοι έρχονται την δεκαετία του 1910 κυρίως ως εργάτες στα καμίνια. Τότε αρχίζει η εισροή Ναξιωτών. Το 1925 το Γαλάτσι αποτελούσε εξοχική περιοχή της Αθήνας όπου μαζεύονταν πολλοί αριστοκράτες της πρωτεύουσας. Αργότερα παρατηρείται άνοδος του πληθυσμού με κατοίκους που προέρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τα πρώτα καταστήματα. Το 1927, για μερικούς μήνες αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα για πρώτη φορά, όμως επέστρεψε στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στα Τουρκοβούνια κρύβονται πολλές αντιστασιακές οργανώσεις. Το 1954 το Γαλάτσι αποσχίζεται από τον δήμο Αθηναίων ως ομώνυμη κοινότητα, ενώ το 1963 έχοντας πλέον περίπου 14.000 κατοίκους γίνεται δήμος.

Τα Τουρκοβούνια αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Παυσανία στα Αττικά του με το όνομα Αγχεσμός, λέγοντας ότι εκεί βρίσκεται ξόανο του θεού Δία (Διός άγαλμα Αγχεσμίου), καιρικού θεού, αφού από εκεί λέγεται ότι ο Δίας έριχνε τους κεραυνούς. Το όνομα Αγχεσμός προέρχεται από τις λέξεις άγχη που σημαίνει πλησίον και εσμός που σημαίνει αυτός που εξορμά δυνατά. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι από την εποχή του Σόλωνα το βουνό έκρυβε πολλούς κινδύνους όπως ανέμους, αγρίμια, κεραυνούς, ληστές οι οποίοι κρύβονταν στις σπηλιές και κατέβαιναν και λήστευαν το άστυ.

Το 1932 ο αρχαιολόγος Μπερντ ανακάλυψε στο βόρειο άκρο του βουνού ίχνη αρχαίου βωμού ενώ ο Διονύσιος Σουρμελής στην "Ιστορία των Αθηνών" αναφέρει ότι στο βουνό βρισκόταν το Άλσος των Ευμενίδων, όπου οδηγήθηκε ο Οιδίποδας από την κόρη του Αντιγόνη για να ξεπλυθεί από τα αμαρτήματα της οικογένειας των Λαβδακιδών και να δικαστεί. Το αρχαίο όνομα διατηρήθηκε μέχρι τον 3ο - 5ο αιώνα μ.Χ. οπότε ο λόφος μετονομάστηκε σε Λυκοβούνια προφανώς από τους λύκους που υπήρχαν εκεί ή από το φως που έλουζε το βουνό (λύκος=φως), ενώ μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα το πήρε από τον Λύκο, γιο του βασιλιά της Αττικής, Ερεχθέα, στον οποίο ο πατέρας του άφησε κληρονομιά τον λόφο. Την σημερινή ονομασία Τουρκοβούνια, την πήρε τον 15ο αιώνα επειδή αποτελούσε οχυρό των Τούρκων το 1456. Ο Νίκος Καρόρης, αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, αναφέρει στα απομνημονεύματα του τις κινήσεις των Τούρκων μπροστά, πίσω και πάνω στο βουνό, στη διάρκεια της μάχης της Αθήνας. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, στα Τουρκοβούνια εκπαιδευόταν το Ιππικό, μέχρι το 1943 η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ενώ μέχρι το 1946 έκανε ασκήσεις σκοποβολής η Αστυνομία. Μέχρι το 1941, τα Τουρκοβούνια διατηρούν τη πυκνή τους βλάστηση. Η Κατοχή και οι ανάγκες των Αθηναίων για καύσιμα οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος του δάσους σε καταστροφή. Το βουνό και στη διάρκεια του πολέμου παραμένει δύσβατο. Λίγοι τολμηροί καταφέρνουν να το πατήσουν. Η ανάπτυξη της περιοχής και η δημιουργία αρχικά, οργανωμένου οικισμού, έπειτα Κοινότητας και στο τέλος δήμου δεν αφήνουν αλώβητα τα Τουρκοβούνια.

Σχολεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Γαλάτσι λειτουργούν 6 Γυμνάσια (1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο και 6ο) και 4 Γενικά Λύκεια (1ο, 2ο, 3ο και 4ο)

 • Πλατείες

Γλέζου-Ελευθερίας

Οδοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Οδοί με ονόματα Ελληνιστών[2]

Κιλκίς (πρώην Βαρθόλδη), Νάξου (πρώην Βιλάμοβιτς), Καραολή-Δημητρίου (πρώην Κρουμπάχερ), Κόκκερελ, Αργοστολίου (πρώην Λεγκράν), Λέσιγκ, Ιπποκράτους (πρώην Ντρόυζεν), Ηπείρου (πρώην Ουάσιγκτον), Πασσώβ, Κερκύρας (πρώην Περνό(Hubert Pernot)), Ιθάκης (πρώην Ρεφενέρ), Σπον (Ζακόμπ Σπον), Χοπφ (Καρλ Χοπφ)

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρόλεϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τα τρόλεϊ 5 και 14 εξυπηρετούν τη συνοικία Λαμπρινή

Λεωφορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Το 608 που εξυπηρετεί τις κεντρικές λεωφόρους Γαλατσίου και Βεΐκου και συνδέει το Γαλάτσι με το κέντρο της Αθήνας (Κάνιγγος,Πανεπιστήμιο,Σύνταγμα,Ευαγγελισμός), τη περιοχή Ζωγράφου (Νεκροταφείο Ζωγράφου) καθώς και την πανεπιστημιούπολη της Αθήνας.
 • Το λεωφορείο 444 συνδέει το Γαλάτσι με τα άνω Πατήσια (και τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ) και το ολυμπιακό στάδιο (και το σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ). Διασχίζει τις λεωφόρους Βεΐκου και Γαλατσίου επίσης.
 • Τα λεωφορεία 036 και 622 εξυπηρετούν τις άλλες δύο λεωφόρους Πρωτοπαπαδάκη και Αγίας Γλυκερίας.Το μεν πρώτο συνδέει το Άνω Γαλάτσι με την Κυψέλη, την Πανόρμου (και τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3 του μετρό) και την Κατεχάκη (επίσης με τον ομώνυμο σταθμό του μετρό) Το δεύτερο ενώνει το Άνω Γαλάτσι με την Κυψέλη, το κέντρο της Αθήνας και το Γουδή.
 • Τον Ιούλιο 2018 ελήφθη απόφαση από τον Δήμο Γαλατσίου για επαναλειτουργία της γραμμής Άνω Γαλάτσι-Λαμπρινή ως δημοτικής με ενδιάμεσες στάσεις στα Καραγιαννέϊκα, στο Γαλάτσι, στην Ακτημόνων και στο Άλσος Βείκου[3]

Μετρό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δήμο Γαλατσίου προβλέπονται να λειτουργήσουν το 2027[4] τρεις σταθμοί της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας. Ο πρώτος θα είναι στη διασταύρωση των οδών Γαλατσίου και Βεΐκου (παλαιό τέρμα) με την ονομασία Γαλάτσι, ο δεύτερος στη διασταύρωση των οδών Βεΐκου και Τράλλεων (νέο τέρμα) με την ονομασία Άλσος Βείκου και κατά τις αρχές Αυγούστου 2017, ελήφθη απόφαση από την Αττικό Μετρό για την προσθήκη και ενός τρίτου σταθμού με την ονομασία Πάρνηθος (μετονομάσθη σε Ελικώνος), τον οποίον προτίθεται να εντάξει στην δημοπρατημένη γραμμή 4.[5]

Αξιοθέατα και γνωστά σημεία του Γαλατσίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομορφοκκλησιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομορφοκκλησιά είναι ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο ο οποίος χτίστηκε τον 12ο αιώνα πάνω σε λείψανα παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, η οποία με τη σειρά της είχε χτιστεί πάνω σε λείψανα αρχαίου ναού. Πρόκειται για μικρών διαστάσεων εγγεγραμένο σταυροειδή με τρούλο ναό, με παρεκκλήσιο στα νότια και νάρθηκα στα δυτικά. Διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες, ενώ γύρω από τον ναό έχουν βρεθεί αρχαία λείψανα του 5ου - 4ου αιώνα π.Χ., όπου πιστεύεται ότι υπήρχε αρχαίο νεκροταφείο.

Ναός Αγίας Γλυκερίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χτίστηκε το 1590 από την Οσία Φιλοθέη και για παραπάνω από 300 χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν παρθεναγωγείο, μοναστήρι και κρυφό σχολειό. Γκρεμίστηκε το 1927 για να οικοδομηθεί στην ίδια θέση ο σημερινός ναός. Η Αγία Γλυκερία αποτελεί την πολιούχο του Γαλατσίου.

Άλσος Βεΐκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άλσος Βεΐκου αποτελεί μια τεράστια έκταση πρασίνου και είναι ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αθήνας. Διαθέτει καφετέρια, παιδική χαρά, γήπεδα, θέατρο, θερινό κινηματογράφο και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους τα σαββατοκύριακα.

Κλειστό Γαλατσίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κλειστό Γαλατσίου αποτελεί ένα υπερσύγχρονο κλειστό γήπεδο το οποίο κατασκευάστηκε το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004 για τα αγωνίσματα της ρυθμικής γυμναστικής και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και ανήκει στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Σχολικό συγκρότημα Γκράβας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σχολικό Συγκρότημα Γκράβας είναι το γνωστότερο και μεγαλύτερο συγκρότημα σχολείων στην Αθήνα, και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του δήμου Αθηναίων, κοντά στις συνοικίες Κυπριάδου, Περιβόλια και στα σύνορα με το δήμο Γαλατσίου ενώ περιλαμβάνει νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ε. και Ι.Ε.Κ. του δήμου Αθηναίων και του δήμου Γαλατσίου.

Τουρκοβούνια και Αττικό Άλσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Τουρκοβούνια σε λήψη από τον Φιλοπάππου

Τα Τουρκοβούνια, με μέγιστο υψόμετρο στα 337μ., αποτελούν τον υψηλότερο λόφο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Πρόκειται για μία βραχώδη λοφοσειρά, στους δυτικούς πρόποδες της οποίας εκτείνεται το Γαλάτσι. Ο κύριος όγκος των Τουρκοβουνίων βρίσκεται στα σύνορα του Γαλατσίου με τον Δήμο Αθηναίων, πάνω στον οποίο υπάρχει το Αττικό Άλσος, ένα περιαστικό δάσος σημαντικής οικολογικής αξίας για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, που αποτελεί δημοφιλή χώρο αναψυχής για τους Αθηναίους εξαιτίας της θέας και των λειτουργιών που προσφέρει. Ο λόφος του Προφήτη Ηλία, όπου και το ομώνυμο μοναστήρι έχει υψόμετρο 320 μέτρα. Οι υπόλοιπες βραχώδεις και γυμνές από βλάστηση κορυφές των Τουρκοβουνίων εκτείνονται προς τα βόρεια, κατά μήκος του ανατολικού Γαλατσίου μέχρι και το Άλσος Βεΐκου. Στον χώρο του Αττικού Άλσους επρόκειτο να χτιστεί ο Ναός του Σωτήρος, πιο γνωστό ως Τάμα του Έθνους, από την χούντα Παπαδόπουλου το 1971, για να εξελιχθεί σε οικονομικό σκάνδαλο, λόγω της αναστολής των περαιτέρω εργασιών. [6]

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσική θεματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αρλέτα: Γαλάτσι[7]

Επώνυμοι Γαλατσιώτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητικοί σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμος Γαλατσίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμος Γαλατσίου
Δήμος

Έμβλημα

2011 Dimos Galatsiou.png

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Δήμαρχος Γαλατσίου
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Κεντρικός Τομέας Αθηνών
Έκταση 4,026 km2
Ιστότοπος galatsi.gov.gr

Ο Δήμος Γαλατσίου βρίσκεται στην Περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

Συνοικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Γαλατσίου διαιρείται στις ακόλουθες συνοικίες:

Συμπληρωματικές πληροφορίες για τις συνοικίες του Δήμου Γαλατσίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λαμπρινή αποτελεί την πιο γνωστή περιοχή εκτός του κεντρικού Γαλατσίου, ενώ άλλη περιοχή η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη και συνορεύει με το Γαλάτσι είναι η Κυπριάδου. Η συνοικία της Αγίας Ειρήνης είναι η βορειότερη συνοικία του Δήμου Γαλατσίου και η πιο αραιοκατοικημένη συνοικία του Δημου Γαλατσίου, τα όρια της οποίας είναι απο την οδό Τράλλεων και Παπαφλέσσα και πάνω.

Εκκλησιαστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Γαλατσίου υπάγεται εκκλησιαστικά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στη περιφέρεια του δήμου περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι ναοί: Αγίου Ανδρέα, Αγίας Γλυκερίας, Αγίας Ειρήνης, Αγίου Σπυρίδωνα, Προφήτη Ηλία και το παλαιό βυζαντινό μοναστήρι της Ομορφοκκλησιάς, καθώς και ο Ιερός ναός Παναγίας της Κυπριάδου.

Διατελέσαντες Κοινοτάρχες - Δήμαρχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ιωάννης Παπαηλιού
 • Δημήτριος Κεχαγιάς
 • Αντώνιος Χωριανόπουλος του Αρτεμίου[10]
 • Βασίλης Παπαδιονυσίου
 • Ιωάννης Βιντζηλαίος
 • Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος
 • Δημήτριος Λύρας
 • Θεόδωρος Τούντας
 • Κυριάκος Τσίρος
 • Γεώργιος Μαρκόπουλος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011». (Ελληνικά) Ελληνική απογραφή 2011. Ελληνική Στατιστική Αρχή. 1  Μαΐου 2011.
 2. Oδωνυμικά του Γαλατσίου
 3. [http://www.palmosnews.gr/42089/nea-galatsiou/dimotiki-sigkoinonia-dorean-gia-to-epivatiko-koino/ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ δωρεάν για το επιβατικό κοινό 08/07/2018 10:20]
 4. Συνάντηση της ΔΡΑΣΗΣ με την Διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
 5. Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Με το καλημέρα, προστίθεται ακόμα ένας σταθμός στην Κυψέλη
 6. Xατζούδης Νέστορας: Το Γαλάτσι και οι Γαλατσιώτες στο διάβα του 20ου αιώνα, πρώτος τόμος 1900-1974, εκδόσεις Ταξιδευτής σελ. 304-307
 7. Έφυγε από τη ζωή η Αρλέτα... Ακούστε το τραγούδι που είχε ερμηνεύσει για το Γαλάτσι...
 8. Η συνοικία αυτή δεν ανήκει ολόκληρη στο Δήμο Γαλατσίου αλλά μόνο η μισή περίπου. Η υπόλοιπη ανήκει στο Δήμο Αθηναίων.
 9. Η συνοικία αυτή φέρει και την ονομασία Ναξιώτικα.
 10. e-grammi Δεκεμβρίου 2017 Συνέντευξη Αντώνη Εμμ.Χωριανόπουλου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Άγχεσμος - Αγία Γλυκερία: 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου: Γαλάτσι 2007
 • Γαλάτσι Ασβεστοκάμινα Νταμάρια, Λεύκωμα του δήμου Γαλατσίου, FM Records, ISBN 5201364783461
 • Xατζούδης Νέστορας: Το Γαλάτσι και οι Γαλατσιώτες στο διάβα του 20ου αιώνα, πρώτος τόμος 1900-1974, εκδόσεις Ταξιδευτής
 • Aπό τα Παμφορεία στο Μετρό, δίτομο λεύκωμα, τόμος 1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]