Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Eurostat)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Eurostat Newlogo.png
Ίδρυση1953
ΈδραKirchberg District Centre, Λουξεμβούργο
Μητρική οργάνωσηΕυρωπαϊκή Επιτροπή
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) είναι υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Κύριο καθήκον της είναι η συλλογή και δημοσίευση στατιστικών στοιχείων που αφορούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η προώθηση μεθόδων στατιστικής σε κράτη-μέλη ή υποψήφια κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κρατών εντός της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA). Οι διάφοροι αντίστοιχοι οργανισμοί του κάθε κράτους που συνεργάζονται με την Eurostat λειτουργούν με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Στατιστικής.

Ο Οργανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως υπηρεσία του οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Eurostat υπάγεται στην εποπτεία του Επιτρόπου Οικονομικών και Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Πρόεδρος της Eurostat από το 2008 είναι ο Βάλτερ Ράντεμάχερ (Γερμανία), ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν Πρόεδρος της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας. Αντιπρόεδρος της υπηρεσίας από το 2004 είναι η Μαρί Μποχατά (Τσεχία), η οποία στο παρελθόν διετέλεσε Πρόεδρος της Τσεχικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ιστορική αναδρομή της Eurostat[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1953 Ιδρύεται η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.

1958 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα καθώς και η υπηρεσία-προκάτοχος της Eurostat.

1959 Υιοθετείται το όνομα Eurostat, ως Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Δημοσιεύεται η πρώτη της έκδοση, που αφορά σε στατιστικές επί γεωργικών θεμάτων.

1960 Τελείται η πρώτη έρευνα, που αφορά στην Απασχόληση Εργατικού Δυναμικού.