Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιάννης Τσαβαρής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Μ. Τσαβαρής
Δημοτικός Σύμβουλος Σαλαμίνας
Περίοδος
1 Σεπτεμβρίου 2014 – 31 Δεκεμβρίου 2023
Δήμαρχος Σαλαμίνας
Περίοδος
1 Νοεμβρίου 2011 – 31 Αυγούστου 2014
ΑναπληρωτήςΠέτρος Παπαθεοχάρης
ΠροκάτοχοςΣπυρίδων Σοφράς
ΔιάδοχοςΙσιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου
Δημοτικός Σύμβουλος Σαλαμίνας
Περίοδος
1 Ιανουαρίου 1998 – 30 Οκτωβρίου 2011
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση4 Δεκεμβρίου 1956 (1956-12-04) (67 ετών), Πειραιάς
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
ΣύζυγοςΠαρασκευή Πανωρή
ΚατοικίαΣαλαμίνα
ΕπάγγελμαΜηχανολόγος Μηχανικός
Υπογραφή
Ιστοσελίδαhttps://twitter.com/GTsavaris

Ο Γιάννης Τσαβάρης γεννήθηκε το 1956 στον Πειραιά. Είναι το πέμπτο παιδί του Μιχάλη και της Άννας Τσαβαρή. Ο πατέρας του ήταν έντονα πολιτικοποιημένος (συνδικαλιστής, στέλεχος της Ε.Δ.Α. και αργότερα του Κ.Κ.Ε.), καθώς επίσης και μέλος της Κ.Ο.Β. Κ.Κ.Ε. στη Σαλαμίνα. Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Πανωρή και είναι πατέρας τριών κοριτσιών, της Άννας, της Βασιλικής και της Μαρίας. Στη Σαλαμίνα κατοικεί και δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια.

Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ και κάτοχος της υπ’ αρ. 57- 0299 άδεια άσκησης επαγγέλματος. Η σχέση του με τη Σαλαμίνα ξεκινάει από το 1960, όταν με τους γονείς του κατασκήνωνε τα καλοκαίρια στα «πεύκα» της Φανερωμένης.

Από πολύ μικρός ασχολείται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (ποδόσφαιρο), καταρχήν ως αθλητής και στη συνέχεια ως παράγοντας. Έχει υπηρετήσει το Πειραϊκό Ποδόσφαιρο είτε ως αθλητής, είτε ως παράγοντας στα σωματεία Αργοναύτης, Χατζηκυριάκειο, Ήφαιστος, Αίας. Επίσης, συμμετείχε σε πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους εξωραϊστικούς - εκπολιτιστικούς συλλόγους στη Σαλαμίνα (Αγ. Γεώργιος, Ναυτίλος, Ο.Ε.Ε.Σ.Σ.).

Τέλος του 1978 «μπαίνει» στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα προσλαμβάνεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το χρονικό διάστημα 1980-1982 υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Από το 1982 έως το 1985 εργάζεται στην GM (General Motors) στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου. Από το 1985 έως το 1992 εργάζεται στην Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (Τμήματα Στατιστικής, Μικροσυγκροτημάτων, Συντήρησης). Το 1992 απολύεται από την ΕΑΣ (Κυβέρνηση Μητσοτάκη) και προσλαμβάνεται στη Γ.Λ. Τουρνικιώτης (SUBARU) στο Τεχνικό Τμήμα. Το 1994 επαναπροσλαμβάνεται ( κυβέρνηση Α. Παπανδρέου) στην ΕΑΣ και το 1995 μετατίθεται στη Νομαρχία Πειραιά ως ειδικός συνεργάτης του τότε Νομάρχη Πειραιά Χρήστου Φωτίου.

Από το 1997 υπηρετεί στη Δ/νση Μεταφορών της Νομαρχίας Πειραιά στο Τμήμα Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Οχημάτων. Παράλληλα εργαζόταν ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός από το 1985 έως και το 2001 με πλήρες ωράριο εργασίας στην εσπερινή τεχνική σχολή του δήμου Νίκαιας « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» όπου δίδασκε μαθήματα της ειδικότητας του. Επίσης έχει εργασθεί ως εκπαιδευτικός (1995-1996) στο Α' ΙΕΚ Αθηνών διδάσκοντας τη σύγχρονη τεχνολογία του αυτοκινήτου.

Ταυτόχρονα, λόγω της εξειδίκευσής του στη σύγχρονη Τεχνολογία του Αυτοκινήτου (μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, σεμινάρια κλπ) εργάζεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται με τη μετεκπαίδευση προσωπικού ή επαγγελματικών ομάδων μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (π.χ. εταιρεία Euro Space, M.T.E.S. κ.α.).

Συνδικαλιστική Δράση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από πρωτοετής φοιτητής (1974-1975) συμμετέχει σε όλους του φοιτητικούς αγώνες μέσα από εκλεγμένες θέσεις στα διάφορα φοιτητικά όργανα.

Το 1982 έως το 1985, είναι μέλος του Σωματείου εργαζομένων στην GM και μέλος του Δ.Σ. Από το 1985 είναι μέλος του Σωματείου Μηχανολόγων και Τεχνολόγων ΕΑΣ, υπηρετώντας κατά καιρούς σε όλες τις θέσεις του Δ.Σ.

Το 1992, συμμετέχει ενεργά και από την πρώτη γραμμή ως μέλος του Προεδρείου στη μεγάλη και ιστορική απεργία των εργαζομένων στην ΕΑΣ, η οποία διήρκησε 18 μήνες!!, χωρίς να δεχθεί να συμβιβαστεί με την επιλογή της τότε κυβέρνησης και να «προτιμήσει» την απόλυσή του.

Από το 1995 είναι μέλος του Σωματείου των εργαζομένων στη Νομαρχεία Πειραιά, ενώ το 2000 είχε εκλεγεί και πρόεδρος του εν λόγω σωματείου. Επίσης, συμμετείχε ανελλιπώς για όσα χρόνια ήταν εκπαιδευτικός στην Τεχνική σχολή του Δήμου Νικαίας «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», στην τριμελή επιτροπή που εκπροσωπούσε το σύλλογο των καθηγητών της σχολής, σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για εργασιακά θέματα είχε η σχολή με τον Δήμο Νικαίας.

Έχει εκλεγεί τρεις φορές Δημοτικός Σύμβουλος Σαλαμίνας. (1998, 2002, 2006)

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2010, τέθηκε επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Σαλαμίνας», όπου και εξελέγη δήμαρχος μετά τη Β'Κυριακή.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2014, ενώ την Α' Κυριακή κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία (43,05%), τη Β' Κυριακή ήρθε δεύτερος, με ποσοστό 45,37% χάνοντας το αξίωμα του Δημάρχου, από την κ.Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, και την Α' αλλά και τη Β' Κυριακή ο κ.Τσαβαρής ήταν δεύτερος, κατά σειρά χάνοντας για άλλη μία φορά τη δημαρχία απο τον δικηγόρο, κ.Γιώργο Παναγόπουλο.