Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δήμος
Σπάτων - Αρτέμιδος
Δήμος

2011 Dimos Spaton-Artemidos.png

Η θέση του δήμου στην Αττική

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Έδρα Σπάτα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Δημήτριος Μάρκου (2014)
Διοικητική διαίρεση  
 • Αποκ. διοίκηση Αττικής
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Ανατολική Αττική
Έκταση 73.95 km2
Πληθυσμός 33.821 (απογραφή 2011)
Ιστότοπος http://spata-artemis.gr

Ο Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος είναι δήμος της περιφέρειας Αττικής που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Ο δήμος σχηματίστηκε με την συνένωση των δήμων Σπάτων-Λούτσας και της κοινότητας Αρτέμιδας. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 73.95 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 33.821 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Συνορεύει βόρεια με Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, νότια με το Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, και δυτικά με το Δήμο Παιανίας και το Δήμο Παλλήνης.

Ιστορική εξέλιξη του δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος Σπάτων-Λούτσας συστάθηκε το 1952 και προήλθε από την αναγνώριση της προηγούμενης κοινότητας Σπάτων σε δήμο. Η κοινότητα είχε συσταθεί το 1912 και περιλάμβανε τα Σπάτα ως έδρα της και τους οικισμούς Ραφήνα, Λούτσα, Πικέρμι, Ντράφι και Παπαγγελάκι. Το 1928 αποσπάστηκε η Ραφήνα που αποτέλεσε νέα κοινότητα, το 1952 αποσπάστηκε το Πικέρμι που σχημάτισε την κοινότητα Πικερμίου και το 1974 αποσπάστηκε η Λούτσα που αποτέλεσε την κοινότητα Λούτσας, μετέπειτα δήμο Αρτέμιδας. Τα επόμενα χρόνια ο δήμος Σπάτων-Λούτσας παρέμεινε αμετάβλητος μέχρι τα τέλη του 2010. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης ο δήμος καταργήθηκε και συνενώθηκε στο νέο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]