Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2002

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνικές
Νομαρχιακές Εκλογές
← 1998 2002 2006 →

Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές (δημοτικές και νομαρχιακές) εκλογές 2002 πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2002 για την ανάδειξη εκπροσώπων στις Υπερ-Νομαρχίες, σε 54 νομούς και σε περισσότερους από 1.030 δήμους και κοινότητες της ελληνικής επικράτειας. Στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας επικράτησαν υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ). Στην Αθήνα η Ντόρα Μπακογιάννη αναδείχθηκε νικήτρια με 160.425 ψήφους έναντι 87.920 ψήφων του Χρ. Παπουτσή (που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ) και διαδέχθηκε έτσι στο δημοτικό θώκο της πρωτεύουσας τον απερχόμενο δήμαρχο Δημ. Αβραμόπουλο. Ο Γιάννης Δημαράς (με την υποστήριξη του ΔΗΚΚΙ) κατατάχθηκε τρίτος με 37.602 ψήφους. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ήρθε τέταρτος με 20.305 ψήφους, ενώ πέμπτος αναδείχθηκε ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ) με 19.996 ψήφους. Μικρά ποσοστά κέρδισαν οι Δημοσθένης Βεργής, Μάκης Βορίδης, Άγγελος Χάγιος, Οδυσσέας Τυλιγάδας , Θανάσης Τσιριγώτης

Πειραιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος Αγραπίδης (ΝΔ) επανεκλέχθηκε δήμαρχος με 58.554 ψήφους (53.417 στον α’ γύρο), αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Μαν. Μπεντενιώτη του ΠΑΣΟΚ. Ο Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΝ αναδείχθηκε τρίτος, ο Κωνσταντίνος Τζατζάνης του ΚΚΕ τέταρτος και τους ακολούθησαν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νικόλαος Λεγάκης, Στέλλα Αλφιέρη και ο Χρήστος Χαρίτος («Ελληνικό Μέτωπο»).

Υπερ Νομαρχία (Αθήνα – Πειραιάς)[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φώφη Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε υπερ-νομάρχης, επικρατώντας των Γ. Τζανετάκου (ΝΔ) και Γ. Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ). Στις εκλογές πήραν μέρος και οι Μανώλης Γλέζος (ΣΥΝ), Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). Ο Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) αναδείχθηκε Νομάρχης Αθηνών και ο Γιάννης Μίχας (επίσης του ΠΑΣΟΚ) Νομάρχης Πειραιά.

Θεσσαλονίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (95.701 ψήφους και ποσοστό 54,20%) επικράτησε στις δημοτικές εκλογές και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, με την υποστήριξη της ΝΔ. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Σπύρος Βούγιας (ΠΑΣΟΚ) και τρίτος ο Αγάπιος Σαχίνης (ΚΚΕ), αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον Τάσο Κουράκη (ΣΥΝ), ενώ μικρότερα ποσοστά συγκέντρωσαν ο Ιωάννης Κουριανίδης του «Εθνικού Μετώπου» και η Αναστασία Θεοδωροπούλου. Νομάρχης στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης της ΝΔ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]