Δήμος Μεγαρέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δήμος Μεγαρέων
Δήμος

Έμβλημα

2011 Dimos Megareon.png

Η θέση του δήμου στον χάρτη

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Έδρα Μέγαρα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Γρηγόριος Σταμούλης (2014)
Διοικητική υπαγωγή  
 • Αποκ. διοίκηση Αττικής
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Δυτική Αττική
Έκταση 330,11 km2
Πληθυσμός 36.924 (απογραφή 2011)
Ιστότοπος http://www.megara.gr

Ο Δήμος Μεγαρέων είναι δήμος της περιφέρειας Αττικής που προέκυψε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Μεγαρέων και Νέας Περάμου. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 330,11 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 36.924 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου θα είναι τα Μέγαρα. Ο δήμος Μεγαρέων βρίσκεται στο δυτικότερο τμήμα της Αττικής και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της επαρχίας Μεγαρίδας. Βρέχεται στα βόρεια από τα νερά του Κορινθιακού κόλπου και στα νότια από τον Σαρωνικό.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενότητα Κοινότητες Πληθ. Οικισμοί
Μεγαρέων Μεγαρέων 28.195 Μέγαρα , Αγία Τριάδα , Αιγειρούσες , Βλυχάδα , Κινέτα , Κουμίντρι , Λάκκα Καλογήρου (τ. οι Λάκκοι Καλογήρου) , Μονή Αγίου Ιεροθέου , Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, Μονή Παναχράντου , Παχάκι (νησίδα) , Πάχη , Σπάρτα , Στίκας , Μακρόνησος (νησίδα)
Νέας Περάμου Νέας Περάμου 7.480 Νέα Πέραμος

Διοικητικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Μεγάρων του σχεδίου Καποδίστριας

Ο Δήμος Μεγαρέων συστάθηκε το 1835 με την εφαρμογή της πρώτης διοικητικής διαίρεσης του ελληνικού κράτους. Παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος μέχρι το 1912 οπότε από το μεγαλύτερο τμήμα του αποτέλεσε την νεοσύστατη κοινότητα Μεγάρων. Η κοινότητα Μεγάρων αναγνωρίστηκε σε δήμο το 1924. Το 1929 αποσπάστηκε από τον δήμο η Νέα Πέραμος που αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα.[1] Τα επόμενα χρόνια τα όρια του δήμου παρέμειναν αμετάβλητα και διατηρήθηκαν αμετάβλητα και μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας το 1997. Την περίοδο που ίσχυε το σχέδιο Καποδίστριας ο δήμος Μεγάρων περιλάμβανε τους οικισμούς Μέγαρα , Αγία Τριάδα , Αιγειρούσες , Βλυχάδα , Ήρεμο Κύμα, Κινέτα , Κουμίντρι , Λάκκα Καλογήρου, Πάχη , Σπάρτα και Στίκας. Η έκτασή του ήταν 325 Km2 και ο πληθυσμός του 28.195 κάτοικοι[2]. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης το 2011, ο δήμος συνενώθηκε με τον δήμο Νέας Περάμου και σχημάτισε τον νέο δήμο Μεγαρέων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]