Δήμος Μαραθώνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δήμος Μαραθώνος
Δήμος

Έμβλημα

2011 Dimos Marathonos.png

Η θέση του δήμου στην Αττική

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Έδρα Μαραθώνας
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης (2014)
Διοικητική υπαγωγή  
 • Αποκ. διοίκηση Αττικής
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Ανατολική Αττική
Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Νομός Αττικής
Πληθυσμός 33.423 (απογραφή 2011)
Ιστότοπος https://marathon.gr

Ο Δήμος Μαραθώνος είναι Δήμος της Περιφέρειας Αττικής που συστάθηκε με την εφαρμογή του αυτοδιοικητικού Προγράμματος Καλλικράτης. Ο Δήμος σχηματίστηκε με τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Νέας Μάκρης και Μαραθώνος και των κοινοτήτων Γραμματικού και Βαρνάβα. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 226,55 km² και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 33.423 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Ως έδρα του ορίστηκε ο Μαραθώνας. Στις 15 Οκτωβρίου του 2014, ο Δήμαρχος Ηλίας Ψινάκης κήρυξε τον Δήμο σε κατάσταση πτώχευσης[1].

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενότητα Κοινότητες Πληθ. Οικισμοί
Μαραθώνος Μαραθώνος 8.882 Μαραθώνας , Άγιος Παντελεήμων , Άνω Σούλι , Αύρα , Βόθωνας, Βρανάς , Κάτω Σούλι , Σχινιάς
Νέας Μάκρης Νέας Μάκρης 14.809 Νέα Μάκρη , Νέος Βουτζάς
Γραμματικού Γραμματικού 1.486 Γραμματικό , Αγία Μαρίνα , Σέσι
Βαρνάβα Βαρνάβα 1.722 Βαρνάβας, Αγία Παρασκευή, Άγιοι Δημήτριος και Παντελεήμων, Άγιος Ιωάννης, Λιμνιώνας, Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Μονή Παναγίας, Πουρίθι

Ιστορική εξέλιξη του δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος διευρυμένος δήμος Μαραθώνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Μαραθώνος συστάθηκε για πρώτη φορά το 1835 και απετέλεσε έναν από τους επτά τότε δήμους της Επαρχίας Αττικής. Καταλάμβανε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Αττικής και συνόρευε με τους δήμους Περαία στα βόρεια, Αραφήνος στα νότια, Αχαρνών και Αμαρυσσίας στα δυτικά, ενώ βρεχόταν ανατολικά από τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Ο δήμος είχε έδρα τον Μαραθώνα και μέσα στα όριά του συμπεριλαμβάνονταν οι οικισμοί Γραμματικό, Βαρνάβας, Κιούρκα (Αφίδνες), Σπατατζίκι (Πευκόφυτο), Ραπεντόσα (Ανατολή), Ξυλοκέριζα, Σταμάτα, Βελλιαντζίκι (Μικροχώρι), Αμυγδαλέζα, Μάζι (Πολυδένδρι), Γεροσακούλι, Μπρέξιζα και Σπάτα. Ο δήμος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος μέχρι το 1912, οπότε με την τότε διοικητική διαίρεση καταργήθηκαν οι διευρυμένοι δήμοι και αντικαταστάθηκαν από μικρότερες κοινότητες. Στην περιοχή του πρώην Δήμου Μαραθώνα συγκροτήθηκαν οι κοινότητες Αφιδνών, Γραμματικού, Βαρνάβα, Καπανδριτίου και Μαραθώνα.

Κοινότητα Μαραθώνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος Μαραθώνας του σχεδίου Καποδίστριας

Η κοινότητα Μαραθώνα που αποτέλεσε το αμεσότερο διάδοχο σχήμα του πρώην δήμου αφού συμπεριλάμβανε την παλαιότερη έδρα περιλάμβανε επίσης τους οικισμούς Σταμάτα, Διόνυσος, Καλέντζι, Αμυγδαλέζα, Μπέης, Ραπεντόσα, Ξυλοκέριζα, Πλεξίδα και Βρανάς. Η κοινότητα συρρικνώθηκε το 1926 με την απόσπαση της κοινότητας Νέας Μάκρης και στη συνέχεια το 1929 με την απόσπαση της κοινότητας Σταμάτας. Το 1989 η κοινότητα Μαραθώνα αναγνωρίστηκε σε δήμο.[2]

Καποδιστριακός δήμος Μαραθώνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, ο δήμος Μαραθώνος παρέμεινε αμετάβλητος. Την περίοδο αυτή περιλάμβανε τους οικισμούς Μαραθώνας , Άγιος Παντελεήμων , Άνω Σούλι , Αύρα , Βόθωνας, Βρανάς , Κάτω Σούλι , Σχινιάς . Συνόρευε με τον δήμο Νέας Μάκρης, και τις κοινότητες Γραμματικού, Διονύσου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου. Η έκτασή του ήταν 90,7 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 8.882 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001[3]. Με την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης, το 2011, ο δήμος συνενώθηκε με τον Δήμο Νέας Μάκρης και τις κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα, οδηγώντας στη συγκρότηση του νέου Δήμου Μαραθώνος, με πληθυσμό 23.974 κατοίκους και δήμαρχο τον Ηλία Ψινάκη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]