Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 1915

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι εκλογές της 31 Μαΐου 1915 έγιναν από την κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη. Σε αυτές ψήφισαν και οι περιοχές που μόλις είχαν απελευθερωθεί: η Ήπειρος, η Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου. Στις 10 Αυγούστου ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχημάτισε κυβέρνηση που όμως παραιτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου λόγω διαφωνίας με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄. Στις 24 Σεπτεμβρίου σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη η οποία παραιτήθηκε για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στις 25 Οκτωβρίου ο Στέφανος Σκουλούδης.

Εκλογική Ατμόσφαιρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατάσταση σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Οι αντιβενιζελικοί ήταν με το μέρος του βασιλία σχετικά με την στάση ουδετερότητας στον πόλεμο. Οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν την διαμάχη με τον βασιλιά και των βενιζελικών στον προεκλογικό τους αγώνα κατηγορώντας τους βενιζελικούς ως φιλοπόλεμους που έθεταν το κράτος σε κίνδυνο. Η προπαγάνδα άρχισε σταθερά να επικρατεί ως μέθοδος και στους δυο αντιχόμενους πολιτικούς κύκλους. Οι αντιβενιζελικοί είχαν και την χρηματική υποστήριξη της γερμανικής πρεσβείας στον προεκλογικό αγώνα του Δημητρίου Γούναρη. Η αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας του τύπου των αντιβενιζελικών γινόταν ιδιαίτερα αντιλιπτή στην Μακεδονία που υπήρχε έντονο μουσουλμάνικό και εβραικό στοιχείο τάχθηκε με το κυβερνητικό σχήμα.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκλογικό Σύστημα : Πλειοψηφικό με ευρεία και στενή περιφέρεια. Η ψηφοφορία έγινε με σφαιρίδιο
  • Εκλογικός Νόμος : Άρθρα 66 και 68 του Συντάγματος του 1864
  • Εκλογικές περιφέρειες : 33
  • Σύνολο υποψηφίων :
Κόμματα Αρχηγοί Ψήφοι Έδρες
Αριθμός Αριθμός
1 Κόμμα Φιλελευθέρων Ελευθέριος Βενιζέλος 48.9%[1] 189
2 Κόμμα των Εθνικοφρόνων Δημήτριος Γούναρης 90
3 Νεωτεριστικόν Γεώργιος Θεοτόκης 12
4 Προοδευτικόν Νικόλαος Δημητρακόπουλος 7
5 Εθνικόν Κυριακούλης Μαυρομιχάλης 7
6 Νεοελληνικόν Δημήτριος Ράλλης 7
7 Φεντερασιόν - 2
8 Ανεξάρτητοι υποψήφιοι - 2
Αποτελέσματα 316

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κόμμα Φιλελευθέρων». Exitpolls.gr. Ανακτήθηκε στις 5/10/2014.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)