Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δήμος
Φιλοθέης-Ψυχικού
Δήμος

2011 Dimos Filotheis-Psychikou.png

Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης (2014)
 • Αντιδήμαρχοι Νίκος Κανελλάκης
(Τεχνικών Υπηρεσιών)
Γεράσιμος Μαζαράκης
(Δημοτικής Διακυβέρνησης)
Γιώργος Παπαχρόνης
(Δημοτικής Κοινότητας Νέου Ψυχικού)
Κατερίνα Πετρίτση - Μουράντ (Δημοτικής Κοινότητας Φιλοθέης)
Βύρων Σαμαρόπουλος
(Αστικού Περιβάλλοντος)
Διοικητική υπαγωγή  
 • Αποκ. διοίκηση Αττικής
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφ. ενότητα Βόρειος τομέας Αθηνών
Έκταση 6,2 km2
Πληθυσμός 26.968 (απογραφή 2011)
Ιστότοπος psychiko.gov.gr

Ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού είναι ένας από τους δώδεκα δήμους του Βορείου Τομέα της Αθήνας στην Περιφέρεια Αττικής. Ιδρύθηκε το 2010 με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης από την συνένωση των παλαιότερων δήμων Ψυχικού, Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης. Έχει πληθυσμό 30.754 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έδρα του είναι το Ψυχικό και η έκτασή του ανέρχεται σε 6,2 τ.χλμ.

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του Ψυχικού ανάγεται στα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής και στη δημιουργία του κεντρικού συνοικισμού από τεχνική εταιρία, ενώ η έκταση βόρεια του Ψυχικού αγοράστηκε από Αιγυπτιώτες Έλληνες με σκοπό τη δημιουργία οικισμού στα πρότυπα κηπούπολης με την ονομασία Νέα Αλεξάνδρεια στην περιοχή όπου κατείχε μεγάλες εκτάσεις η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία.

Όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, ο Γεώργιος Ησαΐας και η «Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας» συνεισέφεραν στην εταιρεία δύο μεγάλα κτήματα ιδιοκτησίας τους, τα οποία, μετά την κατάρτιση ενός από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της εποχής, αποτέλεσαν το συνοικισμό του Ψυχικού. Οι δύο μέτοχοι δημιούργησαν για πρώτη φορά το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, χάραξαν δρόμους και προσδιόρισαν τις προς οικιστική ανάπτυξη εκτάσεις.

Από το 1907 ήταν εγκεκριμένο το ρυμοτομικό σχέδιο που κάλυπτε όλη την έκταση του προβλεπόμενου οικισμού από τη Λεωφ. Κηφισίας μέχρι το τέλος της σημερινής Λεωφ. Βυζαντίου του Δήμου Νέας Ιωνίας. Αυτό το μεγαλεπήβολο για την εποχή εκείνη σχέδιο προχώρησε μόνο με την πώληση λίγων οικοπέδων και έτσι οι Αιγυπτιώτες μεταβίβασαν την έκταση σε τρίτους. Μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση από το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 1924-1926, τμημάτων της έκτασης αυτής για τη στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 τα οποία κάλυπταν όλη την έκταση που βρισκόταν στα διοικητικά όρια του δήμου Ν. Ιωνίας, το τμήμα που απέμεινε περιοριζόταν από το Κολέγιο, τη Λεωφ. Κηφισίας, τη σιδηροδρομική γραμμή της οδού Καποδιστρίου, το Αδριάνειο, την κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων και είχε εμβαδόν 2.000 στρεμ. περίπου. Η περιοχή κατοικούνταν από λίγους βοσκούς κι αρκετά αγρίμια. Η βλάστηση περιοριζόταν σε λίγους θάμνους και αμυγδαλιές.

Η ιδέα και η υλοποίησή της ανήκει τους διοικητές της ΕΤΕ, Ιωάννη Δροσόπουλο και Αλέξανδρο Κορυζή, καθώς και στον διοικητή της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας, τον Γεώργιο Ιατρού. Με τη συνεργασία του "Οικοδομικού Συνεταιρισμού των εν Φιλοθέη υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης" που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1929, η περιοχή αγοράστηκε με συμβόλαιο που υπογράφτηκε λίγους μήνες αργότερα και κατάφεραν να στεγάσουν τους υπαλλήλους της τράπεζας. Με συμπληρωματικό συμβόλαιο δηλώθηκε από τους συμβαλλόμενους ότι στην έκταση που μεταβιβάστηκε περιλαμβάνεται και η περιοχή που σήμερα είναι διαμορφωμένη σε πλατεία στη συμβολή της οδού Καποδιστρίου με τη Λεωφ. Κύμης.

Το Νέο Ψυχικό, ανατολικά της Λεωφόρου Κηφισίας,άρχισε να αναπτύσσεται γύρω από την πλατεία της Αγίας Σοφίας στα τέλη της δεκαετίας του 1930 ως προέκταση του παλαιού ψυχικού.

Οι τρεις κοινότητες το 2010 συνενώθηκαν και συναποτέλεσαν το Δήμο Ψυχικού. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Βορείου Τομέα και συνορεύει με το Κεντρικό Τομέα της Αθήνας. Ο συνοικισμός του Ψυχικού αναπτύσσεται γύρω από την Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου του Β' στην οποία οδηγεί η οδός 25ης Μαρτίου και του Νέου Ψυχικού γύρω από την Πλατεία Αγίας Σοφίας μέσω της οδού Δημ. Βασιλείου από το Φάρο του Ψυχικού. Η Φιλοθέη έχει έδρα την Πλατεία Δροσοπούλου ενώ δυτικά εδράζεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φιλοθέης όπου βρίσκεται η κρύπτη της Αγίας.

Στην περιοχή λειτουργούν πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Κολέγιο Αθηνών, κτίσμα ιδιαιτέρου αρχιτεκτονικού κάλλους, το Αρσάκειο,το Βαρβάκειο και πολλοί χώροι αθλητισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]