Αϊσέ Σουλτάνα (κόρη του Αχμέτ Α')

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αϊσέ Σουλτάνα
عائشة سلطان
Γέννηση 1605
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος Μάϊος 1657 (52 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Μπλε Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Γκιουμουλτζινελί Νταμάτ Νασούχ Πασάς
Καρακάς Μεχμέτ Πασάς
Μουεζίνζαντε Φιλιμπελί Χαφίζ Αχμέτ Πασάς
Μουρταζά Πασάς
Τζελέπ Αχμέτ Πασάς
Βόϊνουκ Αχμέτ Πασάς
Ιμπσίρ Μουσταφά Πασάς
Ερμενί Σουλεϊμάν Πασάς
Επίγονοι Μουσταφά Μπέης
Οίκος Οσμανιδών (από την γέννηση)
Πατέρας Αχμέτ Α΄
Μητέρα Κιοσέμ Σουλτάνα
Θρησκεία Ισλαμισμός
Εθνικότητα Τούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αϊσέ Σουλτάνα (Οθ. Τούρκικα:عائشة سلطان) (Τούρκικα: Ayşe Sultan, 1605 - Μάϊος 1657) ήταν η πρώτη κόρη και δεύτερο παιδί του σουλτάνου Αχμέτ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανιψιά του σουλτάνου Μουσταφά Α΄, ετεροθαλής αδελφή του σουλτάνου Οσμάν Β΄, αδελφή των σουλτάνων Μουράτ Δ΄ και Ιμπραήμ Α΄ και θεία του σουλτάνου Μεχμέτ Δ΄. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικότερα πρόσωπα στην ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας.[1]

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αϊσέ Σουλτάνα γεννήθηκε το 1605, ήταν η πρώτη κόρη και δεύτερο παιδί του σουλτάνου Αχμέτ Α΄ και της ελληνίδας Χασεκί Κιοσέμ Σουλτάνας. Μια επιστολή προς το Σουλτανάτο των Γυναικών προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον των πριγκίπων, ανάγκασε την Αϊσέ Σουλτάνα να παντρευτεί τον Μεγάλο Βεζίρη Νασούχ Πασά, όταν ήταν μόλις 6 ετών.

Αυτός ο γάμος την έκανε μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στην αυτοκρατορία, γιατί μετά το θάνατο του συζύγου της Νασούχ Πασά, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής, η Αϊσέ κληρονόμησε ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιουσίας.

Η Αϊσέ Σουλτάνα ήταν εκπαιδευμένη για να επηρεάσει την πολιτική κατάσταση, όπως και η αδελφή της Φατμά Σουλτάνα και η μητέρα της Κιοσέμ Σουλτάνα και σε αντίθεση με τις δύο αδελφές της Γκεβχερχάν Σουλτάνα και Ατικέ Σουλτάνα, η Αϊσέ ήταν μια φιλόδοξη γυναίκα και ο λόγος της επηρέασε την πολιτική, γι 'αυτό το πολιτικό μέλλον των αδελφών της, ήταν το πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο.

Σύμφωνα με την ιστορία, η Αϊσέ Σουλτάνα ήταν πολύ κοντά στον αδελφός της Ηγεμόνα Κασίμ σε σχέση με τα άλλα της αδέλφια, όπως και η μητέρα της Κιοσέμ, η οποία έβλεπε τον Κασίμ ιδανικό για διάδοχο του θρόνου. Χάρη σε διάφορους γάμους της με σημαντικούς ανθρώπους, η Αϊσέ Σουλτάνα εξασφάλισε για την ίδια και τη μητέρα της (μετά την αντιβασιλεία) μια θέση στο Ντιβάνι (υπουργικό συμβούλιο).

Η Αϊσέ Σουλτάνα ήταν επίσης γνωστή για τη σκληρότητα της και την ψυχραιμία της. Ήταν εκείνη που κατέλαβε τους σκλάβους που ήταν οι υπεύθυνοι για το θάνατο της μητέρας της Κιοσέμ Σουλτάνας και έμεινε να δει πως βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.

Η Αϊσέ Σουλτάνα ήταν παντρεμένη αρκετές φορές, η ιστορία λέει 8 συζύγους κατά τη διάρκεια της ζωής της, απόκτησε μόνο ένα γιο τον Μουσταφά με τον Χαφίζ Αχμέτ Πασά

Η Αϊσέ αναφέρεται ως η πιο όμορφη σουλτάνα εκ γενετής.Είχε λευκό δέρμα καστανά μαλλιά και πράσινα μάτια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • TARİH Dünyası Sayı:7,Adnan Giz "Altı vezirle Evlenen Bir Sultan: Ayşe Sultan" ,15 Temmuz 1950
  • Mustafa Çağatay Uluçay, Padişahların kadınları ve kızları (5 bas.), 2011 Ankara: Ötüken. ISBN 9789754378405.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ayşe Sultan (I. Ahmed'in kızı) της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).