Κατάλογος κομήτων του Αινώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Κόμητες του Αινώ ήταν οι κυβερνήτες της κομητείας του Αινώ, μιας ιστορικής περιοχής των Κάτω Χωρών στα σύνορα ανάμεσα στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Το μεγαλύτερο τμήμα της κομητείας ανήκει σήμερα στη Βελγική Φλάνδρα, ενώ ένα μικρότερο τμήμα στα νότια ανήκει στη Γαλλία.

Οίκος του Ρέγκιναρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ρέγκιναρ Α΄ της Λωρραίνης
(Regnier Ier de Hainaut)
880 - 896
850
Γιος του Γιλβέρτου κόμη του Μάασγκαου και της Ελισάβετ του Σαιν-Πολ
Ερσέντη της Γαλλίας
Τέσσερις γιοι και μια κόρη
915
65 ετών
Σιγκάρντ, κόμης του Αινώ
(Sigard de Hainaut)
896 - 920
Ρέγκιναρ Β΄
(Regnier II de Hainaut)
920 - 932
890
γιος του Ρέγκιναρ της Λωρραίνης και της Ερσέντης της Γαλλίας.
Δυο γιοι και μια κόρη 932
42 ετών
Ρέγκιναρ Γ΄
(Regnier III de Hainaut)
932 - 958
920
γιος του Ρέγκιναρ Β΄
Αδέλα
δυο γιοι
973
53 ετών
Γοδεφρείδος Α΄ της Κάτω Λωρραίνης
(Godefroid de Basse-Lotharingie)
958 - 964
Γιος του Γοδεφρείδου, παλατινού κόμη της Λοθαραγγίας και της Ερμεντρούδης 965
επιδημία


Η κομητεία του Αινώ διανεμήθη στην συνέχεια στην κομητεία του Μονς και στην κομητεία του Βαλανσιέν.

Κόμητες του Μονς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμητες του Βαλανσιέν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος της Φλάνδρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ριχίλδη
(Richilde de Hainaut)
1040 - 1051
Richilde Hainaut.jpg 1018
κόρη του Ρενιέ Ε΄ του Αινώ
(1) Χέρμαν κόμης του Αινώ
(2) Βαλδουίνος Α΄ ο Καλός
Δυο γιοι
15 Μαρτίου 1086
68 ετών
Βαλδουίνος Α΄ ο Καλός
(Baudouin VI de Flandre)
1051 - 1070
Balduin Mons.jpg 1030
γιος του Βαλδουίνου Ε΄ της Φλάνδρας και της Αδέλας της Γαλλίας
Ριχίλδη, κόμισσα του Αινώ
Δυο γιοι
17 Ιουλίου 1070
40 ετών
Αρνούλφος Γ΄
(Arnoul III de Flandre)
1070 - 1071
Arnulf III of Flanders.jpg 1054
γιος του Βαλδουίνου Α΄ του Καλού και της Ριχίλδης του Αινώ
22 Φεβρουαρίου 1071
17 ετών
Σκοτώθηκε σε μάχη
Βαλδουίνος Β΄
(Boudewijn II van Henegouwen)
1071 - 1098
1056
γιος του Βαλδουίνου Α΄ του Καλού και της Ριχίλδης, κόμισσας του Αινώ
Ίδα του Λέουβεν
Έξι γιοι και τρεις κόρη
1098
42 ετών
Εξαφανίστηκε ή δολοφονήθηκε
Βαλδουίνος Γ΄
(Baudouin III de Hainaut)
1098 - 1120
1088
γιος του Βαλδουίνου Β΄ και της Ίδας του Λέουβεν
Γιολάντα του Γκέλντερ
δυο γιοι και δυο κόρες
1120
32 ετών
Βαλδουίνος Δ΄ ο Κτίστης
(Boudewijn IV van Henegouwen)
1120 - 1171
1110
Γιος του Βαλδουίνου Γ΄ και της Γιολάντας του Γκέλντερ
Αλίκη του Ναμύρ
Τρεις γιοι και δυο κόρες
1171
61 έτους
Βαλδουίνος Ε΄
(Boudewijn IV van Henegouwen)
1171 - 1195
Baldwin VIII and Margaret I.jpg 1150
Γιος του Βαλδουίνου Δ΄ του Κτίστη και της Αλίκης του Ναμύρ
Μαργαρίτα Α΄ της Φλάνδρας
Πέντε γιοι και τρεις κόρες
17 Δεκεμβρίου 1195
45 ετών
Βαλδουίνος ΣΤ΄
(Boudewijn I) της Κωνσταντινούπολης
1195 - 1205
Baldwin I of Constantinople.jpg 1171
γιος του Βαλδουίνου Ε΄ του Αινώ και της Μαργαρίτας Α΄ της Φλάνδρας
Μαρία της Καμπανίας
Δυο κόρες
1205
34 ετών
Πιθανώς δολοφονηθείς
Ιωάννα της Κωνσταντινούπολης
(Johanna van Constantinopel)
1205 - 1244
Johannavanconstantinopel.jpg 1194
μεγαλύτερη κόρη του Βαλδουίνου ΣΤ΄ του Αινώ και της Μαρίας της Καμπανίας
(1) Φερδινάνδος, κόμης της Φλάνδρας
(2) Θωμάς Β΄ του Πεδεμοντίου
5 Δεκεμβρίου 1244
50 ετών
Μαργαρίτα Α΄
(Margaretha II van Vlaanderen)
1244 - 1253
Marketa2.jpg 2 Ιουνίου 1202
δεύτερη κόρη του Βαλδουίνου ΣΤ΄ του Αινώ και της Μαρίας της Καμπανίας
(1) Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν
Δυο γιοι
(2) Γουλιέλμος Β΄ του Νταμπιέρ
Τρεις γιοι και δυο κόρες
10 Φεβρουαρίου 1280
78 ετών

Οίκος του Αβέν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ιωάννης Α΄
(Jean Ier d'Avesnes)
1253 - 1257
1 Μαΐου 1218
γιος του Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν και της Μαργαρίτας Α΄ του Αινώ
Αδελαΐδα της Ολλανδίας
Πέντε γιοι
24 Δεκεμβρίου 1257
38 ετών

Οίκος της Φλάνδρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Μαργαρίτα Α΄
(Margaretha II van Vlaanderen)
1257 - 1280
Marketa2.jpg 2 Ιουνίου 1202
δεύτερη κόρη του Βαλδουίνου ΣΤ΄ του Αινώ και της Μαρίας της Καμπανίας
(1) Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν
Δυο γιοι
(2) Γουλιέλμος Β΄ του Νταμπιέρ
Τρεις γιοι και δυο κόρες
10 Φεβρουαρίου 1280
78 ετών

Οίκος του Αβέν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ιωάννης Β΄
(Baudouin VI de Flandre)
1280 - 1304
Jean Ier de Hainaut.png 1247
γιος του Ιωάννη Α΄ και της Αδελαΐδα της Ολλανδίας
Φιλίππη του Λουξεμβούργου
Τέσσερις γιοι και έξι κόρες.
22 Αυγούστου 1304
57 ετών
Γουλιέλμος Α΄
(Willem III van Holland)
1304 - 1337
Guillaume Ier de Hainaut.png 1287
γιος του Ιωάννη Β΄ και της Φιλίππης του Λουξεμβούργου
Ιωάννα του Βαλουά
δυο γιοι και τέσσερις κόρες
7 Ιουνίου 1337
50 ετών
Γουλιέλμος Β΄
(Guillaume II de Hainaut)
1337 - 1345
Guillaume II de Hainaut.png 1307
γιος του Γουλιέλμου Α΄ και της Ιωάννας του Βαλουά
Ιωάννα, δούκισσα της Βραβάντης 26 Σεπτεμβρίου 1345
38 ετών
Σκοτώθηκε σε μάχη
Μαργαρίτα Β΄
(Marguerite II de Hainaut)
1345 - 1356
Marguerite II de Hainaut.png 1311
κόρη του Γουλιέλμου Α΄ και της Ιωάννας του Βαλουά
Λουδοβίκος Δ΄ της Βαυαρίας
Τέσσερις γιοι και πέντε κόρες.
23 Ιουνίου 1356
45 ετών

Οίκος του Βίττελσμπαχ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Γουλιέλμος Γ΄
(Wilhelm I. von Bayern)
1356 - 1388
Guillaume III de Hainaut.png 12 Μαίου 1330
γιος του Λουδοβίκου Δ΄ της Βαυαρίας και της Μαργαρίτας Β΄ του Αινώ
Ματθίλδη, κόμισσα του Λάνκαστερ
μια κόρη
ένας νόθος γιος και μια νόθη κόρη
15 Απριλίου 1389
59 ετών
Αλβέρτος Α΄ της Βαυαρίας
(Albrecht I. von Bayern)
1388 - 1404
Dirc van Delft - The Trinity (Throne of Grace), with Albrecht of Bavaria - Walters W1711R - Full Page.jpg 25 Ιουλίου 1336
γιος του Λουδοβίκου Δ΄ της Βαυαρίας και της Μαργαρίτας Β΄ του Αινώ
(1) Μαργαρίτα του Μπρίγκ
τρεις γιοι και τέσσερις κόρες
(2) Μαργαρίτα του Κλεβ
13 Δεκεμβρίου 1404
78 ετών
Γουλιέλμος Δ΄
(Wilhelm II. von Bayern-Straubing)
1404 - 1417
Guillaume IV de Hainaut.png 5 Απριλίου 1365
γιος του Αλβέρτου Α΄ δούκα της Βαυαρίας και της Μαργαρίτας του Μπρίγκ
Μαργαρίτα της Βουργουνδίας, δούκισσα της Βαυαρίας
μια κόρη
31 Μαίου 1517
53 ετών
Δάγκωμα σκύλου
Ζακλίν, κόμισσα του Αινώ
(Jacqueline de Baviere)
1417 - 1433
Jacoba van Beieren door Hollandse school ca 1600.jpg 15 Ιουλίου 1401
κόρη του Γουλιέλμου Β΄, δούκα της Βαυαρίας και της Μαργαρίτας της Βουργουνδίας
(1) Ιωάννης του Τουραίν
(2) Χάμφρεϊ, δούκας του Γκλόστερ
(3) Φράνκ βαν Μπορσσέλ
8 Οκτωβρίου 1436
35 ετών
Φυματίωση

Οίκος των Βαλουά-Βουργουνδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Φίλιππος Α΄
(Philippe le Bon)
1433 - 1467
Philip the good.jpg 30 Ιουνίου 1396
γιος του Ιωάννη Α΄ της Βουργουνδίας και της Μαργαρίτας της Βαυαρίας
(1) Μιχαέλα του Βαλουά
(2) Μπόννη του Αρτουά
(3) Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Ένας γιος
Έξι νόθοι γιοι και μια νόθη κόρη
15 Ιουνίου 1467
71 έτους
Κάρολος Α΄
(Charles le Temeraire)
1467 - 1477
Charles the Bold 1460.jpg 10 Νοεμβρίου 1433
γιος του Φιλίππου της Βουργουνδίας και της Ισαβέλλας της Πορτογαλίας
(1) Κατερίνα της Γαλλίας, κόμισσα του Χαρολάι
(2) Ισαβέλλα των Βουρβόνων
Μια κόρη
(3) Μαργαρίτα της Υόρκης
5 Ιανουαρίου 1477
44 ετών
Σκοτώθηκε σε μάχη
Μαρία της Βουργουνδίας
(Marie de Bourgogne)
1477 - 1482
Mary of burgundy pocher.jpg 13 Φεβρουαρίου 1457
κόρη του Καρόλου της Βουργουνδίας και της Ισαβέλλας των Βουρβόνων
Μαξιμιλιανός Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Ένας γιος και μια κόρη
27 Μαρτίου 1482
25 ετών
Πτώση απο άλογο

Οίκος των Αψβούργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Φίλιππος Β΄
(Philip I of Castile)
1482 - 1506
Meister der Magdalenenlegende 001.jpg 22 Ιουλίου 1478
γιος του Μαξιμιλιανού Α΄ και της Μαρίας της Βουργουνδίας
Ιωάννα Α΄ της Καστίλης
Δυο γιοι και τέσσερις κόρες
25 Σεπτεμβρίου 1506
28 ετών
Κάρολος Β΄
(Carlos)
1506 - 1555
Titian - Portrait of Charles V Seated - WGA22964.jpg 24 Φεβρουαρίου 1500
Πρώτος γιος του Φιλίππου Α΄ της Κστίλης και της Ιωάννας Α΄ της Καστίλης
Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Ένας γιος και δυο κόρες
21 Σεπτεμβρίου 1558
58 ετών
Φίλιππος Γ΄
(Felipe II)
1555 - 1598
Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002b.jpg 21 Μαΐου 1527
γιος του Καρόλου Κουίντου και της Ισαβέλλας της Πορτογαλίας
(1) Μαρία Μανουέλα, Πριγκίπισσα της Πορτογαλίας
Ένας γιος
(2) Μαρία Α΄ της Αγγλίας
(3) Ελισάβετ των Βαλουά
Δυο κόρες
Άννα της Αυστρίας (1549–1580)
Τρεις γιοι
13 Σεπτεμβρίου 1598
71 έτους
Ισαβέλλα Κλάρα Ευγενία
(Isabella Clara Eugenia)
1598 - 1621
Isabella Clara Eugenia of Spain - Frans Pourbus II.jpg 12 Αυγούστου 1566
κόρη του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας και της Ελισσάβετ του Βαλουά
Αλβέρτος Ζ΄, αρχιδούκας της Αυστρίας 1 Δεκεμβρίου 1633
67 ετών
Φίλιππος Δ΄
(Felipe IV)
1621 - 1665
Philip IV of Spain - Velázquez 1644.jpg 8 Απριλίου 1605
γιος του Φιλίππου Γ΄ της Ισπανίας και της Μαργαρίτας της Αυστρίας
(1) Ελισάβετ της Γαλλίας
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Μαριάννα της Αυστρίας
Δυο γιοι και μια κόρη
17 Σεπτεμβρίου 1665
60 ετών
Κάρολος Γ΄
(Carlos II de Espana)
1665 - 1700
Juan de Miranda Carreno 002.jpg 6 Νοεμβρίου 1661
γιος του Φιλίππου Δ΄ της Ισπανίας και της Μαριάννας της Αυστρίας
(1) Μαρία Λουίζα της Ορλεάνης
(2) Μαρία Άννα του Παλατινάτου-Νόϊμπουργκ
1 Νοεμβρίου 1700
39 ετών

Την περίοδο (1706 - 714) οι Κάτω Χώρες θα δεχτούν επίθεση απο τους Άγγλους και τους Ολλανδούς στην διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής. Το δουκάτο διεκδικήθηκε από τον Οίκο των Αψβούργων και τον Οίκο των Βουρβόνων. Το 1714 η Συνθήκη του Ράσταττ θα κατοχυρώσει την διαδοχή του δουκάτου του Αινώ στον Αυστριακό κλάδο του Οίκου των Αψβούργων.

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Κάρολος Δ΄
(Karl von Habsburg)
1714 - 1740
Martin van Meytens (attrib.) - Porträt Kaiser Karl VI.jpg 1 Οκτωβρίου 1685
γιος του Λεοπόλδου Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ελεωνόρας-Μαγδαληνής του Νόιμπουρκ
Ελισάβετ Χριστίνα του Μπράουνσβαϊκ-Βόλφενμπυτελ
Τρεις κόρες
20 Οκτωβρίου 1740
55 ετών
Μαρία Θηρεσία
(Maria Theresia)
1740 - 1780
Kaiserin Maria Theresia (HRR).jpg 13 Μαΐου 1717
κόρη του Καρόλου ΣΤ΄ και της Ελισάβετ-Χριστίνας του Μπρόυνσβαϊκ-Βόλφενμπυτελ
Φραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Τέσσερις γιοι και επτά κόρες
29 Νοεμβρίου 1780
63 ετών

Οίκος των Αψβούργων-Λωρραίνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ιωσήφ Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
(Joseph Benedikt Anton Michael Adam)
1780 - 1790
Carl von Sales Bildnis Joseph II posthum 1823.jpg 13 Μαρτίου 1741
πρώτος γιος του Φραγκίσκου Α΄ και της Μαρίας Θηρεσίας
(1) Ισαβέλλα της Πάρμα
μια κόρη
(2) Μαρία Ιωσηφίνα της Βαυαρίας
20 Φεβρουαρίου 1790
49 ετών
Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
(Leopold II)
1790 - 1792
Johann Daniel Donat, Emperor Leopold II in the Regalia of the Golden Fleece (1806).png 5 Μαΐου 1747
δεύτερος γιος του Φραγκίσκου Α΄ και της Μαρίας Θηρεσίας
Μαρία Λουίζα της Ισπανίας
Δέκα γιοι και τρεις κόρες
1 Μαρτίου 1792
45 ετών
Φραγκίσκος Β´ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
(Franz II)
1792 - 1795
Francis II, Holy Roman Emperor by Friedrich von Amerling 003.jpg 12 Φεβρουαρίου 1768
πρώτος γιος του Λεοπόλδου Β΄ και της Μαρίας-Λουίζας της Ισπανίας
(1) Ελισάβετ της Βυρτεμβέργης
(2) Μαρία Θηρεσία της Νάπολης και της Σικελίας
Δυο γιοι και πέντε κόρες
(3) Καρολίνα Αυγούστα της Βαυαρίας
2 Μαρτίου 1835
67 ετών

Μετά την έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης το Αινώ μαζί με ολόκληρη την Φλάνδρα ενσωματώθηκε στο Γαλλικό κράτος (1795)· διεκδικητές του τίτλου του κόμη του Αινώ παρέμειναν πάντα οι απόγονοι του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β΄ μέχρι τον Κάρολο Α΄ της Αυστρίας. Μετά την έκρηξη της Βελγικής Επανάστασης (1830) και την ανεξαρτησία του Βελγίου από τη Γαλλία, το μεγαλύτερο τμήμα του Αινώ προσαρτήθηκε στο Βελγικό στέμμα σαν τμήμα της Βελγικής Φλάνδρας· ένα μικρό τμήμα του μόνο στα νότια παρέμεινε στην Γαλλία.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Count of Hainaut της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).