Φρειδερίκος Αύγουστος Β΄ της Σαξονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκος Αύγουστος Β΄ της Σαξονίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Friedrich August II. (Γερμανικά)
Γέννηση18  Μαΐου 1797[1][2][3]
Βάισσενσεε
Θάνατος9  Αυγούστου 1854[1][2][3]
Karrösten
Αιτία θανάτουπτώση από άλογο
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςκαθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας της Δρέσδης
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Σαξονίας
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑντιβασιλέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑρχιδούκισα Μαρί Καρολίν της Αυστρίας (1819–άγνωστη τιμή)[4]
Μαρία Άννα της Βαυαρίας (1833–άγνωστη τιμή)[4]
ΤέκναΤέτοντορ Ούλιγκ
ΓονείςΜαξιμιλιανός της Σαξονίας (1759-1838) και Καρολίνα των Βουρβόνων-Πάρμας
ΑδέλφιαΜαρία Ιωσηφίνα της Σαξονίας
Μαρία Άννα της Σαξονίας
Μαρία Φερδινάνδα της Σαξονίας
Αμαλία της Σαξονίας
Ιωάννης της Σαξονίας (1801-1873)
Ιωάννης Γεώργιος της Σαξονίας
Μαξιμιλιανός της Σαξονίας (1870-1951)
ΟικογένειαΟίκος των Βέττιν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
King of Saxony
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
τάγμα του Αγίου Ανδρέα
Order of the Rue Crown
Στρατιωτικό Τάγμα του Αγίου Ερρίκου
Civil Order of Saxony
Βασιλικός Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας (13  Ιουνίου 1844)[5]
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρειδερίκος Αύγουστος Β΄ (γερμ. Friedrich August II, 18 Μαΐου 1797 - 9 Αυγούστου 1854) από τον Οίκο των Βέττιν ήταν βασιλιάς της Σαξονίας (1836-1854).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρειδερίκος Αύγουστος Αλβέρτος Μαρία Κλήμης Ιωσήφ Βικέντιος Αλοϋσιος Νέπομουκ Ιωάννης Βαπτιστής Νικόλαος Ραφαήλ Πέτρος Ιαβέρης Φραγκισκος ντε Πάουλα Βενάντιος Φήλιξ ήταν ο πρωτότοκος γιος του Μαξιμιλιανού της Σαξονίας και της Καρολίνας των Βουρβόνων, κόρης του Φερδινάνδου της Πάρμας.

Από τη στιγμή της γέννησής του ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ανερχόταν στο θρόνο. Ο πατέρας του ήταν ο μοναδικός γιος του Φρειδερίκου Χριστιανού της Σαξονίας με επιζώντες απογόνους. Όταν ο βασιλιάς Φρειδερίκος Αύγουστος Α΄ πέθανε, ο αδελφός του Αντώνιος τον διαδέχθηκε. Ο Φρειδερίκος Αύγουστος βρέθηκε δεύτερος στη σειρά διαδοχής μετά τον πατέρα του. Δεν έλαβε μέρος στη διακυβέρνηση του βασιλείου, ούτε σε στρατιωτικά θέματα παρότι ήταν αξιωματικός κατά τον Πόλεμο του Έκτου Συνασπισμού.

Συμβασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιουλιανή Επανάσταση της Γαλλίας έφερε αναταράξεις στη Σαξονία το φθινόπωρο του 1830. Ο λαός ζητούσε αλλαγή στο σύνταγμα και ένα νέο συμβασιλέα για τον γηραιό βασιλιά Αντώνιο. Την 1η Σεπτεμβρίου ο Μαξιμιλιανός της Σαξονίας παραιτήθηκε του δικαιώματός του στη διαοδχή υπέρ του Φρειδερίκου Αυγούστου ο οποίος ανακηρύχθηκε Πρίγκηπας-Συμβασιλέας. Στις 2 Φεβρουαρίου 1832 έφερε την Αυτονομία στις πόλεις και στις 17 Μαρτίου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι αγρότες απαλλάσσονταν από την οικονομική αποζημίωση του γαιοκτήμονα για τις ημέρες που δεν εργάζονταν και από την κληρονομική υποτέλεια στο γαιοκτήμονα. Η λαοφιλία του και οι φιλελεύθερες πολιτικές του έφεραν τέλος στο διχασμό.

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Ιουνίου 1836 ο Αντώνιος της Σαξονίας πέθανε σε ηλικία 80 ετών. Ο Φρειδερίκος Αύγουστος τον διαδέχθηκε και διατήρησε τη δημοφιλία του στους υπηκόους του. Επέλυε πολιτικά ζητήματα μονάχα λόγω καθήκοντος καθώς προτιμούσε να τα αφήνει στους υπουργούς του. Το 1836 εκδόθηκε ποινικός κώδικας.

Κατά τη διάρκεια των Γερμανικών Επαναστάσεων του 1848 (Επανάσταση του Μαρτίου), διόρισε φιλελεύθερους πολιτικούς σε υπουργικές θέσεις, ήρε τη λογοκρισία, και ανακάλεσε έναν φιλελεύθερο εκλογικό νόμο. Αργότερα όμως η στάση του άλλαξε. Στις 28 Απριλίου 1848 διέλυσε τη Βουλή και το 1849 εξαναγκάσθηκε σε φυγή στο Οχυρό Καίνιγκσταϊν κοντά στη Δρέσδη. Η Εξέγερση του Μαίου ανεστάλη από σαξονικά και πρωσικά στρατεύματα και ο Φρειδερίκος Αύγουστος κατάφερε να επιστρέψει για μερικές ημέρες. Από τότε και έπειτα η βασιλεία του ήταν μια ήρεμη περίοδος ευμάρειας. Αργότερα, ο κόμης Φρήντριχ Φέρντιναντ φον Μπόιστ, ηγέτης του αυστριακού και φεουδαρχικού κόμματος της Σαξονίας, ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού και καθοδηγούσε την πολιτική του Βασιλιά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ταξίδι σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1844 ο Φρειδερίκος Αύγουστος έκανε ανεπίσημο ταξίδι συνοδεία του προσωπικού του γιατρού, Καρλ Γκούσταφ Κάρους, στην Αγγλία και τη Σκωτία. Ήταν μεγάλος λάτρης της φυσικής ιστορίας και στην επίσκεψή του στο Λάυμ Ρήτζις στο Ντόρσετ όπου αγόρασε από τη Μαίρυ Άννινγκ, κάτοικο της περιοχής και συλλέκτρια και έμπορο απολιθωμάτων, ένα σκελετό ιχθυόσαυρου για την εκτενή συλλογή του. Παρότι δεν έκανε επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη, ήταν καλεσμένος της βασίλισσας Βικτωρίας και του πρίγκηπα Αλβέρτου στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Επισκέφθηκε πολλά αξιοθέατα του Λονδίνου και τις πανεπιστημιουπόλεις του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης και έκανε μεγάλη περιοδεία στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Αγαπούσε ακόμη τη βοτανική και ασχολούνταν με αυτή στον ελεύθερο χρόνο του. Έκανε εκδρομές σε πολλές χώρες για να μελετήσει την τοπική χλωρίδα και εξέδωσε το βιβλίο "Χλωρίδα του Μαρίενμπαντ, ή Φυτά και Ορεινά είδη, συλλεγμένα και περιγραφόμενα" (Flora Marienbadensis, oder Pflanzen und Gebirgsarten, gesammelt und beschrieben) στην Πράγα το 1837.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Τυρόλο, είχε ατύχημα στο Μπρενμπύχελ όταν έπεσε μπροστά από ένα άλογο το οποίο μετά πάτησε στο κεφάλι του. Πέθανε στις 8 Αυγούστου 1854 στο ξενοδοχείο Gasthof Neuner και τάφηκε στον Καθεδρικό Ναό της Δρέσδης στις 16 Αυγούστου. Η σύζυγός του, Βασίλισσα Μαρία, ανήγειρε το Βασιλικό Παρεκκλήσι στο σημείο που έπαθε το ατύχημα.

Καθώς δεν είχε αποκτήσει νόμιμους απογόνους, τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Ιωάννης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1819 τη Μαρία Καρολίνα των Αψβούργων-Λωρραίνης, κόρη του Φραγκίσκου Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δεν απέκτησαν τέκνα.

Το 1832 απεβίωσε η Μαρία Καρολίνα και το επόμενο έτος ο Φρειδερίκος Αύγουστος Β΄ έκανε δεύτερο γάμο με τη Μαρία Άννα των Βίττελσμπαχ, κόρη του Μαξιμιλιανού Α΄ Ιωσήφ της Βαυαρίας. Δεν απέκτησαν τέκνα.

Από μία μη νόμιμη σχέση του είχε ένα φυσικό τέκνο:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • C.G.Carus, The King of Saxony's Journey through England and Scotland, 1844, english edition, London, Chapman and Hall, 1846

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Frederick-Augustus-II. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Ολλανδικά) RKDartists. 423202. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 p11156.htm#i111552. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. «List of Royal Society Fellows 1660-2007». Complete List of Royal Society Fellows 1660-2007. Βασιλική Εταιρεία. σελ. 129.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick Augustus II of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).