Φερδινάνδος Α΄ της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φερδινάνδος Α΄
Ferdinand of Bulgaria.jpg
O Φερδινάνδος της Βουλγαρίας.
Τσάρος της Βουλγαρίας
Περίοδος 7 Ιουλίου 1887 – 3 Οκτωβρίου 1918
Προκάτοχος Αλέξανδρος Α΄
Διάδοχος Μπορίς Γ΄
Οίκος Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα
Πατέρας Αύγουστος του Σάξ-Κόμπουργκ και Γκότα
Γέννηση 26 Φεβρουαρίου 1861
Βιέννη, Αυστρία
Θάνατος 10 Σεπτεμβρίου 1948
Κόμπουργκ, Γερμανία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

O Φερδινάνδος Α΄ της Βουλγαρίας (Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски, 26 Φεβρουαρίου 1861 - 10 Σεπτεμβρίου 1948) ήταν πρίγκιπας του Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα, πρίγκιπας της Βουλγαρίας από το 1887 έως το 1908 και βασιλιάς και τσάρος της Βουλγαρίας από το 1908 έως το 1918. Ήταν γιος του πρίγκιπα Αυγούστου και της πριγκίπισας Κλημεντίνης της Ορλεάνης.

Έγινε αξιωματικός του ουγγρικού στρατού και το 1887, όταν παραιτήθηκε ο Αλέξανδρος Βάττεμπεργκ, εκλέχτηκε ηγεμόνας της Βουλγαρίας. Επειδή βιάστηκε να ανέβει στο θρόνο χωρίς την έγκριση της Ρωσίας,[εκκρεμεί παραπομπή] τα ευρωπαϊκά κράτη δεν τον αναγνώρισαν αμέσως. Ο γάμος του με την καθολική πριγκίπισσα Μαρία Λουίζα των Βουρβόνων-Πάρμας προκάλεσε την ένταση της εχθρότητας της Ρωσίας. Όταν όμως πέθανε ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Γ΄ και ο διάδοχος του Φερδινάνδου στο θρόνο βαφτίστηκε Χριστιανός ορθόδοξος, οι σχέσεις με τη Ρωσία αποκαταστάθηκαν και οι ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν τον Φερδινάνδο.[εκκρεμεί παραπομπή]

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908 και η Αυστρία προσάρτησε τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, ο Φερδινάνδος βρήκε ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθεί από την Τουρκία και ανακηρύχτηκε τσάρος της Βουλγαρίας. Έπειτα υπέγραψε μυστικές συμφωνίες με τη Σερβία και την Ελλάδα και κατόρθωσε να γίνει η Βουλγαρία μέλος της Βαλκανικής συμμαχίας.

Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο η Σερβία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία σημείωσαν λαμπρές νίκες. Ο Φερδινάνδος τότε σκέφτηκε να γίνει αυτοκράτορας και πιστεύοντας ότι ο στρατός του ήταν ανίκητος, επιτέθηκε κατά των συμμάχων του και έτσι ξέσπασε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Κατά τον πόλεμο αυτό η Βουλγαρία νικήθηκε και με τη συνθήκη ειρήνης του Βουκουρεστίου έχασε μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε κατακτήσει, τα οποία παραχωρήθηκαν στους συμμάχους της. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Φερδινάνδος τάχτηκε με το μέρος των κεντρικών δυνάμεων. Η Βουλγαρία όμως νικήθηκε και μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής και της εξέγερσης των Βουλγάρων, ο Φερδινάνδος αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπέρ του γιου του, Μπορίς.

Ο Φερδινάνδος το 1928.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γενική Ελληνική και Παγκόσμια ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ, τόμος 15, Εκδόσεις Δομική, σελ. 176


Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα