Πέτρος Δ΄ της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πέτρος Δ'
Petar 4.jpg
Αυτοκράτορας της Βουλγαρίας
Περίοδος
εξουσίας
1185 - 1190
Προκάτοχος Βυζαντινή αυτοκρατορία
Περίοδος
εξουσίας
1196-1197
Διάδοχος Καλογιάννης
Οίκος Δυναστεία των Ασέν
Θάνατος 1197
Τάρνοβο
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Πέτρος Ασέν (Теодор-Петър, ... - 1197) ήταν ένας από τους δύο βασικούς ιδρυτές της 2ης Βουλγαρικής αυτοκρατορίας μαζί με τον αδελφό του Ιβάν Ασέν Α΄, μετά από 170 χρόνια Βυζαντινής κυριαρχίας. Βασίλεψε ως αυτοκράτορας(τσάρος) της Βουλγαρίας τα διαστήματα 1185 - 1190 και 1196 - 1197.

Ονομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν ανακηρυχθεί αυτοκράτορας το 1185, ο Πέτρος Δ΄ ονομαζόταν Θεόδωρος (Τοντόρ). Η αλλαγή του ονόματος δείχνει μια προσπάθεια να επιζητήσει νομιμοποίηση μέσω της σύνδεσής του με τον αγιοποιημένο Αυτοκράτορα Πέτρο Α΄ της Βουλγαρίας, του οποίου το όνομα είχε επίσης υιοθετηθεί από προγενέστερους επαναστάτες κατά της Βυζαντινής εξουσίας το 1040 και το 1072. Το όνομα εμφανίζεται επηυξημένο ως Σλαβοπετάρ (ένδοξος Πέτρος) και Καλοπετάρ (καλός Πέτρος) σε μερικές πηγές.

Ηγέτης επανάστασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1185 ο Θεόδωρος και ο νεότερος αδελφός του Ιβάν Ασέν εμφανίσθηκαν μπροστά στο Βυζαντινό αυτοκράτορα Ισαάκιο Β΄ Αγγελο για να ζητήσουν μια πρόνοια (παραχώρηση αγροκτημάτων και φορολογικών εσόδων με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών), αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε περιφρονητικά και ο Ιβάν Ασέν χαστουκίστηκε στην όλη αντιπαράθεση. Οι προσβεβλημένοι αδελφοί γύρισαν πίσω στη Μοισία και επωφελούμενοι της δυσαρέσκειας λόγω της βαρειάς φορολογίας, που είχε επιβληθεί από το Βυζαντινό αυτοκράτορα για να χρηματοδοτήσει τις εκστρατείες του κατά του Γουλιέλμου Β΄ της Σικελίας και για να εορτάσει το γάμο του με τη Μαργαρίτα της Ουγγαρίας, άρχισε μια επανάσταση κατά της Βυζαντινής εξουσίας.

Η επανάσταση απέτυχε να καταλάβει άμεσα την ιστορική πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Πρεσλάβα, αλλά ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα στο Τάρνοβο, πιθανόν το κέντρο της εξέγερσης. Το 1186 οι επαναστάτες υπέστησαν μια ήττα, αλλά ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος απέτυχε να εκμεταλλευτεί τη νίκη του και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Με τη βοήθεια του κυρίως Κομανικού πληθυσμού βόρεια του Δούναβη ο Πέτρος Δ΄ και ο Ιβάν Ασέν ανέκτησαν τις θέσεις τους και επέδραμαν στη Θράκη. Οταν ο Ισαάκιος Β΄ Αγγελος διείσδυσε στη Μοισία πάλι το 1187 απέτυχε να καταλάβει το Τάρνοβο ή το Λόβετς και υπέγραψε μια συνθήκη, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας τη Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία.

Αυτοκράτορας της Βουλγαρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη Γ΄ Σταυροφορία, καθώς οι σχέσεις του Ισαάκιου Β΄ Αγγελου με το Φρειδερίκο Α΄, Αγιο Ρωμαίο Αυτοκράτορα επιδεινώθηκαν, ο Πέτρος Δ΄ και ο Ιβάν Ασέν προσέφεραν στρατιωτική βοήθεια στους Γερμανούς σταυροφόρους στη Νις το 1189. Το 1190 ο Ισαάκιος Β΄ Αγγελος κατόρθωσε να προελάσει πάλι στο Τάρνοβο και να το πολιορκήσει, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει λόγω της προέλασης Κομανικών ενισχύσεων από το βορρά. Κατά την υποχώρησή του ο Βυζαντινός αυτοκράτορας έπεσε σε ενέδρα του Ιβάν Ασέν, που είχε πιάσει τα περάσματα του Αίμου, και ο Ισαάκιος Β΄ μετά βίας έσωσε τη ζωή του, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του στρατού και των θησαυρών του. Η νίκη επί των Βυζαντινών έφερε στο προσκήνιο τον Ιβάν Ασέν και ο Πέτρος Δ΄ τον είχε φανερά στέψει συναυτοκράτορα το 1189. Αφήνοντας τον Ιβάν Ασέν υπεύθυνο για το Τάρνοβο και τις εκστρατείες κατά των Βυζαντινών, ο Πέτρος Δ΄ αποσύρθηκε στην Πρεσλάβα χωρίς να παραιτηθεί από το θρόνο. Μετά τη δολοφονία του Ιβάν Ασέν Α΄ το 1196, ο Πέτρος Δ΄ βάδισε κατά του Τάρνοβο, πολιόρκησε το δολοφόνο Ιβάνκο και τον ανάγκασε να καταφύγει στους Βυζαντινούς. Περίπου ένα χρόνο μετά, το 1197, δολοφονήθηκε και ο Πέτρος Δ΄. Τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδερφός του Ιβάν (με το προσωνύμιο Καλογιάν ή Ιβάνιτσα ή Ιωάνιτσα ή Ιωανίτσης), που τον είχε φανερά συνδιορίσει στο θρόνο το 1196.

Μετά την δολοφονία του έμεινε μόνος (1195) και όρισε νέο συναυτοκράτορα τον μικρό αδελφό του Ιωαννίτση. Σε έναν χρόνο δολοφονήθηκε και ο ίδιος, καταλαμβάνοντας τον θρόνο μόνος πλέον ο Ιωαννίτσης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα