Αλβέρτος Α΄ του Βελγίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλβέρτος Α΄ του Βελγίου
Albert I Koning der Belgen.jpg
Γέννηση
Βρυξέλλες
Θάνατος
Ναμύρ
Υπηκοότητα Βέλγιο
Ιδιότητα ορειβάτης και στρατιωτικός
Σύζυγος Elisabeth of Bavaria, Queen of Belgium
Τέκνα Λεοπόλδος Γ', Prince Charles, Count of Flanders και Marie José of Belgium
Γονείς Πρίγκηπας Φίλιππος, κόμης της Φλάνδρας και Princess Marie of Hohenzollern-Sigmaringen
Αδέλφια Πρίγκηπας Βαλδουίνος του Βελγίου, Princess Joséphine Marie of Belgium, Princess Joséphine Caroline of Belgium και Princess Henriette of Belgium
Αξίωμα King of the Belgians ( - )
μέλος της Γερουσίας του Βελγίου
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, Στρατιωτικός Σταυρός, Τάγμα του Μαύρου Αετού, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Λεοπόλδου Β΄, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος, Μέγας Σταυρός της Τάξεως του Στέμματος, Τάγμα του Λευκού Αετού, Ανάδοχος προαγωγής της Ειδικής Στρατιωτικής Σχολής του Σαιν-Σιρ, Order of Lāčplēsis, Order of the Three Stars, 1st Class, Grand Cross of the Order of the Cross of Vytis, Grand Cross of the Order of the Sword of Sant'Iago, χωρίς ετικέτα, Grand Cross of the Order of Christ (Portugal)‎, Royal Order of the Lion, Grand Cross of the White Rose of Finland with Collar, Order of the Three Stars, 1st Class, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Βισάμ Ελ Αλαουίτ, Μεγαλόσταυρους ιππότης του Τάγματος του Στέμματος της Ιταλίας, Knight Grand Cross of the Order of St. Olav‎, 1ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίας Άννας, Τάγμα του Αγίου Στανισλάβ, Μεγάλος Σταυρός της Λεγεώνας της Τιμής, Τάγμα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι, Τάγμα του Αστέρα της Ρουμανίας, Τάγμα του Μιχαήλ του Γενναίου, Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, 3η τάξη, χωρίς ετικέτα και Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, 4η τάξη

Ο Αλβέρτος Α' (Albert I van België - Albert Ier de Belgique, 8 Απριλίου 1875 - 17 Φεβρουαρίου 1934) ήταν βασιλιάς των Βέλγων (1909 - 1934), 2ος γιος και 5ο παιδί του Φιλίππου κόμητος της Φλάνδρας (τρίτου γιου του βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδου Α') και της πριγκίπισσας Μαρίας των Χοεντζόλλερν. Αν και τέταρτος αρχικά σε σειρά διαδοχής στον Βελγικό θρόνο, λόγω των πρόωρων θανάτων του ξαδέλφου του και του μεγαλύτερου αδελφού του Βαλδουίνου, διαδέχθηκε ο ίδιος τον θείο του βασιλιά Λεοπόλδο Β'. Αμέσως ταξίδευσε στο Βελγικό Κονγκό, που είχε προσαρτηθεί στο βασίλειο του Βελγίου από το 1908, όπου βρήκε τους γηγενείς κατοίκους σε άθλια κατάσταση λόγω των φρικαλεοτήτων του θείου του. Επιστρέφοντας στο Βέλγιο, κήρυξε μια σειρά από μέτρα για την προστασία του ντόπιου πληθυσμού και τον εκσυγχρονισμό της Αφρικανικής χώρας.

Τάχθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με την Αντάντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου που πήρε όρκο και στην Ολλανδική γλώσσα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους βασιλείς του Βελγίου που ορκιζόταν μόνο στα Γαλλικά. Ήταν μαζί με την σύζυγό του εξαιρετικά δημοφιλείς στον Βελγικό λαό, σε αντίθεση με τον σκληρό και μισητό θείο του Λεοπόλδο Β'. Ήταν βαθιά θρησκευόμενος χριστιανός Καθολικός και έδειξε έντονο ενδιαφέρον στη θρησκεία, προσπαθώντας να τηρήσει τέλεια τους χριστιανικούς κανόνες. Σε αντίθεση με τον Γερμανόφιλο θείο του βασιλιά Λεοπόλδο Β', ο Αλβέρτος αντιπαθούσε τους Γερμανούς, γι'αυτό αποφάσισε να τηρήσει ουδετερότητα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκβιασμός του Κάιζερ των Γερμανών να περάσουν τα στρατεύματά του μέσα από το έδαφος του Βελγίου, τον ανάγκασαν να προσχωρήσει στην ΑΝΤΑΝΤ μετά από συνεννοήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Όταν ο Βελγικός στρατός πολέμησε στη μάχη του Μάρνη (6 - 9 Σεπτεμβρίου 1914), ο ίδιος ο βασιλιάς Αλβέρτος ήταν στη μάχη επικεφαλής του Βελγικού στρατού. Στις μάχες συμμετείχε η σύζυγός του Ελισάβετ ως νοσοκόμα και ο 14χρονος γιος του Λεοπόλδος.

Προσπάθειες του Αλβέρτου για συμβιβασμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλβέρτος έβλεπε την ατυχή κατάληξη του πολέμου και προσπαθούσε να επιτύχει διμερείς διαπραγματεύσεις με την Αγγλία και τη Γερμανία για την σύναψη ειρήνης. Βλέποντας την αποτυχία των προσπαθειών του, προσπάθησε μονομερώς να επιτύχει συμφωνία ειρήνης μόνο με τη Γερμανία· ο Κάιζερ όμως αρνήθηκε γιατί ήθελε να χρησιμοποιήσει το Βέλγιο ως μέσο πίεσης στην Αγγλία. Το Βέλγιο υπέφερε σημαντικά από τον πόλεμο. Μετά την λήξη του ο Αλβέρτος επέστρεψε θριαμβευτικά με την οικογένεια του στις Βρυξέλλες. Ο Αλβέρτος προέβη σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως την καθιέρωση Συντάγματος και της καθολικής ψηφοφορίας. Στη διάσκεψη των Παρισίων προσπάθησε να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Βελγίου, ζητώντας πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία. Προσπάθησε να πείσει τους εταίρους της Συνόδου να σταθούν επιεικείς στους ηττημένους και να μην εκθρονίσουν τους ηττημένους μονάρχες. Προειδοποίησε ότι μια σκληρή τιμωρία μπορεί να δημιουργήσει νέα μεγάλα προβλήματα στο μέλλον, συσπειρώνοντας τις αντιδραστικές δυνάμεις στη Γερμανία. Δεν εισακούστηκε και οι ανησυχίες του επαληθεύτηκαν αργότερα με την άνοδο του ναζισμού στην Γερμανία και την έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ατυχής θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και δεινός ορειβάτης, σκοτώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1934 σε ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας αναρρίχησης. Αργότερα υπήρξαν και άλλες εκδοχές σχετικά με τον περίεργο θάνατό του, όπως ακόμη και η δολοφονία του, αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε στο Μόναχο στις 2 Οκτωβρίου 1900 την Ελισάβετ-Γαβριέλλα-Βαλερία-Μαρία της Βαυαρίας (1876 - 1965) μια πριγκίπισσα του Οίκου των Βίττελσμπαχ, κόρη του Καρόλου-Θεοδώρου δούκα της Βαυαρίας. Σύμφωνα με την αλληλογραφία της εποχής το ζεύγος ήταν συνδεδεμένο με βαθιά αγάπη, εκτίμηση και αλληλοβοήθεια, σε πλήρη αντίθεση με την άστατη ζωή του προκατόχου θείου του. Είχαν μεγάλη αγάπη στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό. Απέκτησαν τρία παιδιά:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Albert I of Belgium της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).