Μαλαμίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μαλαμίρ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος836[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΟμουρτάγ[2]
ΑδέλφιαΖβινίτσα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαBulgarian Khan
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαλαμίρ (βουλγαρικά: Маламир) ήταν ο ηγεμόνας της Βουλγαρίας το 831-836.

Ο Μαλαμίρ ήταν γιος του Ομουρτάγ και εγγονός του Κρούμου. Το όνομά του μπορεί να είναι Σλαβικής προέλευσης, το οποίο θα τον έκανε τον πρώτο Βουλγάρο χάνο που διέθετε Σλαβικό όνομα, και αυτό οδήγησε στην εικασία ότι η μητέρα του ήταν Σλάβοι, αν και αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί. Μια άλλη θεωρία είναι ότι είναι Ιρανικό όνομα, καθώς υπάρχει μια Ιρανική πόλη με το όνομα Μαλαμίρ.

Ο Μαλαμίρ έγινε ηγεμόνας της Βουλγαρίας σε 831 μετά τον θάνατο του πατέρα του Ομουρτάγ, γιατί ο μεγαλύτερος αδελφός του Ενραβότα (Βόιν) είχε χάσει το δικαίωμα για την κληρονομική διαδοχή καθώς έγινε Χριστιανός. Είναι πιθανό ότι ο Μαλαμίρ ήταν νέος και άπειρος κατά τη στιγμή της προσχώρησης, και ότι οι υποθέσεις του κράτους διαχειριζόταν από τον καβχάνο του, τον Ισμπούλ.

Γύρω στο 833 ο Μαλαμίρ εκτέλεσε τον μεγαλύτερο αδερφό του Ενραβότα επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει τον Χριστιανισμό. Μετά τη λήξη της αρχικής εικοσαετής συνθήκης ειρήνης με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 836, ο αυτοκράτορας Θεόφιλος επιτέθηκε στις περιοχές μέσα στα βουλγαρικά σύνορα. Οι Βούλγαροι ανταπέδωσαν, και υπό την ηγεσία του Ισμπούλ έφτασαν στην Αδριανούπολη. Αυτή τη στιγμή, αν όχι νωρίτερα, οι Βούλγαροι κατέλαβαν την Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) και τα περίχωρά της. Διάφορες σωζόμενα μνημειακές επιγραφές από αυτή τη βασιλεία κάνουν αναφορά στις βουλγαρικές νίκες και άλλες για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων κατασκευών σε και κοντά στην Πλίσκα. Ο Μαλαμίρ πέθανε σε 836, ίσως ως αντίποινα για την εκτέλεση του μεγαλύτερου αδελφού του.

Σε πολλές παλαιότερες μελέτες ο Μαλαμίρ ταυτίζεται με τον διάδοχό του Πρεσιάν Α΄, και είναι δεδομένο ότι επέζησε μέχρι την δεκαετία του 850 ως ο άμεσος προκάτοχος του Βόρη Α΄. Αυτό είναι πολύ απίθανο, καθώς ο Μαλαμίρ πιστοποιείται ότι τον διαδέχτηκε ο ανιψιός του (ο γιος του αδερφού του Ζβίνιτσα), ενώ ο Βόρις Α΄ είχε προηγηθεί από τον πατέρα του Πρεσιάν. Ο Ζλατάρσκι επίλυσε τα προβλήματα στις αποσπασματικές πηγές προσδιορίζοντας ότι ο ανώνυμος ανιψιός του Μαλαμίρ ήταν ο Πρεσιάν Α΄, και ότι ο Μπόρις ήταν ο τελευταίος γιος του.

Τον 17ο αιώνα η συλλογή Τζαφάρ Ταρίχ των Βουλγάρων του Βόλγα (αμφισβητούμενης γνησιότητας) αντιπροσωπεύει τον Μπαλαμίρ (δηλαδή τον Μαλαμίρ) ως γιος του Γιομιρτσάκ (δηλαδή τον Ομουρτάγ), και ως  αδερφό του Σαμπάνσα (δηλαδή τον Ζβίνιτσα), ο οποίος ήταν ο πατέρας του Μπιρντζιχάν (δηλαδή τον Πρεσιάν).

Ο λοφίσκος Μαλαμίρ στην νήσο Γκρίνουιτς στα Νότια Νησιά Σέτλαντ της Ανταρκτικής ονομάζεται από τον χάνο Μαλαμίρ της Βουλγαρίας

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jordan Andreev, Ivan Lazarov, Plamen Pavlov, Koj koj e v srednovekovna Bălgarija, Sofia 1999.
  • (primary source), Bahši Iman, Džagfar Tarihy, vol. I, Orenburg 1997.