Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Δεύτερη βουλγαρική Αυτοκρατορία (βουλγαρικά: Второ българско царство‎, Βτόρο μπαλγκάρσκο τσάρστβο) ήταν ένα μεσαιωνικό βουλγαρικό κράτος που υπήρχε μεταξύ 1185 και το 1396.[1] Ο διάδοχος της Πρώτης βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, έφτασε στο απόγειο της δύναμης κάτω από τον τσάρο Καλογιάννη και τον Ιβάν Ασέν πριν σταδιακά κατακτηθεί από τους Οθωμανούς του σουλτάνου Βαγιαζήτ στα τέλη του 14ου και αρχές του 15ου αιώνα. Το κράτος αυτό διαδέχτηκε το Πριγκιπάτο και αργότερα το Βασίλειο της Βουλγαρίας το 1878.[2][3]

Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία
Θρησκεία
Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Απόλυτη Μοναρχία

Μέχρι το 1256, η Δεύτερη βουλγαρική Αυτοκρατορία ήταν η κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια, νικώντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε πολλές μεγάλες μάχες. Το 1205 ο Αυτοκράτορας Καλογιάν νίκησε τη νεοσύστατη λατινική αυτοκρατορία στην Μάχη της Αδριανουπόλεως. Ο ανιψιός του τσάρου Ιβάν Ασέν Β΄ νίκησε το Δεσποτάτο της Ηπείρου και έκανε την Βουλγαρία μια περιφερειακή δύναμη και πάλι. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, τη Βουλγαρία είχε εξαπλωθεί από την Αδριατική έως τη Μαύρη Θάλασσα και η οικονομία ανθούσε. Στα τέλη του 13ου αιώνα, όμως, η Αυτοκρατορία μειώθηκε κάτω από συνεχείς επιδρομές των Μογγόλων, των Ούγγρων και των Σέρβων, καθώς και εσωτερικές αναταραχές και εξεγέρσεις. Επίσης αυτή την εποχή η Αυτοκρατορία μας νίκησε τους θρασύτατους Βούλγαρους σε πολλές μάχες. Τον 14ο αιώνα είδε μια προσωρινή ανάκαμψη και σταθερότητα, αλλά με και την κορύφωση της Βαλκανικής φεουδαρχίας ως κεντρικές αρχές, σταδιακά έχασε την εξουσία σε πολλές περιοχές. Η Βουλγαρία ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη, την παραμονή της οθωμανικής εισβολής.

Παρά την έντονη Βυζαντινή επιρροή, Βούλγαροι καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες δημιούργησαν το δικό τους ξεχωριστό στυλ. Τον 14ο αιώνα, κατά την περίοδο που είναι γνωστή ως η Δεύτερη Χρυσή Εποχή του βουλγαρικού πολιτισμού, της λογοτεχνίας και της τέχνης που άνθισε.Η πρωτεύουσα Τάρνοβο, το οποίο θεωρήθηκε μια Νέα Κωνσταντινούπολη", έγινε το κύριο πολιτιστικό κέντρο και το κέντρο του Ανατολικού Ορθόδοξου κόσμου για τους σύγχρονους Βούλγαρους. Μετά την Οθωμανική κατάκτηση από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ, πολλοί Βούλγαροι κληρικοί και λόγιοι μετανάστευσε στη Σερβία, Βλαχία, Μολδαβία, ρωσικές ηγεμονίες, όπου εισήγαγαν τη βουλγαρική κουλτούρα, βιβλία, και ησυχαστικές ιδέες.

Ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα που χρησιμοποιείται πιο συχνά για την αυτοκρατορία από τους συγχρόνους ήταν η Βουλγαρία, όπως και το κράτος που λέγεται μόνη της.[4] Κατά τη διάρκεια του Καλογιάν"s βασιλείας, το κράτος ήταν μερικές φορές γνωστή ως των δύο Βουλγάρων και Βλάχων. Ο πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ και άλλοι ξένοι όπως ο Λατίνος Αυτοκράτορας Ερρίκος ανέφερε το μέλος, όπως η Βουλγαρία και η βουλγαρική Αυτοκρατορία σε επίσημες επιστολές.[5][6]

Στη σύγχρονη ιστοριογραφία, η κατάσταση ονομάζεται η Δεύτερη βουλγαρική Αυτοκρατορία, Δεύτερη βουλγαρική Τσαρισμού, ή το Δεύτερο βουλγαρικό Βασίλειο για να το διακρίνει από την Πρώτη βουλγαρική Αυτοκρατορία. εναλλακτική ονομασία που χρησιμοποιούνται σε σχέση με την προ-μέσα του 13ου αιώνα, περίοδο, είναι η Αυτοκρατορία των Βλάχων και Βουλγάρων; παραλλαγή ονόματα περιλαμβάνουν τα Βλάχικα–βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, της βουλγαρίας–Βλάχων Αυτοκρατορία, ή της ρουμανίας και της βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, το τελευταίο όνομα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη ρουμανική ιστοριογραφία.

Φόντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1018, όταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ( 976-1025) κατέκτησε την Πρώτη βουλγαρική Αυτοκρατορία, κυβέρνησε προσεκτικά. Το υπάρχον φορολογικό σύστημα, νόμους, και τη δύναμη της χαμηλής κατάταξης αριστοκρατία παρέμεινε αμετάβλητο μέχρι το θάνατό του το 1025. Το αυτοκέφαληο βουλγαριό Πατριαρχείο ήταν εξαρτώμενα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη και υποβαθμίστηκε σε μια αρχιεπισκοπή τοποθετούνται στο κέντρο της Οχρίδας, διατηρώντας την αυτονομία του και επισκοπές. Βασίλειος διορίζονται της βουλγαρίας Ιωάννη Debranin ως αρχιεπίσκοπος, όμως, οι διάδοχοί του ήταν Βυζαντινοί. Η βουλγαρική αριστοκρατία και τον τσάρο από τους συγγενείς του είχαν δοθεί διάφορες Βυζαντινές τίτλους και μεταφέρονται στα Ασιατικά μέρη της Αυτοκρατορίας.[7] Παρά τις κακουχίες, η βουλγαρική γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμός επιβίωσε, επιζών περίοδο τα κείμενα αναφέρονται και εξιδανικεύει τη βουλγαρική Αυτοκρατορία.[8] οι Περισσότερες από τις πρόσφατα κατακτήσει εδάφη που είχαν περιληφθεί σε θέματα Βουλγαρία, Σίρμιο, και Παρίστριον.

Όπως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μειώθηκε κάτω από αρκετούς διαδόχους, εισβολές των Πετσενέγωνce και αύξηση των φόρων συνέβαλαν στην αύξηση της δυσαρέσκειας, η οποία οδήγησε σε πολλές σημαντικές εξεγέρσεις στην 1040-41, το 1070, και το 1080. Το αρχικό κέντρο της αντίστασης ήταν το θέμα της Βουλγαρίας, στη Μακεδονία, όπου η μαζική Εξέγερση του Πέτρου Δελεάνου (1040-41) και την Έξέγερση του Γκεόργκι Βόιτεχ (1072). Και οι δύο ήταν κατέπνιξε με μεγάλη δυσκολία από τις Βυζαντινές αρχές. ακολούθησαν εξεγέρσεις στη Θράκη. Κατά τη διάρκεια των Κομνηνών Αποκατάσταση και την προσωρινή σταθεροποίηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το πρώτο μισό του 12ου αιώνα, οι Βούλγαροι είχαν ειρηνεύσει και όχι μεγάλες επαναστάσεις έλαβαν χώρα μέχρι αργότερα στον αιώνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απελευθέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A medieval church
Η Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Τάρνοβο, που χτίστηκε από τον τσάρο Ιβάν Ασέν

Μείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A fresco in a church
Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Τιχ και η πρώτη του γυναίκα, Ειρήνη, τοιχογραφία από την Εκκλησία της Μπογιάνα

Ο Ιβάν Ασέν Β΄ διαδέχθηκε τον μικρό γιό του Καλιμάν Ασέν. Παρά την αρχική επιτυχία εναντίον των Μογγόλων, το regency του ο νέος αυτοκράτορας αποφάσισε να αποφευχθούν περαιτέρω επιδρομές και επέλεξε να πληρώσει τους φόρο τιμής αντ ' αυτού. Η έλλειψη ενός ισχυρού μονάρχη και την αύξηση αντιπαλότητες μεταξύ των ευγενών προκάλεσε τη Βουλγαρία για την ταχεία μείωση. Η κύρια αντίπαλος Νικαίας αποφεύγεται επιδρομές των Μογγόλων και απέκτησε δύναμη στα Βαλκάνια. Μετά το θάνατο του Καλιμάν το έος 1246, το θρόνο διαδέχτηκε αρκετά σύντομη-βασίλευε άρχοντες. Η αδυναμία της νέας κυβέρνησης ήταν εκτεθειμένες όταν η Nicaean στρατό κατέκτησαν μεγάλες περιοχές στη νότια Θράκη, τη Ροδόπη, και Μακεδονίας—συμπεριλαμβανομένης της Αδριανουπόλεως, Ασένοβγκραντ , Μελένικο, Σερρών, Σκοπίων και της Οχρίδας—συνάντηση με μικρή αντίσταση. Οι Ούγγροι, επίσης, να αξιοποιηθούν βουλγαρική αδυναμία, καταλαμβάνουν το Βελιγράδι και Braničevo. Οι Βούλγαροι αντέδρασαν τόσο αργά όσο 1253, την εισβολή στη Σερβία και την ανάκτηση της Ροδόπης το επόμενο έτος. Ωστόσο, ο Μιχαήλ Ασέν αναποφασιστικότητα επιτρέπεται η Nicaeans να ανακτήσει όλα τα χαμένα επικράτεια, με εξαίρεση Τσεπίνα. Το 1255, οι Βούλγαροι γρήγορα ανέκτησε Μακεδονίας, του οποίου βουλγαρικού πληθυσμού προτίμησε το κράτος Τάρνοβοo να το Nicaeans. Όλα τα κέρδη που χάθηκαν στο 1256, μετά τη βουλγαρική εκπρόσωπος Rostislav Μιχάιλοβιτς πρόδωσε την αιτία και το επιβεβαίωσε Nicaean έλεγχο πάνω από τις επίμαχες περιοχές. Αυτό το σημαντικό εμπόδιο κόστος την ζωή του αυτοκράτορα και οδήγησε σε μια περίοδο αστάθειας και εμφυλίου πολέμου μεταξύ πολλών διεκδικητών του θρόνου μέχρι το 1257, όταν ο βογιάρος των Σκοπίων Κωνσταντίνος Τιχ αναδειχθεί ως νικητής.

Πτώση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A medieval fortress
Το φρούριο Μπάμπα Βίντα στο Βίντιν

Οι προσπάθειες του Ιβάν Αλεξάντερ, για να πολεμήσει τους Οθωμανούς στα τέλη του 1340 και νωρίς 1350 απέτυχε μετά από δύο ήττες στην οποία ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Ασέν και ο δεύτερος γιος του Ιβάν Ασέν μπορεί να έχουν σκοτωθεί. Ο αυτοκράτορας σχέσεις με το άλλο του γιο, τον Ιβάν Σρατσιμίρ, ο οποίος είχε εγκατασταθεί ως ο κυβερνήτης του Βίντιν, επιδεινώθηκε μετά το 1349, όταν ο Ιβάν ο Αλέξανδρος χώρισε την γυναίκα του για να παντρευτεί τη Σάρα-Θεοδώρα, ένα πρώην Εβραίος. Όταν το παιδί τους Ιβάν Σισμάν χαρακτηρίστηκε ως διάδοχος του θρόνου, ο Ιβάν Σρατσιμίρ διακήρυξε την ανεξαρτησία του.

Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία, 1331-71
A depiction from a medieval manuscript
Η εξευτελιστική ήττα και συντριβή των Δυτικών Γάλλων και Γερμανών ιπποτών στη Μάχη της Νικόπολης από τους Οθωμανούς του σουλτάνου Βαγιαζήτ Α΄ δυστυχώς οδήγησε στην κατάλυση της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας

Στις 26 σεπτεμβρίου 1371, οι Οθωμανοί νίκησαν ένα μεγάλο Χριστιανικό στρατό των οδηγήσεων από τους σέρβους αδελφούς Vukašin Mrnjavčević και Γιόβαν Uglješa στη Μάχη του Έβρου. Αμέσως γύρισε στη Βουλγαρία και κατέκτησε τη βόρεια Θράκη, τη Ροδόπη, Kostenets, Ihtiman, και Σάμοκοβ, περιορίζοντας ουσιαστικά την αρχή του Ιβάν Σισμάν στα εδάφη βόρεια του Αίμου και την Κοιλάδα της Σόφιας. δεν μπορεί να αντισταθεί, ο βούλγαρος μονάρχης αναγκάστηκε να γίνει υποτελής των Οθωμανών, και σε αντάλλαγμα θα ανακτήσει μερικές από τις χαμένες πόλεις και εξασφάλισε δέκα χρόνια ασταθούς ειρήνης.

Παρά την ισχυρή αντίσταση, οι Οθωμανοί κατέλαβαν μια σειρά από σημαντικές πόλεις και φρούρια σε 1388, και πέντε χρόνια αργότερα κατέλαβε Tarnovo, μετά από τρίμηνη πολιορκία.[9][10] Ο Ιβάν Σισμάν πέθανε το 1395, όταν οι Οθωμανοί, με επικεφαλής Βαγιαζήτ μου, πήρε το τελευταίο του οχυρό Νικόπολη.[11]Ο Ιβάν Σρατσιμίρ προσχώεσαν στην Σταυροφορία του ούγγρου βασιλιά Σιγισμόυνδου, αλλά μετά ο Χριστιανικός στρατός είχε ηττηθεί στην μάχη της Νικόπολης οι Οθωμανοί αμέσως την πορεία τους, Βίντιν και κατασχέθηκαν, φέρνοντας ένα τέλος στο μεσαιωνικό βουλγαρικό κράτος.[12][13] η Αντίσταση συνεχίστηκε υπό τον τσάρο Κωνσταντίνο μέχρι το 1422. Ο πρώην παραπέμφθηκε από τον βασιλιά Σιγισμόνδο ως "διακεκριμένος Κωνσταντίνου, ένδοξος Αυτοκράτορας της Βουλγαρίας".[14][15]


A medieval charter
Η Μεσαιωνική βουλγαρική βασιλική χάρτες, όπως η Rila Χάρτη του Ivan Shishman εκδοθεί το 1378, είναι μια σημαντική πηγή για τη μεσαιωνική βουλγαρική κοινωνία και διοικητικές θέσεις.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Тютюнджиев, Иван. Пламен Павлов (1992) (στα Bulgarian). Българската държава и османската експанзия 1369–1422. Велико Търново. 
 2. «S. Runciman - A history of the First Bulgarian empire - Index». Promacedonia.org. Ανακτήθηκε στις 2018-05-05. 
 3. Karloukovski, Vassil. «V. Zlatarski - Istorija 1 A - Index». promacedonia.org. 
 4. Fine 1987, σελ. 13
 5. "Letters by the Latin Emperor Henry" in LIBI, vol. IV, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, p. 15
 6. "Letters by the Latin Emperor Henry" in LIBI, vol. IV, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, p. 16
 7. Bozhilov & Gyuzelev 1999, σελ. 365
 8. Bozhilov & Gyuzelev 1999, σελίδες 391–392
 9. Andreev & Lalkov 1996, σελίδες 283–284, 286
 10. Bozhilov & Gyuzelev 1999, σελίδες 662–663
 11. Bozhilov & Gyuzelev 1999, σελ. 666
 12. Andreev & Lalkov 1996, σελ. 297
 13. Fine 1987, σελίδες 424–425
 14. Bozhilov 1994, σελ. 237
 15. Pavlov 2008, σελ. 218

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]