Ιβάν της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιβάν Β΄ της Βουλγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 13ος αιώνας
Βέλικο Τίρνοβο
Θάνατος 13ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Γονείς Σμίλετς και Σμίλτσενα Παλαιολογίνα
Αδέλφια Μαρίνα Σμίλετς
Τεοντόρα Σμίλετς

Ο Ιβάν Σμίλετς (Βουλγαρικά: Иван II, ή Йоан II, Ιοάν Β΄, επίσης στυλιζαρισμένο ασυνεπώς ως Ιβάν Δ΄ ή Ιοάν Δ΄), κυβέρνησε ως αυτοκράτορας (τσάρος της Βουλγαρίας) από το 1298 έως το 1299. Η ημερομηνία της γέννησής του δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανόν όχι πολύ νωρίτερα από το 1290. Πέθανε ως μοναχός στην εξορία πριν το 1330.

Ο Ιβάν Β΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του Σμίλετς ως αυτοκράτορας στην Τάρνοβο το 1298. Ο νέος ηγέτης της ήταν ένα παιδί, και η κυβέρνηση ήταν στα χέρια της μητέρας του, την ανώνυμη κόρη του σεβαστοκράτωρ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και τον ανιψιό του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου γνωστή απλά ως "Σμίλτσενα" ("γυναίκα του Σμίλετς"). Η χήρα αυτοκράτειρα προφανώς νίκησε τους αδερφούς του Σμίλετς Ράντοσλαβ και Βοϊσίλ (Βόισιλ), οι οποίοι κατέφυγαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τέθηκαν στη Βυζαντινή υπηρεσία. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή και την εισβολή του Μογγόλου πρίγκιπα Τσάκα, η μητέρα του Ιβάν Β΄ αναζήτησε μια συμμαχία με τον Αλντιμίρ (Ελτιμίρ), αδελφό του πρώην ηγεμόνα Γεωργίου Τέρτερ Α΄. Ο Αλντιμίρ συνεπώς παντρεύτηκε με την κόρη του Σμίλετς Μαρίνα (Μαρία) και, αν αυτό δεν είχε συμβεί νωρίτερα, θα του δινόταν ο τίτλος του δεσπότη επενδυμένο με μια εκτεταμένη γαιοκτησία γύρω από το Κραν. Το 1299 η βουλγαρική κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει μια συμμαχία με το Σέρβο Βασιλιά Στέφανο Μιλούτιν με εξαίρεση την προβλεπόμενη εναρμόνιση του τελευταίου με το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο.

Οι αντιβασιλείς του Ιβάν Β΄ δεν ήταν σε θέση να ενισχύσουν τη θέση τους, και εγκατέλειψαν το Τάρνοβο για τον Τσάκα, που εγκατέστησε τον εαυτό του ως αυτοκράτορα το 1299. Ο Ιβάν και η ακολουθία του εγκαταστάθηκαν στην υπάρχοντά του Αλντιμίρ, που μπορεί να είχε παραμείνει ακόμα και μετά την προσχώρηση του ανιψιού του Αλντιμίρ Θεόδωρου Σβετοσλάβ στο θρόνο το 1300. Το 1305 η μητέρα του Ιβάν Β΄ ήταν σε διαπραγματεύσεις με τη Βυζαντινή κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό του Αλντιμίρ ή του γιου της, αλλά με την υποταγή του Αλντιμίρ στον Θεόδωρο Σβέτοσλαβ το ίδιο έτος, η οικογένεια εξαφανίζεται στο σκοτάδι.

Ο Ιβάν Β΄ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ως εξόριστος στο Βυζάντιο, με το όνομα Ιωάννης Κομνηνός Δούκας Άγγελος Βρανάς Παλαιολόγος, και λίγο πριν πεθάνει έγινε μοναχός με το όνομα Ιωασάφ. Πέθανε πριν το 1330.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John V. A. Fine, Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]